Schimbarea încadrării juridice dată faptelor prin rechizitoriu cu privire la inculpat (NCPP)

2 mart. 2020
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1102
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 326/A/2019

NCPP: art. 275 alin. (2) și (6), art. 377 alin. (4), art. 386 alin. (1), art. 408 alin. (1)

Esti avocat, magistrat, notar, executor judecatoresc, practician in insolventa sau consilier juridic? Atunci ai nevoie de pachetul Alpha Bank dedicat profesionistilor

Potrivit art. 408 alin. (1) C. proc. pen., sentințele pot fi atacate cu apel, dacă legea nu prevede altfel. Alin. (2) prevede că încheierile pot fi atacate cu apel numai odată cu sentința, cu excepția cazurilor când, potrivit legii, pot fi atacate separat cu apel.

În cauză, pe rolul Curții de Apel Iași, secția penală și pentru cauze cu minori, s-a înregistrat Dosarul nr. x/2017/a23 ce are ca obiect apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, inculpatul A. ș.a. împotriva Sentinței penale nr. 2009 din data de 02.07.2018 pronunțată de Judecătoria Iași.

Având în vedere Decizia nr. 250 din 16 aprilie 2019 pronunțată de Curtea Constituțională a României, publicată în Monitorul Oficial nr. 500 din 20.06.2019, prin care s-a constatat că dispozițiile art. 377 alin. (4) teza întâi și art. 386 alin. (1) din C. proc. pen. sunt constituționale în măsura în care instanța de judecată se pronunță cu privire la schimbarea încadrării juridice date faptei prin actul de sesizare printr-o hotărâre judecătorească care nu soluționează fondul cauzei, instanța de apel, prin încheierea din data de 02 octombrie 2019 a Curții de Apel Iași, secția penală și pentru cauze cu minori (atacată în cauză), a dispus schimbarea încadrării juridice dată faptelor prin rechizitoriu cu privire la inculpatul A.

Împotriva dispoziției instanței de apel de schimbare a încadrării juridice dată faptelor prin rechizitoriu cu privire la inculpatul A., a fost declarat apel, dosarul fiind înaintat la Înalta Curte de Casație și Justiție, instanța ierarhic superioară.

În raport de dispozițiile legale mai sus citate, Înalta Curte constată că încheierea pronunțată de Curtea de Apel Iași, secția penală și pentru cauze cu minori, la data de 02 octombrie 2019 nu este supusă niciunei căi de atac, întrucât prin încheierea contestată nu s-a dispus în primă instanță, cauza aflându-se în etapa procesuală a apelului.

Având în vedere art. 129 din Constituția României, revizuită, privind exercitarea căilor de atac în condițiile legii procesual penale, precum și art. 21 din Legea fundamentală care reglementează liberul acces la justiție, respectiv exigențelor determinate prin art. 13 din Convenția pentru Apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale, legea procesual penală a stabilit un sistem coerent al căilor de atac, același pentru persoane aflate în situații identice. Revine așadar, părții interesate obligația sesizării instanțelor de judecată în condițiile legii procesual penale, prin exercitarea căilor de atac apte a provoca un control judiciar al hotărârii atacate.

Limitând calea de atac menționată, exclusiv la hotărârile nedefinitive determinate de lege, C. proc. pen. a stabilit principiul unicității acesteia.

Or, recunoașterea unei căi de atac în alte condiții decât cele prevăzute de lege constituie o încălcare a principiului legalității acestora și, din acest motiv, apare ca o soluție inadmisibilă în ordinea de drept.

Prin urmare, apelantului A. nu îi este recunoscută calea de atac împotriva încheierii din data de 02 octombrie 2019 a Curții de Apel Iași, secția penală și pentru cauze cu minori, întrucât a fost formulată împotriva unei soluții nesusceptibile de reformare.

Pentru considerentele anterior expuse, Înalta Curte de Casație și Justiție va respinge, ca inadmisibil, apelul formulat de apelantul A. împotriva încheierii din data de 02 octombrie 2019 a Curții de Apel Iași, secția penală și pentru cauze cu minori, pronunțate în Dosarul nr. x/2017/a23.

În temeiul art. 275 alin. (2) C. proc. pen., va obliga apelantul la plata sumei de 200 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

În temeiul art. 275 alin. (6) C. proc. pen., onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, în cuantum de 313 RON, rămâne în sarcina statului și se suportă din fondurile Ministerului Justiției.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Sursa informației: www.scj.ro.

Schimbarea încadrării juridice dată faptelor prin rechizitoriu cu privire la inculpat (NCPP) was last modified: februarie 29th, 2020 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter