Admisibilitatea unei căi de atac. Recurs respins ca inadmisibil (NCPC)

17 aug. 2021
Vizualizari: 772
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 1082/2020

NCPC: art. 53 alin. (1), art. 457 alin. (1), art. 493 alin. (5)

Analizând recursul, în condițiile art. 493 alin. (5) C. proc. civ., în raport de excepția de inadmisibilitate, reținută prin raportul întocmit în cauză, Înalta Curte constată următoarele:

Conform art. 457 alin. (1) din C. proc. civ., „hotărârea judecătorească este supusă numai căilor de atac prevăzute de lege, în condițiile și termenele stabilite de aceasta, indiferent de mențiunile din dispozitivul ei”.

În raport de dispozițiile legale menționate, admisibilitatea unei căi de atac este condiționată de exercitarea acesteia în condițiile legii.

În cauză, se constată că această condiție nu este îndeplinită.

Astfel, prin decizia nr. 95/A din 14.06.2019, atacată cu recurs în cauză, Curtea de Apel Galați, secția I civilă, a respins, ca inadmisibil, apelul declarat de reclamata A. împotriva încheierii din data de 11.04.2019 prin care Tribunalul Vrancea, secția I civilă a respins, ca nefondată, cererea de recuzare formulată de reclamantă împotriva d-nei judecător E., reținând că încheierea prin care s-a respins recuzarea poate fi atacată odată cu hotărârea prin care s-a soluționat cauza.

Potrivit art. 53 alin. (1) din C. proc. civ. „Încheierea prin care s-a respins recuzarea poate fi atacată numai de părți, odată cu hotărârea prin care s-a soluționat cauza. Când această din urmă hotărâre este definitivă, încheierea va putea fi atacată cu recurs, la instanța ierarhic superioară, în termen de 5 zile de la comunicarea acestei hotărâri”.

Având în vedere dispozițiile. 457 alin. (1) din C. proc. civ. și ținând cont, pe de o parte, de dispozițiile art. 53 alin. (1) teza l din C. proc. civ., potrivit cărora, încheierea prin care s-a respins recuzarea poate fi atacată numai de părți, odată cu hotărârea prin care s-a soluționat cauza iar, pe de altă parte, ținând cont de faptul că dispozițiile tezei a II-a a textului legal menționat nu sunt incidente, întrucât, în raport de obiectul cererii de chemare în judecată – partaj judiciar – hotărârea finală rămâne definitivă la Tribunalul Galați, iar „instanță ierarhic superioară” care să soluționeze recursul împotriva încheierii de respingere a recuzării este Curtea de Apel Galați, rezultă că decizia nr. 95/A din 14.06.2019 a Curții de Apel Galați nu este supusă căii de atac a recursului.

În consecință, pentru considerentele prezentate, Înalta Curte va respinge, ca inadmisibil, recursul declarat în cauză.

Sursa informației: www.scj.ro.

Admisibilitatea unei căi de atac. Recurs respins ca inadmisibil (NCPC) was last modified: august 16th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.