A venit timpul să ne adaptăm zilelor în care trăim, societății dornice de informare și cu un mod de informare oarecum haotic, să ne asumăm un rol proactiv; să încercăm să explicăm – dacă noi nu putem să explicăm ce înseamnă insolvența, atunci nimeni nu poate

29 sept. 2017
Vizualizari: 1100

NICOLAE CÎRSTEA: Suntem împreună cu dl Florin Dragomir, vicepreședinte UNPIR, de asemenea coordonatorul zonei de comunicare din interiorul organizației. D-le vicepreședinte, ați fost aproape vedetă la acest congres, zona de care vă ocupați dumneavoastră a fost scoasă în evidență foarte mult.

FLORIN DRAGOMIR: Da, neașteptat, față de cât am apucat să realizăm, aprecierile colegilor reprezintă un imbold, dacă pot să spun așa. Pentru noi este un teritoriu nou. Ca majoritatea profesioniștilor liberali, ne facem munca fără expunere în mod deosebit. A venit timpul să ne adaptăm zilelor în care trăim, societății dornice de informare și cu un mod de informare oarecum haotic, să ne asumăm un rol proactiv; să încercăm să explicăm – dacă noi nu putem să explicăm ce înseamnă insolvența, atunci nimeni nu poate. Sperăm să fim mai vizibili sub acest capitol, să reprezentăm uniunea și nu o firmă X sau Y. profesioniștii din rândul asociației noastre se vor reprezenta singuri, noi avem ca sarcină promovarea intereselor colective ale profesiei sub aspect legislativ, al normelor incidente, al procedurilor, al celor mai bune practici, al relațiilor cu instituțiile publice.

NICOLAE CÎRSTEA: Avem de această dată, iată, în septembrie 2017, un congres aniversar – 20 de ani. Cum se vede profesia la această frumoasă aniversare?

FLORIN DRAGOMIR: Zicem noi că suntem cea mai tânără profesie liberală din România. Zicem că ne-am ridicat bine, că ne-am consolidat suficient de repede față de situația de fapt, în sensul că suntem foarte multe profesii și specializări în această branșă, spre deosebire de alții, care sunt mult mai unitari din punct de vedere al pregătirii – fie juriști, fie avocați, fie notari, fie executori… Noi suntem din mai multe profesii; și atunci, încă încercăm să consolidăm ceea ce ne leagă – interesele, valorile, misiunea, rolul nostru în societate – și să dăm deoparte ceea ce ne dezbină și în primul rând concurența, normal, că asta înseamnă societate liberă.

NICOLAE CÎRSTEA: Sunt, la nivelul profesiei, ca și în alte profesii, colegi care câștigă mai bine, colegi care câștigă mai puțin bine. Cum reușiți dumneavoastră, ca și consiliu național de conducere, să realizați un echilibru între toți colegii, în deciziile pe care le luați?

FLORIN DRAGOMIR: Au fost câteva măsuri, de-a lungul anilor. Măsurile de natură corectivă. Să spunem că astăzi s-a luat o decizie privind cotizația variabilă, respectiv s-a trecut la o cotizație unică, un procent din veniturile realizate, ceea ce înseamnă că cei care câștigă mult dau uniunii mult; cei care câștigă puțin, fie că sunt cabinete individuale mici, fie că vin din alte profesii și atunci pentru ei profesia de practician suplimentează veniturile anuale și nu doresc să se extindă, dau puțin. Asta este una din metodele noastre. Ani de zile au fost alte metode; de la caz la caz le-am discutat și am căutat, în consiliul de conducere – fie cel actual, fie cel dinaintea noastră – să găsim metode de compensare, cum a fost faimosul fond de solidaritate. Și atunci, filialele cu excedent contribuiau la acoperirea deficitului din filialele cu mare deficit, respectiv cu restanțe față de practicieni foarte mari. Cam astea sunt principalele metode.

NICOLAE CÎRSTEA: De ce era nevoie de creșterea acestor contribuții? Unde este nevoie, în profesie, de aceste sume superioare?

FLORIN DRAGOMIR: Noi ne pregătim pentru schimbarea legislativă din decembrie 2016, respectiv eliminarea taxelor. Dintr-un fond de lichidare prevăzut de lege, aflat în gestiunea uniunii, am trecut la un buget al unui minister – Ministerul Justiției. Ne așteptăm, ca în orice fel de execuție de bugetară, la o creștere a controlului, la o rigurozitate mult mai mare – asta nu înseamnă că nu gestionăm corect, dar nu trebuia să dăm socoteală unei terțe persoane. Acum va trebui să o dăm; și atunci, modul de gestionare al fondului de lichidare trebuie să fie mult mai sever. Trebuie să găsim o formă unitară la nivel național. Până acum aveau o independență filialele, în stabilirea unor criterii secundare; azi e mai puțin probabil să facem așa; va trebui să fim mai transparenți, or asta înseamnă sume mai mari cheltuite de uniune la nivel de filială, ceea ce astăzi nu se poate. Sunt filiale în care întregul corp de conducere, consiliul de conducere sau organele asociate, cum ar fi comisia de cenzori sau instanța locală de disciplină fac muncă pro bono. Nu poți să faci muncă pro bono pe perioadă lungă și de calitate. Ca să poți să-i controlezi pe colegi, să poți să-i judeci, trebuie să fii profesionist și trebuie să fii plătit.

NICOLAE CÎRSTEA: Și, practic, uniunea acționează ca un colector, întorcând înapoi, către membrii profesiei, aceste sume sau mare parte dintre ele.

FLORIN DRAGOMIR: Da, asta înseamnă dezvoltare. Dezvoltare și seriozitate se face cu costuri. Pe de altă parte, vom avea nevoie de fonduri mai mari pentru dezvoltarea uniunii profesionale, pentru externalizarea unei părți din servicii, cum ar fi imaginea uniunii, campania și construcția unei strategii de comunicare adecvate – totul se face pe bani; și pe bani serioși. Este o realitate și nu putem să ne ascundem de ea. Dacă vrei să te adaptezi, trebuie să ai bani.

NICOLAE CÎRSTEA: Vă mulțumesc și vă doresc succes!

FLORIN DRAGOMIR: Mulțumesc și eu.

A venit timpul să ne adaptăm zilelor în care trăim, societății dornice de informare și cu un mod de informare oarecum haotic, să ne asumăm un rol proactiv; să încercăm să explicăm – dacă noi nu putem să explicăm ce înseamnă insolvența, atunci nimeni nu poate was last modified: octombrie 25th, 2017 by Florin Dragomir

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice