Ordinul nr. 17/2015 privind stabilirea criteriilor pentru condiţionarea înregistrării în scopuri de TVA

15 ian. 2015
Vizualizari: 4430

Despre

  • M. Of. nr. 16 din 9.01.2015
  • Ordinul nr. 17/2015
  • Înregistrarea în scopuri de TVA a societăţilor comerciale

La alin. (2), se dispune faptul că după primirea invitației, persoana impozabilă poate solicite, o singură dată, pentru motive justificate, amânarea datei de prezentare la organul fiscal competent. Amânarea se aprobă sau se respinge de către organul fiscal. În cazul în care organul fiscal admite cererea de amânare, comunică persoanei impozabile data la care a fost reprogramată vizita la organul fiscal.

La alin. (3), se prevede faptul că dacă reprezentantul legal al persoanei impozabile nu se prezintă la sediul organului fiscal competent, la data stabilită prin invitație, solicitarea de înregistrare în scopuri de TVA se respinge.

Conform alin. (4), termenul de soluționare a cererii de înregistrare în scopuri de TVA se prelungește cu perioada cuprinsă între data transmiterii invitației și data la care reprezentantul legal al persoanei impozabile se prezintă la sediul organului fiscal competent.

La alin. (5), se dispune faptul că dacă reprezentantul legal al persoanei impozabile se prezintă la organul fiscal competent și furnizează corect și complet datele și informațiile solicitate, clarificând intenția și capacitatea persoanei impozabile de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA, compartimentul cu atribuții în evaluarea intenției și a capacității de a desfășura activități economice întocmește un referat care cuprinde propunerea de aprobare a înregistrării în scopuri de TVA, pe baza căruia organul fiscal competent emite decizia prin care se aprobă cererea de înregistrare în scopuri de TVA.

La alin. (6), se prevede faptul că dacă reprezentantul legal al persoanei impozabile se prezintă la organul fiscal competent, dar nu furnizează corect și complet datele și informațiile solicitate și nu clarifică intenția și capacitatea persoanei impozabile de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA, compartimentul cu atribuții în evaluarea intenției și a capacității de a desfășura activități economice transmite solicitarea de înregistrare în scopuri de TVA, împreună cu toată documentația care a stat la baza analizei, direcției regionale antifraudă competentă.

Conform alin. (7), în urma verificărilor efectuate, direcția regională antifraudă returnează organului fiscal competent solicitarea de înregistrare în scopuri de TVA și documentația, însoțite de un referat care cuprinde propunerea de aprobare sau respingere a înregistrării în scopuri de TVA. Referatul care cuprinde propunerea de respingere a solicitării de înregistrare în scopuri de TVA va conține și motivele de fapt și de drept care stau la baza propunerii de respingere.

La alin. (8), se stabilește faptul că în baza referatului sus-menționat, organul fiscal competent emite decizia prin care se aprobă sau, după caz, se respinge solicitarea de înregistrare în scopuri de TVA.

Conform art. 9 alin. (1), soluționarea solicitării de înregistrare în scopuri de TVA se finalizează prin emiterea deciziei de aprobare/ respingere a înregistrării în scopuri de TVA.

La alin. (2), se prevede faptul că decizia de aprobare/respingere a înregistrării în scopuri de TVA se comunică persoanei impozabile, în conformitate cu prevederile art. 44 din O.G. nr. 92/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

La art. 10 alin. (1) sunt reglementate termenele de emitere a deciziei de aprobare/respingere a înregistrării în scopuri de TVA, astfel:

a) o zi lucrătoare de la data depunerii documentației complete, în cazurile prevăzute la art. 6 alin. (2), art. 7 alin. (2) lit. a) și b);

b) 5 zile lucrătoare de la data depunerii documentației complete, în cazurile prevăzute la art. 8 alin. (3) și (5);

c) 30 de zile lucrătoare de la data depunerii documentației complete, în cazurile prevăzute la art. 8 alin. (6)-(8).

La alin. (2) se prevede faptul că în cazul persoanelor impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA potrivit art. 153 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, decizia de aprobare sau de respingere a înregistrării în scopuri de TVA se emite în termenele prevăzute la alin. (1), dar nu înainte de data la care se comunică certificatul de înmatriculare în registrul comerțului.

 III. Aplicabilitate

În ceea ce privește aplicabilitatea, art. 12, la alin. (1), stabilește faptul că ordinul se aplică începând cu data de 1 februarie 2015.

La alin. (2) se prevede faptul că solicitările de înregistrare în scopuri de TVA depuse până la data aplicării prezentului ordin se soluționează conform procedurii în vigoare la data depunerii cererilor.

Conform art. 13, Direcțiile de specialitate din cadrul aparatului central al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Direcția generală de administrare a marilor contribuabili, direcțiile generale regionale ale finanțelor publice și unitățile fiscale subordonate acestora, precum și direcțiile regionale antifraudă fiscală vor lua măsuri pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

 

Ordinul nr. 17/2015 privind stabilirea criteriilor pentru condiționarea înregistrării în scopuri de TVA was last modified: ianuarie 15th, 2015 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.