[UPDATE: Întâlnire CSM-UNBR] Ziua de 4 octombrie – o zi fără avocați

3 nov. 2023
Vizualizari: 798

Update: Întâlnire CSM-UNBR

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) informează cu privire la desfășurarea întâlnirii, din 2 noiembrie 2023, dintre reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii, Secția pentru judecători și membrii aleși reprezentanți ai societății civile și, respectiv, reprezentanții Uniunii.

Întâlnirea a avut loc ca urmare a adresei comunicate de UNBR privind campania „O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există”.

Întâlnirea a fost organizată în vederea inițierii unui dialog de către Consiliul Superior al Magistraturii, care să asigure buna colaborare între instanțele judecătorești și corpul profesional al avocaților, în vederea realizării unui act de justiție de calitate.

Au fost discutate punctual aspectele semnalate de către UNBR referitoare la reducea onorariilor avocaților din oficiu sau a cheltuielilor de judecată aferente onorariilor avocaților aleși, nestabilirea unor intervale orare de judecare a cauzelor, necesitatea verificării puterii de reprezentare a avocatului pentru a se evita situațiile în care profesia este practicată fără drept, identificarea în continuare a unor soluții pentru acoperirea deficitului de personal în instanțe, precum și posibile consecințe negative privind prelungirea duratei procedurilor de judecată. Reprezentanții UNBR au mai sesizat și problema menținerii delegației avocațiale a avocatului din oficiu după momentul prezentării avocatului ales în procesele penale, precum și aceea a analizei efectelor hotărârii privind normarea volumului de muncă al judecătorilor.

O primă soluție comună, însușită bilateral, este reprezentată de necesitatea derulării unor întâlniri, în special în plan local, între reprezentanții instanțelor și cei ai barourilor, în cadrul cărora să se discute, cu o frecvență eficientă, consecințele generate de aspectele semnalate de corpul avocaților, precum și continuarea dialogului interinstituțional la nivel central prin persoane desemnate de UNBR care să gestioneze punctual aspectele învederate.

S-a subliniat necesitatea analizării în continuare a chestiunilor concrete ce ar putea conduce la adoptarea unor soluții în viitor, cu respectarea independenței judecătorului, pentru identificarea unor soluții viabile și funcționale, inclusiv din perspectiva necesității formulării unor propuneri de modificare legislativă.

Participanții la întâlnire au declarat cooperarea interinstituțională drept esențială pentru eficientizarea și asigurarea unui înalt nivel de independență și transparență a sistemului judiciar, aceasta reprezentând un domeniu ce presupune efortul comun al tuturor participanților la înfăptuirea actului de justiție, în limitele ce le sunt conferite de Constituție și de celelalte acte normative.

Sursa informației


Ziua fără avocați în imagini

Barourile din România au tras un semnal de alarmă asupra funcției indispensabile a avocatului în justiție, pe 4 octombrie 2023, iar conducerea profesiei a făcut apel către puterile statului pentru a conlucra la o strategie comună pentru justiție și cetățeni.

Acțiunile barourilor, prezentate în imagini:

Revista presei, Miercuri, 4 octombrie 2023

#ZiuaFaraAvocati Consiliul Barourilor și al Societăților de Drept din Europa (CCBE) sprijină Uniunea Națională a Barourilor din România în efortul de a apăra importanța profesiei de avocat și protecția libertăților civile.

Publicăm traducerea mesajului transmis autorităților române de către CCBE. Mesajul a fost transmis la 3 octombrie către Doamna jud. Corina Alina CORBU, Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Domnul jud. Daniel GRADINARU, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Domnul procuror Alex Florin Florența, Procurorul general al României și Doamna Simona-Camelia Marcu, Directorul Institutului Național al Magistraturii. Integral

Data: 4.10.2023

Sursa: Jurnalul Național

Parchetele au restanțe neachitate de 8 luni către barourile din țară. Datoria a ajuns la peste 8 milioane de lei

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Ion Alexandru

Avocații protestează, astăzi, într-un mod mai puțin obișnuit, sub sloganul ‘O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există’. Este vorba despre o campanie având drept scop conștientizarea autorităților, partenerilor din domeniul justiției și a publicului larg cu privire la provocările și disfuncționalitățile sistematice cu care se confruntă avocații în exercitarea misiunii de apărare a drepturilor și libertăților cetățenilor. Pe lista plângerilor sesizate se află și faptul că Parchetele au restanțe la achitarea onorariilor din oficiu, doar în 2023, de peste 8,2 milioane de lei. Iar acestea datează din luna februarie.

(…) Președintele UNBR explică, pentru ‘Jurnalul’, motivele acțiunii

Pe lista discuțiilor care se află în dezbatere se află numeroase probleme, însă câteva dintre acestea au o importanță aparte, explicată, în exclusivitate pentru ‘Jurnalul’, de președintele UNBR, avocatul Traian Briciu (FOTO). Asfel, avocații reclamă limitări ale accesului la justiție cauzate de cuantumul nerezonabil al taxelor, constând în aceea că valoarea excesivă a taxelor judiciare de timbru în unele situații (în special procesele de partaj) împiedică sau descurajează părțile să inițieze demersurile judiciare. De altfel, este semnalată și ineficiența practică a legislației ajutorului public judiciar, care nu este corelată cu realitățile economice din prezent. ‘Actualul sistem nu permite justițiabililor care au nevoie de asistență juridică să acceadă la aceasta’, se arată în acest memoriu.

Președintele UNBR, Traian Briciu, ne-a declarat: ‘în cazul proceselor de partaj, instanțele impun plata unei taxe de timbru egală cu un procent cuprins între 3 și 5 la sută din toată masa partajului, chiar dacă obiectul litigiului judecat se referă la o mică parte din această masă. Se iau în calcul toate proprietățile si se calculează o taxă judiciară asupra lor. Acesta este și motivul pentru care mulți justițiabili renunță să mai facă partaje’. Problema există încă din anul 2013, însă, până în prezent, nu s-a adus nicio corecție acestei situatii. Integral

Data: 4.10.2023

Sursa: Luju

ULTIMA ORA: GREVA AVOCATILOR CUPRINDE TOATA TARA – Vicepresedintele UNBR Daniel Fenechiu anunta ca toate barourile vor intra in greva, pentru a atrage atentia asupra problemelor cu care se confrunta avocatii. Actiunea face parte din campania “O zi fara avocati! Ziua in care Justitia nu exista!”. Avocatii nu vor asigura asistenta judiciara decat in cauze urgente

SCRIS DE: GEORGE TARATA

Integral

Data: 4.10.2023

Sursa: StirileTVR

Ziua Fără Avocați”. Apărătorii intră în sălile de judecată doar pentru urgențe

Uniunea Națională a Barourilor organizează, astăzi, în întreagă țară acțiunea de protest intitulată „O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există”. Apărătorii nu vor intra în sălile de judecată decât în cazurile urgențe.

Organizarea unei astfel de campanii vine pe fondul dificultăților cu care se confruntă avocații în exercitarea misiunii de apărare a drepturilor și libertăților cetățenilor. ”Ziua Fără Avocați” a fost stabilită pentru 4 octombrie 2023 și va fi dedicată comunicării problemelor cu care se confruntă avocatura”, a transmis Uniunea Națională a Barourilor din România.

Integral

Data: 4.10.2023

Sursa: Antena 3 CNN

Protest în Justiție: Avocații au anunțat o zi în care nu vor intra în sălile de judecată

Avocații au stabilit o zi în care nu vor intra în sălile de judecată, ca urmare a disfuncționalităților identificate în sistemul judiciar.

Uniunea Națională a Barourilor a transmis, luni, un memoriu cu principalele disfuncționalități identificate în sistem Guvernului, Ministerului Justiției, Ministerului de Interne, dar și CSM și principalele instanțe. Integral

Data: 4.10.2023

Sursa: G4media

Acțiune de protest a avocaților în toată țara: Apărătorii nu vor intra în sălile de judecată decât în cazurile urgente/ Lista nemulțumirilor

Uniunea Națională a Barourilor organizează, miercuri, în întreaga țară acțiunea de protest ”O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există”. Apărătorii nu vor intra în sălile de judecată decât în cazurile urgente, transmite News.ro. Integral

Data: 4.10.2023

Sursa: Replica Online

„Ziua fără avocați“. Miercuri, protest la Baroul Constanța!

Campania „O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există” a fost inițiată în urma Hotărârii Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România din 1-2 septembrie 2023 și a Deciziei Comisiei Permanente a Uniunii Naționale a Barourilor din România nr. 32/12 septembrie 2023, când s-a decis că ziua de miercuri, 4 octombrie 2023, va fi dedicată comunicării problemelor cu care se confruntă avocatura. Integral

Data: 4.10.2023

Sursa: Ziare.com

Protest al avocatilor in toata Romania/Se va intra in salile de judecata doar pentru cazurile urgente

„Campania *O zi fara avocati! Ziua in care justitia nu exista* a fost initiata in urma Hotararii Consiliului UNBR din 1-2 septembrie 2023, cand s-a decis organizarea unei campanii pentru apararea drepturilor avocatilor, supusi unor provocari si disfunctionalitati continue in exercitarea misiunii de aparare a drepturilor si libertatilor cetatenilor. *Ziua Fara Avocati* a fost stabilita pentru 4 octombrie 2023, va fi dedicata comunicarii problemelor cu care se confrunta avocatura”, Integral

4.10.2023

Sursa: Aktual24

Protest al Uniunii Nationale a Barourilor: astazi, 4 octombrie, este „ziua fara avocati, ziua in care justitia nu exista”

Uniunea Nationala a Barourilor organizeaza astazi in intreaga tara o actiune de protest intitulata ”O zi fara avocati! Ziua in care justitia nu exista”. Aparatorii nu vor intra in salile de judecata decat in cazurile urgente. Actiunea a fost initiata in urma Hotararii Consiliului UNBR din 1-2 septembrie 2023, cand s-a decis organizarea unei campanii pentru apararea drepturilor avocatilor, supusi unor provocari si disfunctionalitati continue in exercitarea misiunii de aparare a drepturilor si libertatilor cetatenilor.

Integral

Data: 3.10.2023

Sursa: Ziuadevest

O zi fără avocați. Ziua în care Justiția nu există. Interviu cu avocatul Sergiu Stănilă, decanul Baroului Timiș

Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România a decis organizarea Campaniei “O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există” în data de 4 octombrie, prin consultarea decanilor de barouri, fără a avea neapărat o semnificație aparte.

Decan al Baroului Timiș și vicepreședinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România, avocat Sergiu Stănilă (S.S.), explică, într-un interviu, ce ar însemna o astfel de zi. Integral

Data: 3.10.2023

Sursa: Stiripesurse

Avocatii isi intrerup activitatea pentru 24 de ore, raliindu-se protestului UNBR

Avocatii brasoveni isi vor intrerupe, miercuri, activitatea, pentru 24 de ore, in cadrul unei campanii privind constientizarea privind problemele cu care se confrunta profesia, potrivit Agerpres. Baroul Brasov se raliaza, astfel, actiunilor de protest initiate de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, care a decis, la inceputul lunii septembrie, demararea campaniei O zi fara avocati – ziua in care statul de drept nu exista, 4 octombrie fiind decretata zi pentru comunicarea problemelor cu care se confrunta profesia de avocat. Integral

Data: 3.10.2023

Sursa: Agerpres

Comunicat de presa – Baroul Bistrita-Nasaud | AGERPRES Actualizeaza lumea.

Baroul Bistrita Nasaud informeaza justitiabilii si partenerii in infaptuirea actului de justitie cu privire la Campania O zi fara avocati – ziua in care statul de drept nu exista, initiata in urma Hotararii Consiliului UNBR din 1-2 septembrie 2023. Baroul Bistrita Nasaud informeaza justitiabilii si partenerii in infaptuirea actului de justitie ca la 4 octombrie a.c., avocatii din Baroul Bistrita Nasaud nu vor asista si reprezenta persoanele fizice si juridice in fata instantelor autoritatii judecatoresti si a altor organe de jurisdictie, a organelor de urmarire penala, a autoritatilor si institutiilor publice, precum si in fata altor persoane fizice sau juridice, decat in cauzele decise prin Decizia Comisiei Permanente a UNBR nr. 32 din 19 septembrie 2023 Integral

Data: 3.10.2023

Sursa: Alba24

(…)

Revista presei poate fi consultată integral accesând sursa informației.

