Soluţionarea conflictelor de competenţă. Cazurile în care cursul justiţiei este întrerupt (NCPP)

18 mart. 2021
Vizualizari: 344
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 476/2020

NCPP: art. 40 alin. (4), art. 275 alin. (3) și (6)

Potrivit dispozițiilor art. 40 alin. (4) C. proc. pen., „Înalta Curte de Casație și Justiție soluționează conflictele de competență în cazurile în care este instanța superioară comună instanțelor aflate în conflict, cazurile în care cursul justiției este întrerupt (…)”.

Conform jurisprudenței instanței supreme, existența unui caz de întrerupere a cursului justiției impune îndeplinirea următoarelor condiții: a) să existe o încălcare a normelor referitoare la competența funcțională a instanței judecătorești fie ca urmare a unei erori judiciare, fie ca urmare a unei erori de interpretare; b) încălcarea a fost realizată de către o instanță de judecată sesizată cu soluționarea unei cauze; c) încălcarea normelor procedural- penale conduce la o sesizare nelegală a unei alte instanțe sau chiar a instanței care a încălcat norma procedural penală respectivă; d) rezultatul nerespectării normelor de procedură penală este imposibilitatea soluționării cauzei prin pronunțarea unei hotărâri judecătorești, prin inaplicabilitatea vreunei alte dispoziții legale referitoare la declinarea competenței și conflictul de competență.

În prezenta cauză, aspectele invocate prin sesizarea formulată de Curtea de Apel Bacău nu vizează încălcarea unor norme legale referitoare la competența funcțională a instanțelor judecătorești, care să genereze existența unui caz de întrerupere a cursului justiției.

Împrejurarea că două completuri de judecată din cadrul unei secții ale aceleiași instanțe, s-au considerat necompetente să soluționeze o cauză, nu impune sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție, în cadrul competenței funcționale speciale prevăzută de art. 40 alin. (4) C. proc. pen., întrucât constituie un incident procedural a cărui soluționare este de competența Colegiului de conducere al instanței.

Pentru considerentele expuse, Înalta Curte de Casație și Justiție va trimite cauza privind pe contestatorul condamnat A. la Curtea de Apel Bacău, spre competentă soluționare.

În conformitate cu dispozițiile art. 275 alin. (3) C. proc. pen., cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.

Conform dispozițiilor art. 275 alin. (6) C. proc. pen., onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru contestatorul condamnat, până la prezentarea apărătorului ales, în sumă de 313 RON, va rămâne în sarcina statului.

Sursa informației: www.scj.ro.

Soluționarea conflictelor de competență. Cazurile în care cursul justiției este întrerupt (NCPP) was last modified: martie 18th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.