Solicitarea încuviinţării executării silite. Determinarea în mod diferit a competenţei teritoriale de soluţionare a cauzei în ce priveşte identitatea debitorului (NCPC)

25 aug. 2020
Vizualizari: 747
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 794/2020

NCPC: art. 651

Obiectul cererii deduse judecății îl constituie solicitarea Biroului Executorului Judecătoresc A. de încuviințare a executării silite împotriva debitoarei C.-Sucursala Arad, ca urmare a învestirii în acest sens de către creditorul B..

Se constată că instanțele aflate în conflict au determinat în mod diferit competența teritorială de soluționare a cauzei în raport de prevederile art. 651 C. proc. civ., în ce privește identitatea debitorului.

Astfel, potrivit art. 651 alin. (1) C. proc. civ. „Instanța de executare este judecătoria în a cărei circumscripție se află, la data sesizării organului de executare, domiciliul sau, după caz, sediul debitorului, în afara cazurilor în care legea dispune altfel. Dacă domiciliul sau, după caz, sediul debitorului nu se află în țară, este competentă judecătoria în a cărei circumscripție se află, la data sesizării organului de executare, domiciliul sau, după caz, sediul creditorului, iar dacă acesta nu se află în țară, judecătoria în a cărei circumscripție se află sediul biroului executorului judecătoresc învestit de creditor”.

În cauză, actele întocmite în dosarul de executare nr. 246/2019, înregistrat la Biroul Executorului Judecătoresc A., respectiv cererea debitorului B. adresată executorului judecătoresc, cererea executorului către instanța de judecată, încheierea din 12.12.2019 de deschidere a dosarului de executare silită, sunt formulate împotriva debitoarei C.-Sucursala Arad.

Față de cadrul procesual astfel fixat, de solicitarea expresă a creditorului ca executarea silită să se facă în contradictoriu cu debitoarea C.-Sucursala Arad, rezultă că, în aplicarea dispozițiilor art. 651 alin. (1) C. proc. civ., pentru determinarea instanței competente trebuie să se aibă în vedere sediul acestui debitor.

În consecință, întrucât calitatea de debitor, astfel cum a fost indicată de creditor, cel care a inițiat procedura executării silite, aparține C.- Sucursala Arad, instanța competentă să soluționeze pricina este cea în a cărei rază teritorială se află sediul acestei entități, respectiv Judecătoria Arad.

Pentru aceste considerente, Înalta Curte va declina competența de soluționare în favoarea Judecătoriei Arad.

Sursa informației: www.scj.ro.

Solicitarea încuviințării executării silite. Determinarea în mod diferit a competenței teritoriale de soluționare a cauzei în ce privește identitatea debitorului (NCPC) was last modified: august 24th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.