 

Sursa informației


Consiliul Barourilor și al Societăților de Drept din Europa (CCBE) sprijină Uniunea Națională a Barourilor din România în efortul de a apăra importanța profesiei de avocat și protecția libertăților civile

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a publicat traducerea mesajului transmis autorităților române de către CCBE, transmis la data de 3 octombrie către Doamna jud. Corina Alina CORBU, Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Domnul jud. Daniel GRADINARU, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Domnul procuror Alex Florin Florența, Procurorul general al României și Doamna Simona-Camelia Marcu, Directorul Institutului Național al Magistraturii.

Redăm, în continuare, traducere în limba română:

„Consiliul Barourilor și al Societăților de Drept din Europa (CCBE) sprijină Uniunea Națională a Barourilor din România în efortul de a apăra independența profesiei de avocat și protecția statului de drept.

CCBE subliniază că protecția avocaților în societate este o necesitate fundamentală pentru funcționarea unui sistem juridic just și echitabil. Avocații joacă un rol crucial în menținerea statului de drept, în asigurarea accesului la justiție și în apărarea drepturilor și libertăților indivizilor.

Avocații își susțin clienții, apărându-le drepturile și interesele, chiar și în cazurile în care acele interese pot fi nepopulare sau controversate. Această funcție esențială a avocaților este vitală pentru protecția drepturilor individuale și integritatea sistemului juridic. În consecință, societatea trebuie să se asigure că avocații își pot îndeplini sarcinile fără teamă de intimidare, hărțuire sau vătămare fizică.

În plus, profesia de avocat joacă un rol esențial în susținerea principiului egalității părților în fața justiției, în condițiile legii. Avocații ajută la reducerea distanțării dintre indivizi și sistemul juridic, asigurându-se că toată lumea, indiferent de antecedentele sau statutul economic, are acces la reprezentare juridică și la un proces echitabil. Protecția avocaților este, așadar, esențială în menținerea unei societăți în care justiția este accesibilă tuturor.

Necesitatea de a proteja avocații în societate și valorile profesiei de avocat – independența, confidențialitatea și autoreglementarea – protejează fundamentele justiției, drepturile omului și statul de drept.

Asigurând rolul avocaților, contribuim la menținerea unui sistem juridic echitabil și just, care servește interesele tuturor membrilor societății”.

Sursa informației


Botoșăneanul.ro: Avocații din Botoșani își întrerup activitatea: Ziua în care statul de drept nu există

La data de 4 octombrie 2023 , avocații din Baroul Botoșani se alătură colegilor din celelalte barouri și își vor întrerupe activitatea avocațială în totalitatea formelor sale la toate instanțele judecătorești, unitățile de parchet și poliție de pe rază municipiului / județului Botoșani și vor asigura asistență judiciară doar în cauzele urgențe menționate în anexă Deciziei nr. 32/ 19.09.2023 a Comisiei Permanente a UNBR pe care le enumerăm mai jos :

1.PROCESUL PENAL

1.1 Infracțiuni contra vieții : art.188- art.192 CP;
1.2 Infracțiunilor care au drept urmare moartea victimei;
1.3. Infracțiuni contra libertății și integrității sexuale : art. 218 – art. 223CP;
1.4. Infracțiunea de tâlhărie și infracțiunea de tâlhărie calificată;
1.5. Infracțiunea prevăzută de art. 343 CP; Uzul de armă fără drept;
1.6. Infracțiunea prevăzută de art.342 CP ; Nerespectarea regimului armelor și munițiilor;
1.7. Infracțiuni contra familiei;
1.8. Infracțiuni de genocid și contra umanității : art.438-art.439 CP;
1.9. Infracțiuni de război : art.400 -art. 445 CP;
1.10. Infracțiuni prevăzute de art. 2 -art.3 din Legea nr. 143/ 2000( traficul de droguri național / internațional) ;
1.11.propuneri de măsuri preventive în cazul tuturor infracțiunilor prevăzute de legea penală;

2. PROCES CIVIL

2.1 Procedura ordonanței președințiale ;
2.2 Procesele care au că obiect drepturile minorilor;
2.3 Măsuri asigurătorii și provizorii. Suspendarea executării silite;
2.4 Ordine de protecție.

Obiectivul campaniei vizează conștientizarea tuturor instituțiilor responsabile asupra problemelor enunțate în prezentul comunicat în scopul identificării și aplicării unor soluții adecvate (…).

Sursa informației


Antena 3 Pitești: Argeșul este Aici! 03.10.2023, Recorded live

Vezi sursa.

Sursa informației


CRIȘANA.RO: În 4 octombrie, justițiabilii nu vor fi asistați sau reprezentați în instanțe – O zi fără avocați

Avocații din Baroul Bihor nu vor asista sau reprezenta în instanță sau în fața altor autorități niciun justițiabil în data de 4 octombrie. Campania „O zi fără avocați – ziua în care statul de drept nu există”, a fost inițiată în urma Hotărârii Consiliului UNBR din 1-2 septembrie 2023.

Potrivit unui comunicat de presă transmis luni, Baroul Bihor informează justițiabilii și partenerii în înfăptuirea actului de justiție că, la 4 octombrie a.c., avocații din Baroul Bihor nu vor asista și reprezenta persoanele fizice și juridice în fața instanțelor autorității judecătorești și a altor organe de jurisdicție, a organelor de urmărire penală, a autorităților și instituțiilor publice, precum și în fața altor persoane fizice sau juridice, decât în cauzele decise prin Decizia Comisiei Permanente a UNBR nr. 32 din 19 septembrie 2023.

„În acest fel, avocații bihoreni trag un semnal de alarmă asupra problemelor actuale din justiție care reprezintă chestiuni de interes public ce necesită dialogul la aceeași masă a reprezentanților celor trei puteri în stat, precum și a partenerilor indispensabili ai justiției, pentru stabilirea unui dialog onest inter-instituțional între toți actorii implicați în înfăptuirea justiției, în sprijinul destinatarului actului de justiție, care este cetățeanul”, se arată în comunicatul transmis de Baroul Bihor.

Potrivit Hotărârii Consiliului UNBR, există și câteva excepții, avocații urmând să asigure reprezentarea în dosare precum infracțiuni contra vieții, care au drept urmare moartea victimei, infracțiuni contra familiei sau a libertății ori integrității sexuale, ordine de protecție, infracțiuni privind drepturile minorilor, traficul de droguri sau ordonanțe președințiale.

Integral AICI.

