Soluţionarea contestaţiei la executare sau a altei cereri privind executarea silită. Suspenda executării silite (NCPC)

28 aug. 2020
Vizualizari: 1277
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 816/2020

NCPC: art. 127, art. 135 alin. (1) și alin. (4), art. 651 alin. (1), art. 719

Obiectul cauzei deduse judecății îl constituie cererea prin care contestatorul Ministerul Finanțelor Publice a solicitat instanței suspendarea provizorie a executării silite în dosarul nr. x/2019 al BEJ B., până la soluționarea cererii de suspendare formulată odată cu contestația la executare ce formează obiectul dosarului nr. x/2020 al Judecătoriei sectorului 5 București.

Potrivit dispozițiilor art. 719 alin. (1) C. proc. civ., până la soluționarea contestației la executare sau a altei cereri privind executarea silită, la solicitarea părții interesate și numai pentru motive temeinice, instanța competentă poate suspenda executarea, suspendarea putându-se solicita odată cu contestația la executare sau prin cerere separată.

În completare, art. 719 alin. (7) C. proc. civ. prevede că, dacă există urgență și dacă, în cazurile prevăzute la alin. (2), respectiv alin. (3), s-a plătit cauțiunea, instanța poate dispune, prin încheiere și fără citarea părților, suspendarea provizorie a executării până la soluționarea cererii de suspendare, încheierea nefiind supusă niciunei căi de atac.

Din analiza textelor de lege antemenționate, rezultă că atât suspendarea executării silite, cât și suspendarea provizorie a acesteia, chiar dacă sunt solicitate prin cereri separate, se judecă de către completul învestit cu soluționarea contestației, având în vedere caracterul incidental al acestor cereri față de acțiunea principală reprezentată de contestația la executare.

În același sens sunt și dispozițiile art. 111 alin. (12) teza a II-a din Hotărârea nr. 1375/2015 din 17 decembrie 2015 pentru aprobarea Regulamentului de ordine interioară al instanțelor judecătorești, care prevăd că, dacă există contestație la executare depusă la instanță, cererea de suspendare provizorie a executării silite, chiar formulată separat, se va judeca de către completul care soluționează contestația la executare.

Or, în prezenta cauză, contestația la executare a fost depusă de contestator la Judecătoria sectorului 5 București și formează obiectul dosarului nr. x/2020, așa cum reiese din evidențele Ecris, dar și din conținutul considerentelor sentinței de declinare pronunțate de Judecătoria sectorului 5 București, consecința învestirii în acest mod cu acțiunea principală fiind că aceeași judecătorie a devenit instanța competentă să judece cererile cu caracter incidental care au fost formulate în cadrul contestației la executare și al căror termen de soluționare era anterior dezînvestirii, în condițiile legii, de această contestație.

De altminteri, potrivit art. 651 alin. (1) din C. proc. civ., competentă în soluționarea cererilor de contestație la executare aparține instanțelor în circumscripția cărora se află sediul debitorului.

În egală măsură, Înalta Curte de Casație și Justiție constată că art. 651 C. proc. civ. impune ca verificarea competenței să se raporteze la sediul debitorului, iar nu la alte repere care excedează condițiilor impuse de această normă, după cum, invocarea art. 127 din C. proc. civ. are drept consecință sesizarea unei instanțe alăturate celei în cadrul căreia funcționează judecătorul care e parte în litigiu, iar nu sesizarea unei instanțe care nu îndeplinește această condiție.

Pe cale de consecință, Înalta Curte urmează să stabilească, în conformitate cu prevederile art. 135 alin. (1) și alin. (4) C. proc. civ., că instanța competentă să judece cererea de suspendare provizorie a executării silite este Judecătoria sectorului 5 București.

Sursa informației: www.scj.ro.

Soluționarea contestației la executare sau a altei cereri privind executarea silită. Suspenda executării silite (NCPC) was last modified: august 27th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.