Anul 2017 a reprezentat o provocare pentru practicienii în insolvență

11 ian. 2018
Vizualizari: 1117

Reporter: Bună ziua, suntem la Poiana Brașov, la Hotel Piatra Mare, la Seminarul de pregătire profesională Interferența legilor speciale și europene cu procedura insolvenței – eveniment organizat de filiala UNPIR Brașov și INPPI. Îl avem alături de noi pe domnul Florin Dragomir, vicepreședinte UNPIR și lector INPPI. Îi mulțumim acestuia pentru onoarea de a fi la acest eveniment și, domnule Dragomir, dorim să vă întrebăm: cum a fost anul 2017 pentru profesia de practician în insolvență? Dumneavoastră, în calitate de membru în board-ul de conducere al acestei bresle profesionale, vă rugăm să ne faceți un scurt parcurs prin anul 2017 și care vor fi provocările în 2018 pentru practicienii, pentru profesioniștii acestui domeniu?

Florin Dragomir: Dificil de răspuns la o întrebare așa complicată. Am să încerc să fiu scurt. 2017 a reprezentat o provocare pentru breasla noastră, în primul rând datorită adaptării statutului profesiei la modificările legislative cu impact asupra profesiei noastre, în primul rând legea care schimbă una din cele două surse principale ale fondului de lichidare, care a mutat această sursă de la Registrul Comerțului la Ministerul Justiției, respectiv la bugetul alocat acestei instituții. Pentru noi a însemnat o provocare, pentru că a trebuit să ne mobilizăm, să punem statutul nostru în acord cu legea și să inițiem un dialog cu Ministerul Justiției. O altă provocare a fost inițierea dialogului cu celelalte instituții, care, în mod direct sau indirect, afectează profesia noastră într-un fel sau altul – mă refer la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), la Agenția de Mediu și Ministerul Mediului… Cam astea au fost principalele provocări ale anului 2017 pentru breaslă. Pentru fiecare membru în parte, provocările anului 2017 vin din complexitatea din ce în ce mai mare a profesiei, a modului în care un practician abordează procedura de insolvență. Complexitatea vine atât, pe de o parte, din modificările legislative ale legii noastre, respectiv Legea nr. 85/2014 a început să-și producă efecte, în sensul că sunt din ce în ce mai multe proceduri pe această lege; pe de altă parte, alte legi și acte normative cu impact asupra procedurii. Practicianul ajunge să urmărească mai puțin scopul principal al legii – scopul legii fiind instituirea unei proceduri colective pentru acoperirea datoriei societății  – și să afecteze din ce în ce mai mult din activitatea lui respectării altor dispoziții legale cu incidență asupra procedurii. Printre cele mai simple sunt preocupările privind arhiva societății și acum, din ce în ce mai mult se pune accent pe impactul legii privind protecția mediului asupra activității practicienilor.

Reporter:  În cadrul acestui seminar de pregătire profesională ați susținut o prezentare privind impactul normelor pentru protecția mediului asupra procedurii. Vă rugăm, pentru colegii dumneavoastră care nu au putut fi în acest week-end la acest eveniment, să ne spuneți câteva aspecte din prezentarea dumneavoastră, pentru ca aceștia să acorde mai mare importanță și acestor aspecte.

Florin Dragomir:  E greu de rezumat această temă generală. De fapt n-a fost un curs, a fost o introducere în problemă, dacă pot să mă exprim așa. Am încercat să acord colegilor un instrument și să ridic niște probleme. Pentru că dreptul mediului evoluează foarte mult în România, aș putea să spun că, spre deosebire de alte țări care au un cod al mediului, adică o lege unitară, România are un hățiș de legi, are câteva sute de acte normative, din care să zicem câteva zeci au dispoziții imperative, au capitole de contravenții și sancțiuni. Cu alte cuvinte, practicianul ar trebui să fie un jurist specializat în mediu – ceea ce nu se poate, este logic – și atunci trebuie să recurgă la specialiști. Încercăm de la începutul anului 2017 să discutăm cu autoritățile implicate, respectiv reprezentanții Ministerului Mediului și Agenției Naționale de Protecția Mediului pentru a ușura munca practicianului, pentru a-i convinge să ne sprijine în alcătuirea unor ghiduri practice, logice, coerente, astfel încât practicianul să nu greșească. Pentru că și în domeniul mediului, dacă greșești, asta poate să creeze niște efecte neplăcute, poate să ducă la incidente majore de mediu. Și asta încerca cursul meu: să dea niște recomandări, să arate colegilor ce probleme pot apărea, și vorbind de proceduri mai complicate, adică fabrici, combinate chimice. Dar, în același timp, putem să ne trezim și în fața unor proceduri aparent simple, care au utilizat substanțe chimice periculoase, care au deșeuri… care sunt tratate de o lege sau alta.

Reporter: Vă mulțumim. Dacă puteți transmite și un mesaj colegilor dumneavoastră din UNPIR pentru anul viitor.

Florin Dragomir: Multă răbdare, sănătate și putere de muncă, calm, pentru că meseria asta este una riscantă. Îți trebuie curaj, îți trebuie calm și echipă lângă tine. Dar în primul rând sănătate le doresc.

Anul 2017 a reprezentat o provocare pentru practicienii în insolvență was last modified: ianuarie 11th, 2018 by Florin Dragomir

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice