Solicitarea strămutării judecării procesului. Dreptul părţii de a pune capăt judecăţii demersului judiciar pe care l-a iniţiat (NCPC)

15 sept. 2020
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 185

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC II) nr. 397/2020

NCPC: art. 140 alin. (1), art. 406 alin. (1)

Conferința națională de Drept Penal al Afacerilor, ediția a VIII-a, ON-LINE

Prin cererea înregistrată la data de 6 ianuarie 2020 pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, secția a II-a civilă, petentul A. a solicitat, în contradictoriu cu intimata B. S.R.L., strămutarea judecării procesului ce formează obiectul dosarului nr. x/2019 al Curții de Apel Alba Iași, secția litigii de muncă și asigurări sociale.

În drept, cererea de strămutare a fost întemeiată pe dispozițiile art. 140 alin. (1) din C. proc. civ.

La 13 ianuarie 2020, petentul a depus la dosar o completare la cererea de strămutare.

La 5 februarie 2020, intimata a transmis la dosar întâmpinare prin care a solicitat, în principal, respingerea cererii de strămutare ca inadmisibilă, iar în subsidiar ca nefondată, totodată fiind solicitate și cheltuieli de judecată.

La data de 11 februarie 2020, petentul a transmis, prin e-mail, răspuns la întâmpinare prin care a arătat că își retrage cererea și totodată a depus o cerere prin care a solicitat închiderea acestei acțiuni.

Analizând cererea petentului de renunțare la judecată, Înalta Curte reține următoarele:

Potrivit dispozițiilor art. 406 alin. (1) C. proc. civ., reclamantul are dreptul să dispună de soarta procesului, putând renunța oricând la judecată, fie verbal, fie prin cerere scrisă.

Chiar dacă cererea de strămutare nu este o veritabilă cerere de chemare în judecată, ci un incident procedural, având în vedere că renunțarea la judecată reprezintă un act de dispoziție al părții, continuarea judecării cauzei nu se poate realiza decât în urma manifestării de voință a acesteia.

Din această perspectivă, având în vedere că procesul civil este guvernat și de principiul disponibilității, care implică și dreptul părții de a pune capăt judecății demersului judiciar pe care l-a inițiat, precum și că, în cauză, această solicitare îndeplinește toate condițiile de formă, Înalta Curte va lua act de renunțarea la judecata cererii de strămutare, formulată de petentul A.

Sursa informației: www.scj.ro.

Solicitarea strămutării judecării procesului. Dreptul părții de a pune capăt judecății demersului judiciar pe care l-a inițiat (NCPC) was last modified: septembrie 14th, 2020 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter