Studenții trebuie să-și înceapă activitatea din timpul facultății

26 iul. 2016
Vizualizari: 2021
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Bună ziua, suntem împreună cu un membru ELSA Galați, este vorba despre studenta Andra Costache  – studentă în anul 3, treci în anul 4, din câte știu. În primul rând, Andra, aș vrea să te întreb ce înseamnă să fii student la Danubius în Galați.

Andra Costache: Experiența mea la Danubius este o experiență foarte productivă. Ceea ce-mi place aici este faptul că atât profesorii cât și d-na decan, dl rector sunt foarte deschiși. Eu sunt și absolventă a unei facultăți de stat și aș putea caracteriza Universitatea Danubius ca o universitate up to date, pentru că corespunde atât cerințelor pieței, cât și cerințelor studenților, corespunde nevoilor reale pe care noi le avem aici. Așa că pot spune că experiența este una la care nu m-am așteptat, pentru că am venit cu prejudecățile unei universități particulare, private, dar ele au dispărut încă din primul an de facultate.

Nicolae Cîrstea: Mă bucur. Pentru că intri în anul 4, ți-ai cristalizat opțiunea pentru o profesie sau alta?

Andra Costache: Ce e drept, la jumătatea facultății mi-am dat seama că nu vreau să activez exact în domeniul Dreptului, printr-un eveniment organizat chiar de ELSA, pe care l-am coordonat, și am realizat că vreau să fac o carieră în diplomație culturală, unde cu siguranță mă vor ajuta și noțiunile de Drept.

Nicolae Cîrstea: Ce diferență este între facultatea de stat anterioară, despre care vorbeai, și universitatea privată la care ești studentă acum?

Andra Costache: Cred că universitatea sau sistemul educațional din România, managementul sistemului educațional, trebuie să corespundă, cum spuneam, să fie la zi. Am observat o diferență foarte mare în ceea ce privește curicula. Ea este rămasă la fel ca atunci când s-a înființat facultatea, nu sunt updatate. Iar astăzi pur și simplu nu mai corespund, nu mai sunt pe aceeași lungime de undă. Cred că asta este principala diferență, în ceea ce privește managementul sistemului educațional.

Nicolae Cîrstea: Ce-aș vrea să te întreb: Din acest proiect, Maratonul Facultăților de Drept, pe care îl derulăm acum și la Galați, l-am derulat și în alte facultăți din țară și noi îl facem în parteneriat cu ELSA. Din discuțiile pe care le-am avut cu colegii tăi din țară, cu președintele ELSA București, cu Monica, am înțeles că fiecare sucursală ELSA are o serie de proiecte care sunt definitorii pentru activitatea voastră. Cât de mult contează implicarea voastră ca studenți în proiecte derulate fie de ELSA, fie de facultate, pentru a vă ajuta să vă dezvoltați profesional?

Andra Costache: Contează foarte mult. Experiența mea din primii 2 ani de facultate, experiența ELSA și-a pus amprenta atât asupra dezvoltării mele profesionale cât și personale, practic în facultate primești un bagaj de cunoștințe informaționale și atât. ELSA, cât și alte organizații sau alte proiecte extra-facultate, te învață cum să gândești creativ, cum să gândești divergent, îți pune în practică abilități de vorbit în public, abilități de organizare și multe altele, pe care sistemul educațional nu ți le oferă.

Nicolae Cîrstea: Ce aș vrea să te mai întreb: Am o dilemă personală cu privire la asta, cred că un student ar trebui să lucreze chiar din timpul anilor de studiu pentru a nu se trezi când termină facultatea că învață să se trezească la ora 7 ca să ajungă la birou, pentru a-și dezvolta anumite abilități privind folosirea computerului ș.a.m.d. Care-i părerea ta: Un student ar trebui să lucreze din timpul facultății sau ar trebui, din contră, să nu lucreze și să se pregătească mai bine pentru profesiile viitoare?

Andra Costache: Cred că este o întrebare retorică. Cu siguranță trebuie să-și înceapă activitatea din timpul facultății. Eu în primul an de facultate, chiar în primul semestru, am plecat într-un studiu de practică la Cluj-Napoca, la Tribunalul Militar. A fost prima experiență care m-a scos din zona mea de confort și atunci am realizat că nu trebuie să merg la facultate în fiecare zi pentru a ajunge – nu știu – un avocat de succes, cum îmi doream atunci, ci pur și simplu trebuie să fiu direct acolo unde se întâmplă acțiunea – cum era cazul meu, într-un tribunal. Mai mult decât atât, eu lucrez în momentul de față, sunt HR la o firmă de IT, ce este drept, dar toate experiențele cumulate, atât din viața personală, cât și din viața de student, cu siguranță or să mă ajute mult mai mult la 24 de ani, când voi absolvi, pentru a-mi găsi un loc pe piața muncii. Plec din start cu un avantaj față de restul colegilor care nu au avut experiențe extra.

Nicolae Cîrstea: Andra, îți mulțumesc pentru această discuție, iată, foarte interesantă, pe care am avut-o cu tine. Îți doresc succes în acest an 4, care este cel mai greu, și, de asemenea, în admiterea în zonele profesionale, în diplomație, cum spuneai mai devreme.

Andra Costache:  Mulțumesc frumos și eu.

Studenții trebuie să-și înceapă activitatea din timpul facultății was last modified: iulie 25th, 2016 by Andra Costache
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Andra Costache

Andra Costache

Este studentă la Facultatea de Drept, Universitatea „Danubius” din Galați și membru ELSA Galați.
A mai scris: