ASF. Proiect: Normă privind asigurările de garanții

28 oct. 2021
Vizualizari: 277

Pe pagina oficială (www.asfromania.ro), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a supus dezbaterii publice Proiectul de Normă privind asigurările de garanții.

Propunerile și observațiile cu privire la proiect vor fi trimise la adresa reglementare.consultare@asfromania.ro, până la data de 5 noiembrie 2021 (inclusiv).

 

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale Proiectului:

Art. 1 – Obiectul și domeniul de aplicare

(1) Prezenta normă reglementează:

a) cadrul general privind categoriile de asigurări de garanții care au drept obiect garantarea unor obligații principale ale asiguratului în sensul prevederilor alin. (5);

b) cerințe minime privind subscrierea riscurilor aferente asigurărilor de garanții.

(2) Prezenta normă se aplică societăților prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 237/2015, cu modificările și completările ulterioare, autorizate conform prevederilor legale pentru clasa de asigurări menționată la alin. (1).

(3) Termenii și expresiile utilizate în prezenta normă au semnificațiile prevăzute în Legea nr. 237/2015, cu modificările și completările ulterioare.

(4) În sensul prezentei norme, sintagma «asigurări de garanții» cuprinde condițiile generale și speciale ale contractului de asigurare, polița de asigurare aferentă și, dacă este cazul, alte documente emise asiguratului și/sau beneficiarului de către societate în legătură cu un astfel de contract, prin care aceasta își asumă obligații de plată, potrivit legislației care reglementează dreptul comun în materie contractuală.

(5) În sensul prezentei norme, sintagma «obligații principale ale asiguratului» se referă la obligațiile asiguratului față de un terț beneficiar, izvorâte dintr-un raport obligațional de bază sub forma unui contract încheiat între aceștia ori reglementat prin lege, a căror îndeplinire este garantată printr-o asigurare de garanție.

Art. 2 – Categorii de asigurări de garanții

(1) Asigurările de garanții care fac obiectul prezentei norme sunt:

a) condiționate de constatarea prealabilă de către societate a producerii riscului asigurat, conform prevederilor alin. (3) și art. 3;

b) necondiționate de constatarea prealabilă de către societate a producerii riscului asigurat, aceasta realizându-se ulterior efectuării plății, asigurări care stipulează plata indemnizației către terțul beneficiar la prima cerere a acestuia sau alte expresii similare, conform prevederilor alin. (4) și art. 3, dar care nu se încadrează în categoria garanțiilor autonome reglementate de art. 2.321 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

(2) În aplicarea prevederilor art. 12 alin. (1) și (2) din Legea nr. 236/2018 privind distribuția de asigurări, cu completările ulterioare, societățile prevăd în asigurările de garanții dispoziții clare și concise din care să reiasă fără echivoc încadrarea acestora în una dintre categoriile prevăzute la alin. (1).

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

(…)

Pentru mai multe detalii cu privire la proiect și nota de prezentare, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

(Copyright foto: freepik.com)

Vezi și ASF. România va ocupa poziția de membru în Comitetul Executiv al IOPS pentru încă doi ani

ASF. Proiect: Normă privind asigurările de garanții was last modified: octombrie 28th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.