Sursa informației


eBihoreanul.ro: „O zi fără avocați”: Membrii Baroului Bihor protestează miercuri. Iată de ce!

Miercuri, 4 octombrie, avocații din Bihor nu-și vor asista clienții în fața instanțelor judecătorești, organelor de anchetă, autorităților și instituțiilor publice.

Anunțul a fost făcut, luni, de Baroul Bihor, iar protestul este parte a campaniei „O zi fără avocați – ziua în care statul de drept nu există”, lansate de Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) împotriva măsurilor fiscale adoptate de Guvern de supraimpozitare a avocaturii.

Potrivit comunicatului trimis de Baroul Bihor, protestul constă într-o întrerupere a activității avocațiale, cu excepția cauzelor urgente privind anumite măsuri preventive sau asiguratorii și orice alte cauze cu caracter de urgență, de natură a pune în pericol drepturi și libertăți.

Concret, avocații nu vor asista și reprezenta persoanele fizice și juridice în fața instanțelor de judecată, a organelor de urmărire penală, autorităților și instituțiilor publice, precum nici în fața altor persoane fizice sau juridice (medieri).

„În acest fel, avocații bihoreni trag un semnal de alarmă asupra problemelor actuale din justiție care reprezintă chestiuni de interes public ce necesită dialogul la aceeași masă a reprezentanților celor trei puteri în stat, precum și a partenerilor indispensabili ai justiției”, se arată în comunicatul Baroului Bihor (…).

Sursa informației


ZiarulUnirea.ro: 4 octombrie – „Ziua fără avocați”. Protest al avocaților din Baroul Alba. Se vor prezenta în sala de judecată doar pentru cauze urgente

4 octombrie – ”Ziua fără avocați”. Protest al avocaților din Baroul Alba. Se vor prezenta în sala de judecată doar pentru cauze urgente
Campania „O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există” inițiată în urma Hotărârii Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România din 1-2 septembrie 2023 și a Deciziei Comisiei Permanente a Uniunii Naționale a Barourilor din România nr. 32/12 septembrie 2023, când s-a decis că ziua de Miercuri, 4 Octombrie 2023, va fi dedicată comunicării problemelor cu care se confruntă avocatura.

 

UNBR și barourile declară că problemele actuale din justiție sunt chestiuni de interes public care necesită dialogul la aceeași masă a reprezentanților celor trei puteri în stat, precum și a partenerilor indispensabili ai justiției.

În ziua de miercuri, 4 Octombrie 2023, Baroul ALBA NU va emite împuterniciri avocațiale pentru asistența juridică obligatorie în procesul penal și nu va desemna avocați (…).

Sursa informației


MIERCURI: „O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există”. Baroul Alba le cere avocaților să își întrerupă activitatea

Baroul Alba le recomandă avocaților din județ să își întrerupă activitatea în ziua de miercuri, 4 octombrie, pentru a se alătura astfel campaniei „O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există”. De asemenea, reprezentanții Baroului Alba au anunțat care sunt cauzele care vor constitui excepții.

Campania a fost inițiată în urma Hotărârii Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România din 1-2 septembrie 2023 și a Deciziei Comisiei Permanente a Uniunii Naționale a Barourilor din România nr. 32/12 septembrie 2023, când s-a decis că ziua de miercuri, 4 octombrie 2023, va fi dedicată comunicării problemelor cu care se confruntă avocatura.

UNBR și barourile declară că problemele actuale din justiție sunt chestiuni de interes public care necesită dialogul la aceeași masă a reprezentanților celor trei puteri în stat, precum și a partenerilor indispensabili ai justiției.

Astfel, miercuri, Baroul Alba nu va emite împuterniciri avocațiale pentru asistența juridică obligatorie în procesul penal și nu va desemna avocați (…).

Sursa informației


O zi fără avocați. Ziua în care Justiția nu există. Interviu cu avocatul Sergiu Stănilă, decanul Baroului Timiș

Decan al Baroului Timiș și vicepreședinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România, avocat Sergiu Stănilă (S.S.), explică, într-un interviu, ce ar însemna o astfel de zi.

R: Ce înseamnă “O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există”?

S.S.: Avocatul este partener indispensabil al justiției și are un rol social extrem de important. De aceea, Corpul Profesional al Avocaților a decis în această vară să exprime o poziție unitară cu privire la problemele din sistemul judiciar, din perspectiva avocaților și a justițiabililor. Din păcate, sistemul judiciar s-a cam abătut de la unicul său scop, și anume acela de a asigura un act de justiție de calitate pentru cetățean. Astfel, Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România (CUNBR) a decis organizarea Campaniei “O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există”, pe 4 octombrie (…).

Interviul integral poate fi consultat aici.

Sursa informației


Baroul Timiș: „O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există” – miercuri, 4 octombrie

Membrii Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) au votat în unanimitate, în ședința din 1-2 septembrie 2023, declanșarea unei forme de protest extrem pentru conștientizarea rolului și importanței avocatului în apărarea drepturilor și libertăților cetățenești. Astfel, în cadrul campaniei “O zi fără Avocați – o zi în care Statul de drept nu există”, miercuri, 4 octombrie, avocații își vor întrerupe activitatea timp de 24 de ore. Prin decizia Comisiei Permanente a Uniunii Naționale a Barourilor din România nr. 32/12 septembrie 2023, avocații vor asigura asistență juridică în cauzele urgente, cum ar fi cele cu masuri preventive sau asiguratorii.

”UNBR și barourile declară că problemele actuale din justiție sunt chestiuni de interes public care necesită dialogul la aceeași masă a reprezentanților celor trei puteri în stat, precum și a partenerilor indispensabili ai justiției.

În ziua de miercuri, 4 octombrie 2023, Baroul Timiș nu va emite împuterniciri avocațiale pentru asistența juridică obligatorie în procesul penal și nu va desemna avocați. De asemenea, Baroul Timiș nu va desemna avocați care să exercite activitatea profesională de asistență judiciară/extrajudiciară gratuită și, respectiv, de curator în procesul non-penal.

Baroul Timiș recomandă membrilor săi să își întrerupă activitatea în ziua de miercuri, 4 octombrie 2023 (…).

Sursa informației


Baroul Sibiu: 4 octombrie, ziua când avocații întrerup activitatea: „O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există”

Avocații din Baroul Sibiu, alături de avocații din toate barourile din țară, vor întrerupe activitatea în data de 4 octombrie 2023 pentru 24 ore. Această manifestare face parte din campania „O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există”, adoptată prin Hotărârea Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România din 1-2 septembrie 2023 și are ca scop atragerea atenției asupra disfuncționalităților din sistemul judiciar și apărarea drepturilor avocaților, supuși unor provocări continue în exercitarea misiunii de apărare a drepturilor și libertăților cetățenilor. Avocații nu se vor prezenta în data de 4 octombrie 2023 în fața instanțelor de judecată și a organelor de urmărire penală, cu excepția anumitor cauze, în care lipsa avocatului ar crea prejudicii iremediabile justițiabililor sau ar perturba ordinea de drept (…).

Sursa informației


Avocații din Sibiu vor întrerupe activitatea mâine în semn de protest. Nu se respectă termenele cauzelor, restanțe la avocații din oficiu, întârzieri în redactarea hotărârilor

Avocații din Baroul Sibiu, alături de colegii lor din toate barourile din România, vor întrerupe activitatea în instanțe și parchete pentru 24 de ore, mâine, 4 octombrie, în cadrul acțiunii „O zi fără avocați”, anunță decanul Baroului Sibiu, Alexandru Suciu.

Potrivit avocaților, acest protest are drept scop atragerea atenției asupra principalelor disfuncționalități ale sistemului de justiție.

Avocații se plâng de nerespectarea termenelor rezonabile de soluționare a cauzelor, întârzieri în redactarea hotărârilor, restanțe de peste 8 luni la plata onorariilor pentru apărătorii din oficiu sau identificarea avocatului cu clientul său.

De asemenea, ei sesizează lipsa de considerație față de timpul și drepturile avocaților din partea parchetelor, cenzurarea excesivă a cheltuielilor judiciare sau deficiențe în organizarea ședințelor de judecată (…).

Sursa informației


Emisiunea L.EGAL 100% │ 2 octombrie 2023 Invitată: FLAVIA MAIER – Decanul Baroului Cluj Temă: Importanța avocatului în apărarea drepturilor și libertăților cetățenești

Extras din emisiune:

● Sunt o serie de probleme sistemice care durează de câțiva ani și probleme care s-au accentuat în contextul social-economic actual.
● Am avut o perioadă de protest al magistraților, urmată de pandemie, apoi războiul de la graniță și un nou protest al magistraților. Toate aceste situații și-au pus amprenta asupra funcționării actului de justiție.
● Există probleme care pentru a fi rezolvate presupun o intervenție legislativă și, în acest sens, ne adresăm Parlamentului, dar există și probleme care țin de funcționarea justiției per ansamblu a căror rezolvare ține de competența Consiliului Superior al Magistraturii.
● Ceea ce ne-am dorit este să centralizăm toate aceste probleme, să le facem cunoscute opiniei publice, care să înțeleagă de ce lucrurile nu funcționează întotdeauna așa cum trebuie. În acest context, ne dorim să deschidem bazele unui dialog instituțional.
● Prin lege, avocatul este definit ca un partener indispensabil al înfăptuirii actului de justiție. Ceea ce înseamnă că este pe picior de egalitate cu ceilalți actori ai justiției. În practică, există un dezechilibru în acest sens, chiar dacă nu este generalizat.
● Un exemplu concret: se limitează drastic durata concluziilor pe care le poate pune avocatul. Poate că este vorba de un dosar complex, de o apărare care presupune multiple probleme de drept. Dacă ești limitat la cinci minute sau dacă ai un martor pentru care ți se alocă cinci minute ca să-I pui întrebări (…) poate că nu întotdeauna această limitare este benefică aflării adevărului (…).

Sursa informației


Update: Sistemul judiciar prin ochii avocaților

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a publicat Raportul barourilor privind problemele întâlnite în practica ultimilor ani și invitația UNBR către puterile statului și către autoritățile sistemului judiciar la dialog pentru soluții în justiție. 

„Uniunea Națională a Barourilor din România, ca organism reprezentativ al barourilor din țară, vă supune atenției cele mai importante disfuncționalități ale sistemului judiciar cu care se confruntă corpul profesional al avocaților în exercitarea profesiei, centralizate în materialul anexat, realizat pe baza informațiilor transmise de către barouri.

Prin acest demers dorim să inițiem un dialog între toți factorii decizionali și reprezentanții corpului profesional al avocaților, care să aibă ca finalitate identificarea măsurilor ce trebuie adoptate și implementate în vederea asigurării cadrului necesar exercitării profesiei de avocat corespunzător statutului avocatului de partener indispensabil al actului de justiție și exigențelor cerute de necesitatea asigurării unei asistențe juridice de calitate.

Considerăm că multe din deficiențele actuale ale sistemului judiciar pot fi remediate pe baza unei conlucrări instituționale oneste între toți cei implicați în înfăptuirea justiției, cu implicarea corespunzătoare a puterii legislative și executive acolo unde este cazul, în sprijinul destinatarului actului de justiție, care este cetățeanul.

Prin urmare, vă solicităm să analizați problemele semnalate din perspectiva soluțiilor posibile și să acceptați participarea la o întâlnire ulterioară, la o data stabilită de comun acord în vederea discutării lor și stabilirii unei strategii comune pe termen scurt, mediu și lung” (…).

 

Sursa informației


Update: Baroul București – Masă rotundă

În cadrul campaniei #ZiuaFaraAvocati, Baroul București organizează masa rotundă cu o tematică centrată pe disfuncționalitățile sistemului judiciar cu care se confruntă corpul profesional al avocaților și identificarea unor soluții.

Evenimentul va avea loc miercuri, 4 octombrie 2023, începând cu ora 14.00, la sala de festivități „Flavius Teodosiu” de la etajul 6 al Baroului București, str. Dr. Râureanu nr. 3, sector 5, București.

Tematica evenimentului a rezultat din informațiile primite de UNBR de la barouri, cu privire la principalele probleme cu care se confruntă avocații în exercițiul profesiei.

Subiectele care vor fi abordate se referă în principal la:

• Efectele normării activității judecătorilor asupra duratei rezonabile a procesului și asupra accesului la justiție;

• Remedii privind plata la timp a sumelor aferente asistenței judiciare;

• Cenzurarea cheltuielilor de judecată privind onorariile. Reducerea onorariilor de către instanțe în lipsa criteriilor de evaluare;

• Regimul fiscal al profesiei. Propuneri de lege ferenda;

• Combaterea avocaturii ilegale/a exercitării fără drept a profesiei de avocat. Consolidarea și extinderea ariei profesionale.

