Suspendarea judecării procesului. Încălcarea principiului legalităţii şi a principiului egalităţii în faţa legii (NCPC, Constituția României)

27 aug. 2020
Vizualizari: 447
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 803/2020

NCPC: art. 414, art. 457 alin. (1); Constituția României: art. 129

În conformitate cu dispozițiile art. 414 C. proc. civ., asupra suspendării judecării procesului instanța se va pronunța prin încheiere, care poate fi atacată cu recurs, în mod separat, la instanța ierarhic superioară. Recursul se poate declara cât timp durează suspendarea cursului judecării procesului, atât împotriva încheierii prin care s-a dispus suspendarea, cât și împotriva încheierii prin care s-a dispus respingerea cererii de repunere pe rol a procesului.

În cauză, se constată că prin încheierea din 29 octombrie 2018 pronunțată de Curtea de Apel București, secția a IV-a civilă în dosarul nr. x/2015, s-a menținut măsura suspendării judecății recursului formulat de pârâtul A. împotriva încheierii din 10 ianuarie 2017 pronunțată de Tribunalul București, secția a III-a civilă. Totodată, s-a prorogat discutarea excepției perimării, invocată din oficiu, până la soluționarea definitivă a recursului declarat împotriva încheierii din 26 februarie 2018.

Prin decizia civilă nr. 914R din 9 decembrie 2019 pronunțată de Curtea de Apel București, secția a IV-a civilă s-a constatat perimat recursul formulat de pârâtul A. împotriva încheierii din 10 ianuarie 2017 pronunțată de Tribunalul București, secția a III-a civilă.

Prin cererea transmică prin e-mail la 9 decembrie 2019, pârâtul A. a declarat recurs împotriva încheierii din 29 octombrie 2018 pronunțată de Curtea de Apel București, secția a IV-a civilă.

Verificând actele și lucrările dosarului în succesiunea înregistrării lor, se constată că din rezoluția de înregistrare a cererii de recurs de către curtea de apel nu rezultă dacă memoriul formulat de recurentul-pârât (ce are aceeași dată cu data pronunțării soluției prin care s-a constatat perimat recursul, respectiv 9 decembrie 2019) a fost transmis anterior pronunțării deciziei civile nr. 914R din 9 decembrie 2019.

Recurentul-pârât nu a făcut dovada depunerii cererii sale de recurs anterior constatării perimării cauzei și nu a înțeles să își exprime un punct de vedere la raportul asupra admisibilității în principiu a recursului, în cuprinsul căruia s-a reținut inadmisibilitatea căii de atac.

Recunoașterea unei căi de atac în alte situații decât cele prevăzute de legea procesuală, constituie atât o încălcare a principiului legalității, cât și a principiului constituțional al egalității în fața legii, motiv pentru care, apare ca o soluție inadmisibilă în ordinea de drept.

Legalitatea căilor de atac prevăzută expres de dispozițiile art. 457 alin. (1) C. proc. civ. presupune faptul că o hotărâre judecătorească poate fi supusă numai căilor de atac prevăzute de lege, în condițiile și termenele stabilite de acesta.

Această regulă are valoare de principiu constituțional, dispozițiile art. 129 din Constituție arătând că împotriva hotărârilor judecătorești, părțile interesate și Ministerul Public pot exercita căile de atac, în condițiile legii.

Având în vedere cele constatate, pentru considerentele expuse, Înalta Curte urmează a respinge, ca inadmisibil, recursul declarat de pârâtul A.

Sursa informației: www.scj.ro.

Suspendarea judecării procesului. Încălcarea principiului legalității și a principiului egalității în fața legii (NCPC, Constituția României) was last modified: august 26th, 2020 by Redacția ProLege
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.