Solicitarea obligării pârâtei la plata de daune materiale rezultate dintr-un accident de muncă. Recurs respins ca nefondat (NCPC)

3 mart. 2022
Vizualizari: 356
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC II) nr. 192/2020

NCPC: art. 413 alin. (1) pct. 2, art. 488 alin. (1) pct. 8, art. 496 alin. (1)

Analizând recursul declarat de reclamanta B.. în raport de criticile formulate, în limitele controlului de legalitate și a temeiurilor de drept invocate, Înalta Curte apreciază că acesta este nefondat și urmează a fi respins, pentru următoarele considerente:

Potrivit art. 488 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ., casarea hotărârii se poate cere când aceasta a fost dată cu încălcarea sau aplicarea greșită a normelor de drept material. Având în vedere că recurenta critică modul în care instanța de apel a aplicat măsura suspendării judecății, reglementată prin norme de procedură, analiza căii de atac se efectuează în raport cu dispozițiile art. 488 alin. (1) pct. 5 din C. proc. civ.

În virtutea dispozițiilor art. 413 alin. (1) pct. 2 C. proc. civ., instanța poate suspenda judecata când s-a început urmărirea penală pentru o infracțiune care ar avea o înrâurire hotărâtoare asupra hotărârii ce urmează să se dea.

Textul de lege menționat reglementează unul dintre cazurile suspendării legale facultative, din economia acestuia rezultând că, pentru a se putea dispune măsura suspendării, trebuie să fie îndeplinite cumulativ următoarele condiții: începerea urmăririi penale, iar infracțiunea pentru care s-a început urmărirea penală să aibă o înrâurire hotărâtoare asupra soluției ce urmează a se pronunța în cauză și legea să nu prevadă o altă soluție, condiții îndeplinite în cauză.

Din această perspectivă, Înalta Curte reține că încheierea instanței de apel a fost pronunțată în temeiul acestor dispoziții legale, Curtea de apel analizând corespunzător condițiile necesare pentru a se dispune suspendarea judecării cauzei.

Este de subliniat că, fiind vorba despre o suspendare facultativă, măsura dispunerii suspendării în temeiul de lege pretins încălcat reprezintă atributul exclusiv al judecătorului de a aprecia dacă o asemenea măsură se justifică.

Cu privire la încălcarea dispozițiilor art. 413 alin. (1) pct. 2 C. proc. civ., Înalta Curte reține faptul că instanța poate suspenda judecarea cauzei atunci când se face dovada că, într-adevăr, sesizarea organului de urmărire penală a avut loc pentru o faptă care ar avea o înrâurire directă asupra soluționării cauzei civile pendinte.

Motivul recurentei pârâte, că nu ar figura în dosarul penal în care s-a început urmărirea penală ca parte nu poate fi reținut ca argument în sensul nerespectării regulilor privind suspendarea judecății, întrucât dispozițiile art. 413 alin. (1) pct. 2 din C. proc. civ., aplicate de instanța de apel, nu instituie o asemenea condiție.

Este de observat că recurenta și-a formulat apărările în cuprinsul întâmpinării depuse la instanța de apel tocmai în sensul că vinovăția și răspunderea pentru faptele ilicite care fundamentează daunele materiale și materiale produse de pârâtă reclamantei ar reveni, în realitate, lui C. care formează obiectul urmăririi penale și față de care reclamanta, de altfel, a formulat și pretenții civile.

În atare condiții, în mod legal instanța de apel a apreciat că măsura suspendării solicitată de reclamantă întrunește cerințele art. 413 alin. (1) pct. 2 C. proc. civ., având în vedere legătura dintre prezenta cauză, având ca obiect obligarea pârâtei B.. la plata de daune materiale și morale produse reclamantei A., ca urmare a accidentului de muncă produs la 17.06.2016, prin fapta angajatului societății, C. și dosarul penal nr. x/2017

Nu se poate susține cu temei că suspendarea judecării cauzei conduce la tergiversarea cauzei, astfel cum menționează recurenta, atâta vreme cât instanța de apel a apreciat că se impune măsura suspendării, în raport cu dispozițiile art. 413 alin. (1) pct. 2 C. proc. civ., în urma unei analize riguroase a condițiilor impuse de acest text de lege.

Posibilitatea de a decide asupra suspendării, în funcție de circumstanțele concrete ale cauzei, este de natură să contribuie la realizarea dreptului la un proces echitabil, cât și la soluționarea cauzelor într-un termen rezonabil. În vederea unei mai bune administrări a actului de justiție, precum și în virtutea respectării principiului aflării adevărului, instanța este datoare să valorifice în interesul tuturor părților din proces, dispozițiile legale incidente, fără a aduce atingere drepturilor și intereselor legitime ale celorlalte părți.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Termenul în care este înfăptuită justiția este esențial pentru garantarea eficacității sale, însă susținerea recurentei referitoare la faptul că, prin admiterea cererii de suspendare, instanța de judecată creează un dezechilibru semnificativ în ceea ce privește soluționarea cu celeritate a prezentei cauze, nu poate fi primită.

Astfel, potrivit dispozițiilor art. 413 alin. (3) C. proc. civ., dacă urmărirea penală care a determinat suspendarea durează mai mult de un an de la data la care a intervenit suspendarea, fără a se dispune o soluție în acea cauză, instanța poate revoca măsura suspendării.

Înalta Curte, constatând că nu sunt incidente dispozițiile art. 488 alin. (1) pct. 5 C. proc. civ., în temeiul art. 496 alin. (1) C. proc. civ., va respinge ca nefondat recursul declarat de pârâta B.. împotriva încheierii din 29 mai 2018, pronunțată de Curtea de Apel București, secția a VII-a pentru cauze privind conflictele de muncă și asigurări sociale.

Sursa informației: www.scj.ro.

Solicitarea obligării pârâtei la plata de daune materiale rezultate dintr-un accident de muncă. Recurs respins ca nefondat (NCPC) was last modified: martie 2nd, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.