La eveniment vor participa avocați, membri ai Consiliului Baroului București, reprezentanți ai UNBR, ai justiției și ai legislativului, scopul întâlnirii fiind inițierea unui dialog și identificarea soluțiilor.

Pentru a trage un semnal de alarmă de impact, Baroul București recomandă avocaților să-și întrerupă activitatea timp de 24 de ore, cu excepția cauzelor urgente, enumerate în Anexa Deciziei Comisiei Permanente nr. 32/19 septembrie 2023.

Sursa informației


Update: Hotărârea Consiliului UNBR nr. 15/2023

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a publicat Hotărârea Consiliului nr. 15/2023 privind organizarea campaniei „O zi fără avocați – ziua în care statul de drept nu există”, dedicată comunicării problemelor avocaturii și conștientizării rolului și importanței Avocatului în apărarea drepturilor și libertăților cetățenești.

Redăm, în continuare, prevederile Hotărârii Consiliului UNBR:

Art. 1 – Se validează activitatea Comisiei Permanente desfășurată până la momentul deciziei în ce privește aspectele menționate în Preambul.

Art. 2 – (1) UNBR și Barourile vor organiza campania „O zi fără avocați – ziua în care statul de drept nu există”, dedicată comunicării problemelor avocaturii și conștientizării rolului și importanței Avocatului în apărarea drepturilor și libertăților cetățenești.

(2) Campania va debuta cu o zi de întrerupere a activității avocațiale în totalitatea formelor sale și pe întreg teritoriul țării, cu excepția cauzelor urgente privind anumite măsuri preventive sau asiguratorii și orice alte cauze cu caracter de urgență, de natură a pune în pericol drepturi și libertăți fundamentale.

(3) Se mandatează Comisia Permanentă să decidă cu privire la ziua debutului campaniei și la celelalte aspecte organizatorice: afiș, logo, plan/ghid de comunicare, alte materiale dedicate campaniei, excepțiile privind cauzele urgente, costurile implicate etc.

Sursa informației


ACȚIUNILE UNBR ÎMPOTRIVA IMPUNERII CASS NEPLAFONAT PROFESIILOR LIBERALE

La 19 septembrie 2023, Ministerul Finanțelor a publicat, în vederea dezbaterii publice, Proiectul de Lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, conform căruia cota de CASS pentru activități independente va fi aplicată în cotă de 10% venitului net și va fi plafonată la 60 de salarii. Totodată, CASS redevine cheltuiala deductibilă la calculul impozitului pe venitul din activități independente.

Aceasta este o soluție îmbunătățită față de proiectul inițial, care prevedea aplicarea cotei CASS de 10% la o bază neplafonată, calculată la venitul brut realizat. (a se vedea tabelul comparativ din final)

UNBR a identificat acest proiect încă din varianta de lucru neoficială și a dus o campanie susținută pentru plafonarea CASS și aplicarea la venitul net. Un prim pas a fost inițierea unei întâlniri a reprezentanților profesiilor liberale (în care UNBR este reprezentată de dl. av. Daniel Fenechiu, Vicepreședinte UNBR) cu dl. Marcel-Ioan Boloș, ministrul Finanțelor Publice, care și-a manifestat întreaga deschidere față de argumentele UPLR, opinând pentru stabilirea unui plafon la contribuția de asigurări sociale de sănătate.

În urma consultării experților în domeniul fiscal pentru a stabili impactul real al acestor măsuri, UNBR a înaintat Primului Ministru, Ministerului Finanțelor și Președintelui Senatului României memoriul privind „Riscurile supraimpozitării profesiilor liberale prin proiectul de Ordonanță al Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal”, solicitând Guvernului să mențină reglementarea actuală a contribuției de asigurări sociale de sănătate. Campania a continuat cu mobilizarea tuturor barourilor pentru a-și exprima punctele de vedere și nenumărate apariții media, pentru conștientizarea autorităților și a publicului larg cu privire la efectele drastice asupra pieței serviciilor pe care le-ar avea implementarea unei cote CASS neplafonate, aplicate venitului brut.

La data de 25 septembrie 2023, Consiliul Economic și Social a emis avizul nefavorabil cu privire la Proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, susținând argumentele din memoriul UNBR transmis Guvernului, potrivit căruia creșterea costurilor de exercitare a profesiilor liberale ca urmare a creșterii taxelor, în special pentru exercitarea profesiei de avocat, este de natură să restrângă accesul la justiție pentru persoanele cu venituri mai mici, care nu-și vor permite să plătească onorariile crescute ale avocaților. De asemenea, ministrul justiției, Alina Gheorghiu susține că guvernul nu ar trebui să-și asume răspunderea pentru acest proiect, care ar trebui trimis la CSAT pentru aviz.

În materialul CAMPANIA UNBR ÎMPOTRIVA IMPUNERII CASS NEPLAFONAT PROFESIILOR LIBERALE găsiți o sinteză a acțiunilor UNBR și a intervențiilor în mass media

UNBR urmărește în continuare proiectul legislativ sus menționat și va continua demersurile pentru optimizarea cadrului legal privind nivelul și plata CASS pentru avocați.

Sursa informației


Bistrita FM: 4 octombrie 2023 va fi #ZiuaFaraAvocati în Baroul Bistrița-Năsăud

Avocații din Baroul Bistrița-Năsăud se alătură colegilor din celelalte barouri și la 4 octombrie vor trage un semnal asupra importanței rolului avocatului în justiție.
Problemele actuale din justiție sunt chestiuni de interes public care necesită dialogul la aceeași masă al reprezentanților celor trei puteri în stat, precum și al partenerilor indispensabili ai justiției.

Campania O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există a fost inițiată în urma Hotărârii Consiliului UNBR nr. 15 din 1-2 septembrie 2023, când s-a decis organizarea unei campanii pentru apărarea drepturilor avocaților, supuși unor provocări și disfuncționalități continue în exercitarea misiunii de apărare a drepturilor și libertăților cetățenilor.

Avocat Alin Iulian Morutan
Decanul Baroului Bistrița Năsăud

Sursa informației


Clujust.ro: 4 octombrie 2023 va fi #ZiuaFaraAvocati

Avocații sunt îndemnați să întrerupă activitatea în data de 4 octombrie pentru a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă.
”4 octombrie 2023 va fi #ZiuaFaraAvocati. Campania O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există a fost inițiată în urma Hotărârii Consiliului UNBR din 1-2 septembrie 2023, când s-a decis organizarea unei campanii pentru apărarea drepturilor avocaților, supuși unor provocări și disfuncționalități continue în exercitarea misiunii de apărare a drepturilor și libertăților cetățenilor.

#ZiuaFaraAvocati a fost stabilită pentru 4 octombrie 2023, va fi dedicată comunicării problemelor cu care se confruntă avocatura și va fi dublată de recomandarea barourilor către avocații membri de a întrerupe activitatea.

UNBR și barourile declară că problemele actuale din justiție sunt chestiuni de interes public care necesită dialogul la aceeași masă al reprezentanților celor trei puteri în stat, precum și al partenerilor indispensabili ai justiției.”, a transmis UNBR (…).

Sursa informației


AGERPRESS: Comunicat de presă – UNBR – Baroul Bistrița-Năsăud

Avocații din Baroul Bistrița-Năsăud se alătură colegilor din celelalte barouri și la 4 octombrie
Vor trage un semnal asupra importanței rolului avocatului în justiție. Problemele actuale din justiție sunt chestiuni de interes public care necesită dialogul la aceeași masă al reprezentanților celor trei puteri în stat, precum și al partenerilor indispensabili ai justiției.

Campania O zi fără avocați ! Ziua în care justiția nu există a fost inițiată în urma Hotărârii Consiliului UNBR nr. 15 din 1-2 septembrie 2023, când s-a decis organizarea unei campanii pentru apărarea drepturilor avocaților, supuși unor provocări și disfuncționalități continue în exercitarea misiunii de apărare a drepturilor și libertăților cetățenilor.

Avocat Alin Iulian MORUȚAN
Decanul Baroului Bistrița Năsăud

Sursa informației


Amosnews.ro: Semnal asupra importanței rolului avocatului în justiție

4 octombrie 2023 va fi #ZiuaFaraAvocati în Baroul Bistrița-Năsăud

Avocații din Baroul Bistrița-Năsăud se alătură colegilor din celelalte barouri și la 4 octombrie. Vor trage un semnal asupra importanței rolului avocatului în justiție. Problemele actuale din justiție sunt chestiuni de interes public care necesită dialogul la aceeași masă al reprezentanților celor trei puteri în stat, precum și al partenerilor indispensabili ai justiției.

Campania O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există a fost inițiată în urma Hotărârii Consiliului UNBR nr. 15 din 1-2 septembrie 2023, când s-a decis organizarea unei campanii pentru apărarea drepturilor avocaților, supuși unor provocări și disfuncționalități continue în exercitarea misiunii de apărare a drepturilor și libertăților cetățenilor.

Sursa informației


Agerpres.ro – Uniunea Barourilor: ”ZiuaFărăAvocați” – stabilită pentru data de 4 octombrie

Uniunea Națională a Barourilor din România a anunțat, joi, că a fost stabilită pentru data de 4 octombrie ‘ZiuaFărăAvocați’, parte a unei campanii pentru apărarea drepturilor avocaților, „supuși unor provocări și disfuncționalități”.

Potrivit unui comunicat al UNBR transmis AGERPRES, Campania „O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există” a fost inițiată în urma Hotărârii Consiliului UNBR din 1-2 septembrie, când s-a decis organizarea unei campanii pentru apărarea drepturilor avocaților, supuși unor provocări și disfuncționalități continue în exercitarea misiunii de apărare a drepturilor și libertăților cetățenilor.

„‘ZiuaFărăAvocați’ a fost stabilită pentru 4 octombrie. Va fi dedicată comunicării problemelor cu care se confruntă avocatura și va fi dublată de recomandarea barourilor către avocații membri de a întrerupe activitatea”, se arată în anunțul Uniunii Barourilor. (…)

Sursa informației


Bistrițeanul.ro: 4 octombrie, Ziua Fără Avocați în Baroul Bistrița-Năsăud

Avocații din Baroul Bistrița-Năsăud se alătură colegilor din celelalte barouri din țară, iar în 4 octombrie vor trage un semnal de alarmă asupra importanței rolului avocatului în justiție, întrerupându-și activitatea.
„Problemele actuale din justiție sunt chestiuni de interes public care necesită dialogul la aceeași masă al reprezentanților celor trei puteri în stat, precum și al partenerilor indispensabili ai justiției„, spune avocatul Alin Moruțan, decanul Baroului Bistrița-Năsăud.

Campania „O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există” a fost inițiată în urma Hotărârii Consiliului UNBR nr. 15 din 1-2 septembrie 2023, când s-a decis organizarea unei campanii pentru apărarea drepturilor avocaților, supuși unor provocări și disfuncționalități continue în exercitarea misiunii de apărare a drepturilor și libertăților cetățenilor. (…)

Sursa informației


Cuget Liber: Formă inedită de protest. Ziua Fără Avocați, organizată la Constanța!

Așa cum anunțau la începutul lunii septembrie, avocații au stabilit întreruperea activității pentru o zi, ca semnal de alarmă pentru a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă în desfășurarea activității. Ziua Fără Avocați a fost stabilită pentru miercuri, 4 octombrie. Pentru ziua respectivă, avocații vor depune la instanțe cereri de amânare a dosarelor, urmând să fie prezenți doar în cauzele urgente.

„Ziua Fără Avocați a fost stabilită pentru 4 octombrie, va fi dedicată comunicării problemelor cu care se confruntă avocatura și va fi dublată de întreruperea activității din partea avocaților din Baroul Constanța. Uniunea Națională a Barourilor din România și barourile declară că problemele actuale din justiție sunt chestiuni de interes public, care necesită dialogul la aceeași masă al reprezentanților celor trei puteri în stat, precum și al partenerilor indispensabili ai justiției”, a afirmat Cătălin Filișan, decanul Baroului Constanța.

Ținând cont de decizia Consiliului UNBR din 1 septembrie, privind demararea campaniei „O zi fără avocați – ziua în care statul de drept nu există”, Comisia Permanentă a UNBR s-a întrunit pe 19 septembrie și a stabilit ca Ziua Fără Avocați să fie miercuri, 4 octombrie (…).

Sursa informației


Constanța TV online: O zi fără avocați, o zi în care justiția nu mai există!

Ziua de 4 octombrie 2023 va fi dedicată comunicării problemelor cu care se confruntă avocatura și va fi dublată de întreruperea activității din partea avocaților Baroului Constanța.

„UNBR și barourile declară că problemele actuale din justiție sunt chestiuni de interes public care necesită dialogul la aceeași masă al reprezentanților celor trei puteri în stat, precum și al partenerilor indispensabili ai justiției”, a declarat decanul Baroului Constanța, avocat Cătălin Filișan.

Ziua Fără Avocați este o campanie de conștientizare a rolului și importanței Avocatului în apărarea drepturilor și libertăților cetățenești inițiată prin hotărârea Uniunii Naționale a Barourilor din România, ca urmare a problemelor recurente semnalate de toate cele 42 de barouri din țară, cu privire la disfuncționalitățile frecvente pe care le întâmpină avocații în desfășurarea activităților judiciare în plan local, cu privire la…

Sursa informației


Ziua de Constanța: 4 octombrie, Ziua în care justiția nu există! Anunțul făcut de decanul Baroului Constanța

Ziua Fară Avocați a fost stabilită pentru și va fi dedicată comunicării problemelor cu care se confruntă avocatura și va fi dublată de întreruperea activității din partea avocaților din Baroul Constanța.

Anunțul a fost făcut de decanul Baroului Constanța, avocat Cătălin Filișan.

„UNBR și barourile declară că problemele actuale din justiție sunt chestiuni de interes public care necesită dialogul la aceeași masă al reprezentanților celor trei puteri în stat, precum și al partenerilor indispensabili ai justiției”, a mai spus decanul Baroului Constanța, avocat Cătălin Filișan. (…)

Sursa informației


BEX bistritaexpress.ro: Cum va arăta „ziua fără avocați”, forma de protest pe care o adoptă Barourile din toata țara față de „atitudini sistemice” în care sunt vizați apărătorii

Cum va arăta „ziua fără avocați”, forma de protest pe care o adoptă Barourile din toata țara față de „atitudini sistemice” în care sunt vizați apărătorii. A dat detalii la Bistrița șeful Uniunii Barourilor

Barourile avocaților din România pregătesc o formă de protest inedită, ca reacție de răspuns la nemulțumirile adunate în timp față de modul în care sunt tratați avocații în sistemul de justiție, modificări fiscale care ar urma sa fie adoptate peste noapte dar și față de percepții perpetuate în spațiul public, inclusiv confundarea cu clientul. „Ziua fără avocat”, o forma de protest în care apărătorii ar urma să-și ia o zi liberă de la obligații a fost anunțată pe toate paginile baroului, dar nu e clar când si cum se va desfășura. Președintele Uniunii Barourilor din România, Traian Briciu a vorbit despre acesta forma de protest în discursul ținut la Bistrița, la centenarul Baroului BN.

(…)

Sursa informației


Constanța 100%: O zi fără avocați, o zi fără justiție

Avocații își vor întrerupe activitatea pentru o zi, în semn de protest. Se va întâmpla în data de 4 octombrie 2023.

Campania „O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există” a fost inițiată în urma Hotărârii Consiliului UNBR din 1-2 septembrie 2023, când s-a decis organizarea unei campanii pentru apărarea drepturilor avocaților, supuși unor provocări și disfuncționalități continue în exercitarea misiunii de apărare a drepturilor și libertăților cetățenilor.

#ZiuaFaraAvocati a fost stabilită pentru 4 octombrie 2023, va fi dedicată comunicării problemelor cu care se confruntă avocatura și va fi dublată de recomandarea barourilor către avocații membri de a întrerupe activitatea.

UNBR și barourile declară că problemele actuale din justiție sunt chestiuni de interes public care necesită dialogul la aceeași masă al reprezentanților celor trei puteri în stat, precum și al partenerilor indispensabili ai justiției.

(…)

Sursa informației


Răsunetul Bistrița: 4 octombrie – O zi fără avocați, Ziua în care justiția nu există!

Ziua fără Avocați a fost stabilită pentru 4 octombrie 2023, va fi dedicată comunicării problemelor cu care se confruntă avocatura și va fi dublată de întreruperea activității din partea avocaților din Baroul Bistrița-Năsăud. UNBR și barourile declară că problemele actuale din justiție sunt chestiuni de interes public care necesită dialogul la aceeași masă al reprezentanților celor trei puteri în stat, precum și al partenerilor indispensabili ai justiției, transmite Baroul Bistrița-Năsăud, într-o postare pe pagina de faceboook.
***
Campania O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există a fost inițiată în urma Hotărârii Consiliului UNBR din 1-2 septembrie 2023, când s-a decis organizarea unei campanii pentru apărarea drepturilor avocaților, supuși unor provocări și disfuncționalități continue în exercitarea misiunii de apărare a drepturilor și libertăților cetățenilor.

Sursa informației


Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a publicat Decizia Comisiei Permanente a UNBR nr. 32 din 19 septembrie 2023 prin care se stabilește data de 4 octombrie 2023, ca zi a campaniei „O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există”, decisă prin Hotărâre a Consiliului UNBR.

Sursa informației


Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) anunță campania „O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există”, inițiată în urma Hotărârii Consiliului UNBR din 1-2 septembrie 2023, pentru apărarea drepturilor avocaților supuși unor provocări și disfuncționalități continue în exercitarea misiunii de apărare a drepturilor și libertăților cetățenilor.

 

Astfel, #ZiuaFaraAvocati a fost stabilită pentru 4 octombrie 2023 și este dedicată comunicării problemelor cu care se confruntă avocatura și va fi dublată de recomandarea barourilor către avocații membri de a întrerupe activitatea.

De asemenea, conform declarațiilor UNBR și ale barourilor, problemele actuale din justiție sunt chestiuni de interes public care necesită dialogul la aceeași masă al reprezentanților celor trei puteri în stat, precum și al partenerilor indispensabili ai justiției.

 

 

 

Sursa informației

🔔Vezi și [UPDATE: Subiecte/Barem] UNBR. Examenul de primire în profesia de avocat – sesiunea septembrie 2023

[UPDATE: Întâlnire CSM-UNBR] Ziua de 4 octombrie – o zi fără avocați was last modified: noiembrie 3rd, 2023 by Universul Juridic

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: