Unele reflecții cu privire la cyberwarfare sau războiul cibernetic: aspecte legislative

23 apr. 2024
Articol UJ Premium
Vizualizari: 84
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Introducere

În decursul deceniilor, digitalizarea societății a condus la apariția unui nou tip de război: războiul cibernetic sau cyberwarfare; mediul virtual sau spațiul cibernetic este considerat în prezent un nou mediu operațional fiind și al cincilea mediu în războiul modern, după cel terestru, maritim, aerian și cosmic, compus din toate rețelele de calculatoare din lume și tot ce conectează și controlează acestea.

Din tendințele actuale putem deduce că națiunile moderne, ce includ forțe armate înalt tehnologizate, își intensifică activitatea în mediul cibernetic, fapt ce constituie o sursă de putere, dar și o potențială vulnerabilitate.

Este necesară cunoașterea termenilor ca „spațiu cibernetic”, „hacker”, „război cibernetic”, care sunt întâlniți tot mai frecvent în societatea noastră, precum și întreprinderea unor măsuri legislative extrem de necesare care să apere individul.

Având în vedere dezvoltarea tehnologică de nedescris, extinderea clasificației modalităților de săvârșire a războiului cibernetic, el fiind războiul secolului XXI ce nu poate fi dus fără a avea acces la spațiul virtual, lucrarea dată constituie a fi un pilastru de stabilitate a luptei împotriva acestuia.

Consider că este important abordarea acestei teme în contextul juridic actual determinat de amploarea pe care fenomenul o înregistrează în prezent, deoarece combaterea acestuia reprezintă o problemă comună a statelor lumii.

1. Riscul digital: considerații generale

Apariția și dezvoltarea spațiului virtual a condus la globalizare, fenomen care odată instaurat în fibrele societății, a produs și produce consecințe noi pentru societate. Din păcate, aceste consecințe sunt nefaste și se regăsesc frecvent în rata crescândă a riscurilor digitale, deoarece ușurința în utilizare, costul scăzut, rapiditatea și asigurarea unui caracter anonim fac din acest spațiu un mediu propice săvârșirii acestora.

Ceea ce este îngrijorător este faptul că tinerii, sunt extrem de interesați de noile tehnologii, iar uneori interesul acestora este dus până la extrem, fiind expuși riscurilor digitale, întărind ideea potrivit căreia calculatorul și Internetul vor fi implicați în toate formele de delincvență, mai ales cea juvenilă. Printre riscurile digitale putem enumera: agresiunea digitală, amenințările digitale, criminalitatea informatică și nu în ultimul rând războiul cibernetic, fenomen ce a devenit în prezent un război prin potențialul lui intelectual, în care strategia este direct influențată de tehnologia avută la dispoziție.

În ultimele două decenii, domeniul militar a trecut prin schimbarea paradigmei confruntării: de la cea fizică spre cea informațională. Odată cu dezvoltarea tehnologiilor informaționale și cu globalizarea Internetului, a apărut un alt tip de război – războiul cibernetic[1].

Războiul reprezintă o formă specifică de conflict în societate, fiind mai mult decât o simplă problemă de strategie, acesta rezumând o întreagă epocă istorică, oglindind capacitățile științifice, economice, culturale, precum și tehnice specific perioadei în care se desfășoară și gradului de dezvoltare a actorilor implicați[2].

Devenit realitate, războiul cibernetic impune stabilirea normelor juridice naționale și internaționale apte să răspundă necesităților actuale de combatere și prevenirea lui.

2. Cyberwarfare sau războiul cibernetic: noțiune și definiție

Războiul cybernetic sau cyberwarfare este utilizarea atacurilor digitale pentru a ataca o națiune, provocând rău comparabil războiului real și/sau perturbând sistemele informatice vitale. Există dezbateri semnificative între experți cu privire la definiția războiului cibernetic și chiar dacă există așa ceva[3].

Termenul de război cibernetic este foarte controversat, existând mai multe viziuni și definiții, unii autori definindu-l ca fiind totalitatea operațiunilor îndreptate împotriva unui computer sau sistem informatic, când sunt folosite ca metode și mijloace de război în contextual unui conflict armat[4], deci acest tip de război poate fi considerat ca parte a unui conflict armat care se desfășoară prin intermediul operațiunilor clasice.

Termenul de „Cyberwarfare” este distinct de termenul „Cyber war”, căci „Cyberwarfare” nu implică amploare, prelungire sau violență care sunt de obicei asociate cu termenul „war”. Cyberwarfare include tehnici, tactici și proceduri care pot fi implicate într-un război cibernetic, iar termenul de cyber war se referă în mod inerent la o acțiune la scară largă, de obicei pe o perioadă prelungită de timp și poate include obiective care urmăresc să utilizeze violența sau scopul de a ucide[5].

Acest tip de război purtat în mediul cibernetic poate fi considerat forma cea mai dezvoltată a războiului, prin intermediul căreia se atinge scopul fără pierderi umane și fără vărsare de sânge. El există în domeniul militar și al informațiilor, operațiunile militare fiind conduse pe baza principiilor informaționale.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Războiul cibernetic este asemănător unui conflict armat clasic, diferențele constând în mediul de desfășurare, și anume cel virtual, precum și de mijloacele prin itermediul cărora se desfășoară, ele fiind rețele specifice tehnologiei informației.

La fel ca celelalte forme de război, scopul războiului cibernetic este acela de a influența capacitatea decizională a adversarului, atât pe plan politic, cât și militar, cu ajutorul operațiilor în rețelele de calculatoare – Computer Network Operations – CNO[6].

3. Scurt istoric

Războiul cibernetic, desi este un concept relativ nou, nu este o invenție recentă, forme ale lui fiind folosite, fără a avea o denumire alocată în mod expres, în diverse etape sau evenimente istorice, primul caz datând din anul 1999, fiind numit războiul hackerilor din China și Taiwan.

Ultimele două decenii sunt marcate de unele confruntări produse în spațiul virtual, iar în scopul ilustrării unui tablou complex cu referire la cele enunțate, voi enumera doar unele cazuri mai relevante desfășurate la nivel internațional: operația „Stuxnet” – atacul SUA și al Israelului împotriva industriei nucleare din Iran (centrala Bușer), în 2010; operația „Flame (Skywiper)” – un virus informatic folosit pentru a spiona țările din Orientul Mijlociu, în 2012; operația „High Roller” – o serie de fraude în sistemul bancar mondial, au fost utilizate calculatoare din Albania, Rusia și China, în 2012; operația „Titan Rain” – atacul Chinei împotriva site-urilor americane guvernamentale, în 2003; operația „WannaCry” – peste 130 000 de atacuri cibernetice în 24 de ore, în aproape 100 de țări fiind folosit un virus din setul de instrumente de supraveghere ale Agenției Naționale de Securitate, SUA, în 2017[7]; războiul hackerilor israelieni și arabi, permanent; războiul hackerilor din China și Taiwan, în 1999; războiul hackerilor ruși și estonieni, în 2007.

Acest nou tip de război a devenit realitate, iar exemplele menționate reprezintă doar partea de suprafață a problemei, majoritatea cazurilor fiind clasificate și nedeclarate public.


[1] I. Benedictos, Dimensiunea cibernetică a conflictelor militare contemporane, în Buletinul Universității Naționale de Apărare „Carol I”, vol. 2, nr. 3, 2015, pp. 65-75.

[2] Manea, Războiul informational și spațiul cibernetic, https://poseidon01.ssrn.com/delivery.php?ID=114069009009103119029016097082000106004049020088012091073071097111009121067009104024018110017063062049097118001104027123123013008043088026052069107127090093001119105027052007110064121004007117001088091015068099091083101091109090029101126096003091028067&EXT=pdf&INDEX=TRUE.

[3] https://en.wikipedia.org/wiki/Cyberwarfare#Motivations.

[4] B.-F. Timiș, Războiul cibernetic. Delimitări conceptuale, în „INFOSFERA – Revista de studii de securitate si Informații pentru Apărare”, nr. 1, 2017, p. 55.

[5] https://en.wikipedia.org/wiki/Cyberwarfare#Cyberwarfare_vs._cyber_war.

[6] B.-F. Timiș, op. cit., p. 56.

[7] I. Zavalski, Războiul cibernetic: forțe și procedee necesare pentru acțiunile militare de tip nou, în Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”, 2017, p. 240.

Unele reflecții cu privire la cyberwarfare sau războiul cibernetic: aspecte legislative was last modified: aprilie 23rd, 2024 by Nicoleta Nucă

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice