Sfătuiesc colegii mai tineri să nu se oprească la masterat

28 iul. 2016
Vizualizari: 5361
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Bună ziua, suntem împreună cu dl Constantin Tănase, care activează în interiorul Facultății de Drept a Universității Danubius din Galați, pe zona masteratului.

Cum sunt studenții la masterat, domnule profesor? Sunt mult mai maturi decât studenții din anii I-IV?

Constantin Tănase: Cu siguranță că sunt mai maturi. Deja unii dintre ei au joburi, ca să zic așa, au slujbe de multe ori în domeniul judiciar. Am avut avocați, procurori, judecători nu prea am avut la masteratul nostru de științe penale, consilieri juridici, polițiști foarte mulți și din alte zone ale administrației publice, care, chiar dacă nu au neapărat tangențe cu zona Dreptului Penal și al Procedurii penale, probabil că sunt interesați sau au alte cerințe ale serviciului pe care-l îndeplinesc.

În concluzie, masteranzii sunt mult mai maturi. Bine, asta nu înseamnă că dincolo, la licență, sunt oameni lipsiți de maturitate. Dar acolo majoritatea sunt veniți direct din liceu, nu au altă ocupație decât aceea de student și, după cum cu siguranță știți și dumneavoastră, viața de student este incitantă, este frumoasă și trebuie să rămânem cu niște amintiri. Da, sunt mai maturi.

Nicolae Cîrstea: Care ar fi dorința dumneavoastră ca profesor la acest masterat, după un an sau doi, nu știu cât au exact ca durată masteratele de la dumneavoastră, ce ați dori să transmiteți în această perioadă a masteratului colegilor mai tineri?

Constantin Tănase: La noi masteratul are o durată de doi ani. Colegilor mai tineri, care urmează masterul – ceea ce le transmit mereu, la începutul fiecărui curs: Să nu se oprească la masterat, să meargă la doctorat, indiferent ce se vehiculează, mai ales în ultima perioadă, când se vehiculează această fobie a plagiatelor și a doctoratelor luate în condiții nu tocmai ortodoxe. Deci nu trebuie să dea atenție acestor chestiuni. Eu tot timpul îi sfătuiesc să meargă mai departe, indiferent dacă există voci că, domnule, e suficient, nu-mi trebuie… Pentru că investiția în domeniul învățământului, a pregătirii, este o investiție pe termen lung. Deci efectele se vor vedea mult mai târziu. Pot să apară în viața oricărui astfel de absolvent de master o situație când, pentru ocuparea unui post, a unei poziții, să i se solicite să aibă doctorat. Cum e, de exemplu, la învățământul universitar – nu poți să ai acces ca asistent, lector ș.a.m.d., dacă nu ai doctoratul. Deci sfatul meu e să urmeze doctoratul, dacă s-ar putea, neapărat.

Nicolae Cîrstea: Care ar fi rolul masteratului în parcursul profesional al unui jurist? Ce aduce acesta în plus? O aprofundare a materiei discutate, o discuție superioară discuțiilor care au loc cu studenții de la licență, dar probabil că și alte lucruri în plus?

Constantin Tănase: Dincolo de aprofundarea materiei sau, în principal, în opinia mea – și caut să o pun în aplicație permanent – este deprinderea masteranzilor cu cercetarea.  Noi avem deja această metodă – eu, cel puțin, la disciplinele mele, le fixez teme de cercetare pe care le prezint, de care se ocupă un semestru întreg și pe care îl prezintă în final ca lucrare de examen. De asemenea, ca să mai variem atmosfera într-un fel, până când vor susține acea temă de cercetare – nu de disertație – mai prezintă domnii masteranzi și niște teme – impropriu denumite teme de control  – sunt tot rezultatul cercetărilor pe anumite subiecte pe care le stabilim.

În final, cei care doresc, își pot alege un subiect pentru tema de disertație, chiar una din temele de cercetare la una din disciplinele pe care le-a parcurs și față de care au o aplecare mai apropiată. Am avut foarte multe situații când tema de cercetare la una din disciplinele mele a fost dezvoltată și transformată sau adusă la nivelul temei de disertație. Au fost experiențe foarte interesante, mai ales că am avut – cum v-am spus – masteranzi din rândul celor care lucrează în sistemul judiciar – avocați, procurori, polițiști foarte mulți.

Nicolae Cîrstea: Câte masterate funcționează aici, în cadrul Universității Danubius, pe zona juridică?

Constantin Tănase: Funcționează 5 masterate.

Nicolae Cîrstea: Reușiți să atrageți, aveți un bazin de atracție către aceste masterate la Galați?

Constantin Tănase: Eu am, după cum v-am spus la începutul discuției, doar la masteratul de Științe Penale. Și în fiecare an avem grupele complete, conform cifrelor care ni se repartizează. Nu știm de acum încolo, să vedem, dar până acum am avut, n-au fost probleme pe această chestiune.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Vreau să vă mai spun și un alt lucru. Am avut masteranzi care au absolvit Facultatea de Drept cu mulți ani înainte și la facultăți – nu că a noastră n-ar fi prestigioasă –, cum ar fi facultățile de la universitățile de stat București, Iași, Cluj. Și oameni care se apropiau de sfârșitul unei cariere nu neapărat în sistem judiciar și care au venit și au făcut un master.

Acum și aici s-ar putea interpreta: Și a făcut-o de amorul artei, pentru că la ce i-a mai trebuit? Nu-i chiar așa. Oamenii aceia au lucrat într-un domeniu și doar ei, în intimitatea lor și-au coagulat această dorință, această năzuință a lor de a absolvi un astfel de masterat. Eu, mă rog, cum e proverbul cu îți lauzi propria unealtă. Eu consider că acest masterat al nostru de Științe Penale este foarte util, în special celor care lucrează într-un domeniu care are tangență…

Nicolae Cîrstea: Mai ales în condițiile acestor schimbări legislative cvasi-permanente în zona juridică.

Constantin Tănase: A avut și un efect benefic, din punctul nostru de vedere, al dezbaterilor. Pentru că începând de la 1 februarie 2014 discuțiile pe la seminarii au fost deosebit de aprinse. Vă imaginați, când nu exista practică judiciară, nu se pronunțase Curtea Constituțională pe nimic încă…

Nicolae Cîrstea: Și nu era scris, iarăși, mai nimic…

Constantin Tănase: Și nu era scris, aveți dreptate. Și au fost niște discuții, chiar dacă până la urmă opiniile exprimate nu au prevalat în practică sau în doctrină, dar a fost un lucru benefic, în opinia mea și a participanților la master, întrucât mai urmărim o chestiune. Știți, eu simt așa o presiune – am văzut și la cadre didactice cu faimă mai mare – e chestiunea asta la facultăți, la programul de licență, a testelor. Testele astea te ajută să acumulezi informația, cunoștințele. Dar un jurist trebuie să facă și legături, trebuie să raționeze, trebuie să pună în cadrul legal situația reală, ceea ce se numește încadrare juridică, să-i zicem așa. Și nu numai. Trebuie să facă niște raționamente, niște legături ș.a.m.d. Or, noi, cred eu că reușim în mare parte să ieșim din această zonă și să discutăm mai mult, să facem aceste legături.

Ajungând în acest punct, știu eu, nu știu dacă v-a mai făcut cineva o asemenea sugestie, legat de ceea ce s-a întâmplat anul trecut la examenul de admitere în magistratură. Au fost niște contestații vizavi de unii care au luat notă mai mare la teste au picat la interviu ș.a.m.d. Ei, în urma acestui fapt, poate și cu altă ocazie se va fi făcut… S-a făcut o analiză, dar de data asta a fost dată publicității – eu am găsit-o pe internet. De ce s-a întâmplat ș.a.m.d. Foarte interesantă. Chiar am printat-o și am citit-o la un seminar cu masteranzii și au fost cam toți de acord cu ce s-a zis acolo. Din această cauză, cred că ar fi interesant ca anual nu numai INM-ul să facă astfel de… Dar să facă și Institutul de Pregătire și Perfecționare a Avocaților, structurile celorlalte profesii liberale. Să se facă analiza examenului de intrare în profesie. Cum a fost… Că se pot trage niște concluzii foarte interesante. Dumneavoastră de la editură aveți oportunități mai mari ca noi de a intra în legătură și a le sugera chestiunea asta.

Nicolae Cîrstea: Domnule profesor vă mulțumesc, vă doresc succes, masteratului dumneavoastră, celorlalți colegi care sunt implicați la celelalte 4 masterate. Sper să ne revedem cu bine și să auzim de bine.

Constantin Tănase: Și eu vă mulțumesc. La revedere.

Sfătuiesc colegii mai tineri să nu se oprească la masterat was last modified: iulie 27th, 2016 by Constantin Tănase

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Constantin Tănase

Constantin Tănase

Este lect. univ. dr. la Facultatea de Drept, Universitatea Danubius din Constanța și avocat.
A mai scris: