Solicitarea analizării situației juridice, aplicarea legii mai favorabile și individualizarea legală a pedepsei închisorii. Respingerea contestației ca inadmisibilă (NCPP)

6 ian. 2022
Vizualizari: 312
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 39/2017

NCPP: art. 275 alin. (2), art. 598 alin. (1) lit. d), art. 600^1

Prin Sentința penală nr. 103 din 03 octombrie 2016 pronunțată de Curtea de Apel Iași, secția penală și pentru cauze cu minori, s-a luat act de retragerea contestației formulate de contestatorul-condamnat A.

În temeiul art. 275 alin. (2) C. proc. pen., a fost obligat contestatorul-condamnat la plata sumei de 100 lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat.

Pentru a se pronunța în acest sens, Curtea de Apel Iași a reținut că prin cererea înregistrată pe rolul Curții de Apel Iași, secția penală și pentru cauze cu minori, sub nr. x/45/2016, la data de 11 octombrie 2016, condamnatul A. a formulat contestație la executare întemeiată pe disp. art. 598 alin. (1) lit. d) C. proc. pen., fără a o motiva și fără a indica sentința contestată, menționând generic faptul că solicită analizarea situației juridice, aplicarea legii mai favorabile și individualizarea legală a pedepsei închisorii.

Având în vedere cererea cu care a fost învestită, instanța a dispus verificarea, mai întâi, a locului de detenție a condamnatului, respectiv atașarea unei fișe din baza de date A.N.P. și fișa de cazier judiciar.

Prezent la termenul de judecată din data de 03 noiembrie 2016, condamnatul A. a formulat precizări în sensul că își retrage contestația, care a fost scrisă la solicitarea sa de către un coleg de cameră întrucât el nu știe să scrie, fiindu-i luată în acest sens o declarație.

Având în vedere manifestarea de voință a condamnatului A., Curtea instanța de fond a luat act de retragerea contestației formulată de condamnatul A., privind executarea Sentinței penale nr. 213 din 27 mai 2010 pronunțată de Tribunalul Botoșani.

Reținând culpa procesuală în formularea prezentei cereri, în temeiul art. 275 alin. (2) C. proc. pen., a fost obligat contestatorul la plata sumei de 100 lei cheltuielile judiciare către stat.

Împotriva acestei sentințe a formulat contestație condamnatul A. arătând că nu este de acord ca cheltuielile de judecată să rămână în sarcina acestuia.

Examinând contestația formulată în cauză, Înalta Curte de Casație și Justiție o apreciază ca fiind inadmisibilă, pentru următoarele considerente:

Potrivit art. 600^1 C. proc. pen. (introdus prin art. II pct. 132 din O.U.G. nr. 18/2016) cererile prevăzute în prezentul titlu în privința cărora rezultă că nu privesc o persoană condamnată determinată ori formulate împotriva unei persoane care nu poate fi determinată, precum și cererile formulate în numele unei persoane condamnate, fără mandat din partea acesteia, în condițiile legii, sunt inadmisibile.

Se constată că în data de 14 noiembrie 2016, contestatorul A. a declarat contestație împotriva Sentinței penale nr. 103 din 03 octombrie 2016 pronunțată de Curtea de Apel Iași, secția penală și pentru cauze cu minori, ce a fost înregistrată la data de 21 noiembrie 2016 pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

La data de 05 decembrie 2016, condamnatul a transmis prin intermediul centrului de reținere și arestare preventivă Iași o cerere prin care a precizat că nu a formulat contestația, nu și-o însușește și nu își menține contestația formulată în Dosarul nr. x/45/2016 cu termen de judecată la 18 ianuarie 2016.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Înalta Curte văzând manifestarea de voință a condamnatului în sensul că acesta nu a declarat contestația din prezenta cauză, va da valență dispozițiilor art. 601^1 C. proc. pen. și va dispune respingerea contestației ca inadmisibilă.

Sursa informației: www.scj.ro.

Solicitarea analizării situației juridice, aplicarea legii mai favorabile și individualizarea legală a pedepsei închisorii. Respingerea contestației ca inadmisibilă (NCPP) was last modified: ianuarie 6th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.