Videoconferința cu premierul, prefecții și cu reprezentanții instituțiilor cu responsabilități în gestionarea epidemiei: intensificarea controalelor și carantinarea de localități sau zone unde situația o impune

1 oct. 2020
Vizualizari: 194

Guvernul României (www.gov.ro) a publicat declarațiile premierului Ludovic Orban susținute după participarea la videoconferința cu prefecții și cu reprezentanții instituțiilor cu responsabilități în gestionarea epidemiei, organizată la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Redăm, în continuare, declarațiile premierului:

Bună seara! Am organizat o videoconferință cu prefecții din țară și cu Comitetele Județene pentru Situații de Urgență. Subiectul acestei videoconferințe a fost intensificarea acțiunilor autorităților în lupta contra răspândirii infecției cu coronavirus. Este evidentă o tendință de creștere a numărului de cazuri. Din acest motiv, am solicitat Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență o implicare mult mai serioasă în implementarea măsurilor legale adoptate de autorități; de asemenea, o intensificare a acțiunilor de control, și, nu în ultimul rând, o intensificare a comunicării cu cetățenii pentru respectarea măsurilor de protecție a sănătății. În acest sens, le-am solicitat să urmărească mai multe linii de acțiune. În primul rând, în școli să fie respectate toate măsurile de protecție sanitară, de la dezinfecție, portul măștii, respectarea distanței. Tot în școli și în universități, odată cu începerea anului universitar de mâine, deciziile care se iau la nivelul Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență să țină cont cu strictețe de reglementările legale, de hotărârea de guvern privind starea de alertă și de ordinul comun al ministrului educației naționale și ministrului sănătății, nu după bunul plac al unor directori de școli. Ce spune legea, aia trebuie să se aplice. De asemenea, din analizele efectuate de INSP și de specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății și Departamentului pentru Situații de Urgență, se vede clar că riscul cel mai mare de infectare a fost în cadrul evenimentelor, nunți, botezuri și alte tipuri de eveniment, în care nu s-au respectat măsurile de protecție, numărul maxim de persoane și alte reguli care ar fi trebuit respectate. Al doilea factor de risc l-a constituit transportul, transportul public, atât transportul urban, cât și mai ales transportul intrajudețean, interjudețean și transportul spre platforme industriale de acasă la locul de muncă și de la locul de muncă spre casă.
Am solicitat intensificarea controalelor privitoare la respectarea regulilor, de asemenea, luarea de decizii foarte clare. Acolo unde legislația impune, trebuie introduse decizii de restricții pentru a putea preveni răspândirea virusului. De asemenea, am solicitat Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență, oriunde situația o impune, să ia decizii de carantinare fie de localități, fie de zone.
În ceea ce privește comunicarea publică, am solicitat prefecților, imediat după depunerea jurământului a noilor primari aleși, să organizeze întâlniri în fiecare județ cu primarii și să solicite primarilor implicarea activă în asigurarea respectării măsurilor de protecție sanitară atât prin comunicare publică, cât și prin implicarea structurilor din subordinea primăriilor în respectarea reglementărilor sanitare. Primarii, până la alegerile locale, mulți dintre primari s-au temut să ia decizii și să se implice activ în impunerea măsurilor de protecție sanitară. În momentul de față, primarii sunt aleși, sunt aleși pe mandate de patru ani, au deplină autoritate și avem nevoie de colaborarea primarilor și autorităților locale alese în reducerea numărului de infectări și în asigurarea respectării măsurilor de protecție sanitară.
De asemenea, am discutat împreună cu colegii, știți că nu am mai actualizat situația țărilor, pentru că la nivel european a fost o dezbatere și am așteptat să se ia o decizie la nivel european privind modalitatea unitară de respectare, de introducere a măsurilor privind deplasările în cadrul Uniunii Europene între țări. Nu s-a luat o decizie. Din acest motiv, vom decide luni în cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență să reintroducem restricții pentru țările care au un nivel de infectare superior pe ultimele 14 zile nivelului din România. Aceste restricții vor fi mai nuanțate. Pentru cei care vin în România și stau în România o perioadă de maximum 3 zile, nu se va impune obligația carantinării, dacă vin cu un test COVID negativ efectuat cu 48 de ore înainte de intrarea în țară. Dacă vor să stea mai mult de trei zile, vor avea la dispoziție două variante: carantină pe 14 zile, în cazul în care doresc să nu stea în carantină 14 zile, în a cincea zi vor avea posibilitatea de efectuare a testului, iar în cazul în care testul este negativ, la momentul primirii testului negativ, vor putea ieși din carantină.

Pentru a vizualiza întrebările adresate premierului, precum și răspunsurile acestuia, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

🔔Vezi și Guvernul României. Acte normative adoptate în cadrul ședinței din 24 septembrie 2020

Videoconferința cu premierul, prefecții și cu reprezentanții instituțiilor cu responsabilități în gestionarea epidemiei: intensificarea controalelor și carantinarea de localități sau zone unde situația o impune was last modified: octombrie 1st, 2020 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: