Ședințe ÎCCJ (RIL și HP) – 28 iunie 2021

22 iun. 2021
Vizualizari: 782

Înalta Curte de Casație și Justiție (www.scj.ro) a publicat listele ședințelor publice din 28 iunie 2021, atât pentru completul competent să judece recursul în interesul legii, cât și pentru completurile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă și penală.

În continuare, vă prezentăm lista sesizărilor ce vor fi dezbătute în fiecare dintre aceste ședințe.

RIL

În cadrul Completului competent să judece recursul în interesul legii, la data de 28 iunie 2021 va avea loc o ședință în cadrul căreia se va dezbate cu privire la:

− Interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 28 din Legea nr. 50/1991, respectiv dacă în ipoteza în care partea nu a demarat sau nu a finalizat, în termenul acordat, procedura de intrare în legalitate, iar autoritatea nu a obținut o hotărâre de demolare a construcției, prevederile art. 28 alin. (1), (2) și (3) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, trebuie interpretate în sensul că termenul stabilit în procesul-verbal de constatare a contravenției este unul imperativ sau de recomandare?

− Dacă aplicarea art.37 din Codul penal poate fi dispusă de instanța învestită cu judecarea altor acțiuni sau inacțiuni care intră în conținutul aceleiași infracțiuni continuate pentru care anterior s-a pronunțat o condamnare definitivă ori doar instanța de executare învestită în temeiul art. 585 alin. (l) lit. d) din Codul de procedură penală, după rămânerea definitivă a hotărârilor de condamnare

− Hotărârea consiliului local de aprobare a unui plan urbanistic zonal reprezintă un act administrativ cu caracter individual sau cu caracter normativ?

− Interpretarea sintagmei alte acte normative din cuprinsul art. 60 alin. (2) din Legea nr. 263/2010, în sensul, dacă aceasta are în vedere exclusiv dispoziții cuprinse în acte normative distincte din Legea nr. 263/2010 sau poate fi vorba și de un text de lege prin care se instituie o excepție de la regula cu caracter general, chiar dacă textul de lege este inclus într-un act normativ ce constituie dreptul comun în materie.

− În interpretarea și aplicarea unitară a art. 49 alin. (2) din Codul de procedură civilă, formularea unei cereri de recuzare împiedică efectuarea de acte de procedură în continuarea judecății?

− Unificarea practicii judiciare conturate în acțiunile prin care personalul auxiliar din cadrul instanțelor și al parchetelor, căruia i s-au aplicat, începând cu data de 1.01.2018, dispozițiile art. 38 alin. (3) lit.a) coroborate cu ale alin. (6) din Legea nr.153/2017 și i s-au stabilit sporuri în cuantum de 30%, a solicitat acordarea de sporuri în cuantum maxim, de 45%, prin raportare la personalul auxiliar din cadrul altor curți de apel.

HP

Materie civilă

Astfel, la data de 28 iunie 2021 se vor dezbate următoarele sesizări în materie civilă, cu privire la:

− Interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 101 alin. (6) și (8) din Codul fiscal privind data în raport de care se stabilește cota de impozit ce se aplică diferențelor de venituri din pensii stabilite pentru perioade anterioare, respectiv se defalcă pe lunile la care se referă, în vederea calculării impozitului datorat pentru fiecare din aceste perioade sau se reține integral în raport de data efectuării plății.

Materie penală

Astfel, la data de 28 iunie 2021 se vor dezbate următoarele sesizări în materie penală, cu privire la:

− Dacă pentru determinarea subiecților infracțiunii de incest prevăzută de art. 377 din Codul penal, prin raportare la art. 440 din Codul civil, art. 52 din Codul procedură penală și art. 177 alin. (2) din Codul penal, stabilirea calității de rude în linie directă mai poate avea loc în condițiile în care unul dintre subiecți a fost adoptat și art. 470 din Codul civil prevede că raporturile de rudenie încetează între adoptat și părinții firești? Dacă pentru determinarea subiecților infracțiunii de incest prevăzut de art. 377 din Codul penal se impune stabilirea în prealabil a calității de rude în linie directă sau frați și surori potrivit art. 409 din Codul civil raportat la 416 din Codul civil sau art. 424 din Codul civil, după caz, ori acest aspect poate fi stabilit în absența actelor de stare civilă și a unei acțiuni civile cu acest obiect, ulterior în cadrul procesului penal pendinte potrivit mijloacelor de probă prevăzute de art. 97 din Codul procedură penală prin raportare la art. 52 din Codul procedură penală? Dacă efectele legăturii de rudenie biologică stabilite într-un proces civil sau chiar în procesul penal pendinte ulterior comiterii faptei de incest retroactivează până la momentul nașterii copilului sau se aplică doar pentru viitor în procesul penal respectiv?

 

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Sursa informației

 

Ședințe ÎCCJ (RIL și HP) – 28 iunie 2021 was last modified: iunie 22nd, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.