UNBR. Legea Concurenței, adoptată cu amendamentul privind păstrarea secretului profesional al avocaților

5 feb. 2024
112 views

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) informează cu privire la adoptarea Legii Concurenței, de către Senat, cu amendamentul care vizează păstrarea secretului profesional al avocaților.

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 108/2023 pentru modificarea și completarea Legii concurenței nr. 21/1996, precum și a altor acte normative a fost adoptat în ședința Senatului din data de 1 februarie 2024.

Proiectul legislativ a fost adoptat cu propunerea vicepreședintelui UNBR, de eliminare a textului care vulnerabiliza secretul profesional și obligația de confidențialitate specifice activității avocaților.

Astfel, din textul legii a fost retras articolul care prevedea că: „Atunci când în cursul unei inspecții, inspectorul consideră că întreprinderea nu și-a justificat, în fapt și în drept, cererea ca documentul în cauză să fie protejat de secretul profesional, a invocat doar motive care, în conformitate cu instituțiile europene în materie, nu pot justifica o astfel de protecție sau se bazează pe afirmații factuale care sunt în mod vădit eronate, inspectorii de concurență au dreptul să citească imediat conținutul comunicării cu avocatul sau copie după aceasta”.

Analiza UNBR a făcut obiectul unui memoriu transmis în 2022 autorităților publice în care au fost argumentate punctual aspectele din proiectul legislativ care vulnerabilizează profesia și în care s-a afirmat că sunt inacceptabile derogările de la secretul profesional, în sensul în care ceea ce ar trebui să intereseze într-o investigație a inspectorilor de concurență nu este conținutul unei comunicări dintre avocat și client impuse din „rațiuni de apărare” în cauză, ci actele și faptele proprii și concrete, pe piața concurențială, ale entității vizate de anchetă.

Proiectul de act normativ are ca obiect transpunerea în legislația internă a Directivei (UE) 1/2019 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 decembrie 2018 privind oferirea de mijloace autorităților de concurență din statele membre astfel încât să fie mai eficace în aplicarea legii și privind garantarea funcționării corespunzătoare a pieței interne.

Sursa informației

Vezi și UNBR. Examenul de primire în profesia de avocat – sesiunea aprilie 2024

 

UNBR. Legea Concurenței, adoptată cu amendamentul privind păstrarea secretului profesional al avocaților was last modified: februarie 5th, 2024 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: