Solicitarea stabilirii grupei de muncă conform condiţiilor şi a riscurilor de expunere în funcţie de factorii nocivi existenţi. Declinarea competenţei de soluţionare a cererii de revizuire (NCPC)

22 sept. 2021
Vizualizari: 306
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC II) nr. 270/2021

NCPC: art. 131 alin. (1), 132 alin. (1), art. 509 alin. (1) pct. 8, art. 510 alin. (2) teza I

Verificându-și competența cu prioritate, în condițiile art. 131 alin. (1) și 132 alin. (1) C. proc. civ., raportat la dispozițiile art. 510 alin. (2) teza I C. proc. civ., Înalta Curte constată întemeiată excepția necompetenței materiale, urmând a proceda la declinarea soluționării cererii de rvizuire în favoarea Curții de Apel Craiova, pentru următoarele considerente:

Înalta Curte reține că potrivit art. 509 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ. revizuirea unei hotărâri pronunțate asupra fondului sau care evocă fondul poate fi cerută dacă există hotărâri definitive potrivnice, date de instanțe de același grad sau de grade diferite, care încalcă autoritatea de lucru judecat a primei hotărâri.

De asemenea, conform art. 510 alin. (2), teza I C. proc. civ., în cazul dispozițiilor art. 509 alin. (1) pct. 8, cererea de revizuire se va îndrepta la instanța mai mare în grad față de instanța care a dat prima hotărâre.

În speță, revizuenții L. și K. au invocat contrarietatea sentinței civile nr. 71 din 26 ianuarie 2018, pronunțată de Tribunalul Vâlcea, secția I civilă, în dosarul nr. x/2016, în raport cu sentința civilă nr. 1267/08.11.2010 pronunțată în dosarul x/2010 de Tribunalul Olt, secția Civilă, indicându-se, totodată și sentința civilă nr. 7688/03.12.2012, pronunțată de Tribunalul Gorj, secția conflicte de muncă și asigurări sociale în dosarul x/2011, precum și sentința civilă nr. 2797/08.11.2016, pronunțată de Tribunalul Argeș în dosarul x/2015.

Întrucât sentința civilă nr. 1267/08.11.2010 pronunțată în dosarul x/2010 de Tribunalul Olt, secția Civilă este prima hotărâre dintre cele pretins potrivnice, față de dispozițiile art. 510 alin. (2) C. proc. civ., Înalta Curte constată că revine Curții de Apel Craiova, ca instanță mai mare în grad în raport cu Tribunalul Olt, competența materială în soluționarea cererii de revizuire.

Pe cale de consecință, Înalta Curte va declina competența de soluționare a cererii de revizuire formulată de revizuienții L. și K., în favoarea Curții de Apel Craiova.

Sursa informației: www.scj.ro.

Solicitarea stabilirii grupei de muncă conform condițiilor și a riscurilor de expunere în funcție de factorii nocivi existenți. Declinarea competenței de soluționare a cererii de revizuire (NCPC) was last modified: septembrie 22nd, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.