Senatul României. Proiect de lege adoptat: pedeapsa cu închisoarea de cel mult 7 ani va putea fi executată la domiciliu

3 apr. 2020
2.244 views

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial (www.senat.ro), Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, pentru modificarea și completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare, precum și pentru completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările și completările ulterioare.

Conform proiectului, printre modificările Codului penal se află și adăugarea unei noi secțiuni, secțiunea 51. Executarea la domiciliu a pedepsei închisorii, care conține art. 981-988.

În acest sens,  art. 981 alin. (1) prevede faptul că instanța va putea dispune executarea la domiciliu a pedepsei închisorii dacă sunt îndeplinite mai multe condiții:

– pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracțiuni, este închisoarea de cel mult 7 ani;

– infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, cu excepția cazurilor prevăzute la art. 42 sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;

– infractorul și-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității;

– în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârșirii infracțiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii, precum și de posibilitățile sale de îndreptare, instanța apreciază că executarea la domiciliu a pedepsei închisorii este suficientă, iar condamnatul nu va mai comite alte infracțiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.

Alin. (2) al art.981 prevede că nu se poate dispune executarea la domiciliu a pedepsei închisorii dacă:

– inițial a fost dispusă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, dar ulterior a fost revocată;

– infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării și tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanților;

– faptele reprezintă infracțiuni contra vieții, contra integrității corporale sau sănătății, infracțiuni stabilite asupra unui membru de familie sau asupra fătului, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, infracțiuni de corupție, infracțiuni de serviciu, trafic de persoane sau minori, fraude comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice, infracțiuni contra siguranței și integrității sistemelor și datelor informatice, precum și infracțiuni prevăzute de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, republicată.

– persoana a fost condamnată anterior pentru săvârșirea fie a infracțiunii de evadare, fie pentru cea de înlesnire a evadării ori pentru tentativa la aceasta.

Art. 982-988 conțin prevederi referitoare la:

–  Termenul de supraveghere;

Măsurile de supraveghere și obligația de a presta o muncă în folosul comunității;

Supravegherea condamnatului;

–  Modificarea sau încetarea obligației de a presta o muncă în folosul comunității;

–  Revocarea executării la domiciliu a pedepsei închisorii;

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Anularea executării la domiciliu a pedepsei închisorii;

Executarea pedepsei închisorii mixt individualizată.

O altă modificare importantă este prevăzută în art. 988, potrivit căreia:

„În raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârșirii infracțiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii, precum și de posibilitățile sale de îndreptare, cu respectarea condițiilor prevăzute de art. 981-987, dacă apreciază că este necesar pentru prevenirea infractorului de la săvârșirea de noi fapte penale, instanța poate dispune individualizarea mixtă a executării pedepsei închisorii: în timpul săptămânii la domiciliu, iar în zilele de sâmbătă și duminică în penitenciar.”

O altă prevedere a proiectului se referă la faptul că persoanele condamnate la pedeapsa închisorii, pentru care s-a dispus executarea acesteia la domiciliu, vor fi supravegheate în permanență prin intermediul unei brățări electronice.

Proiectul urmează să fie dezbătut de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

 

Pentru mai multe detalii cu privire la proiect, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

     

Senatul României. Proiect de lege adoptat: pedeapsa cu închisoarea de cel mult 7 ani va putea fi executată la domiciliu was last modified: aprilie 3rd, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.