Reutilizarea informaţiilor din instituţiile publice – modificări (Lege nr. 299/2015)

15 dec. 2015
Vizualizari: 3515

Despre

  • M. Of. nr. 898 din 3 decembrie 2015
  • Legea nr. 299/2015
  • Modificarea şi completarea Legii nr. 109/2007
  • Reutilizarea informaţiilor din instituţiile publice

Art. 10 Legea nr. 109/2007 (modificată prin Legea nr. 299/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 10 la primul alineat dispunea faptul că reutilizarea documentelor trebuie să fie liberă pentru toți participanții potențiali de pe piață, chiar dacă unul sau mai mulți participanți au exploatat deja pe piață produse noi obținute pe baza acestor documente.

Potrivit alineatului următor, reutilizarea informațiilor din instituțiile publice poate face obiectul unei înțelegeri privind acordarea unui drept de exclusivitate numai dacă un astfel de drept este necesar pentru desfășurarea unui serviciu public. Validitatea motivului pentru care a fost acordat dreptul exclusiv este reexaminată periodic și, în orice caz, o dată la 3 ani.

Alin. (3) fusese abrogat.

Alin. (4) stabilea faptul că înțelegerile exclusive, încheiate în condițiile alin. (2), trebuie să fie transparente și făcute publice pe pagina de internet a instituției publice implicate sau prin oricare alt mijloc.

În sfârșit, ultimul alineat prevedea faptul că înțelegerile privind acordarea unui drept de exclusivitate, încheiate înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi, își încetează aplicabilitatea la data expirării perioadei de valabilitate prevăzute în contract, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2008.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 10 dispune: „(1) Reutilizarea documentelor trebuie să fie liberă pentru toate persoanele fizice și juridice, chiar dacă exploatează deja pe piață produse noi obținute pe baza acestor documente. Contractele sau alte acorduri încheiate între instituțiile publice care dețin documentele și părți terțe nu oferă drepturi exclusive.

(2) Reutilizarea informațiilor din instituțiile publice poate face obiectul unei înțelegeri privind acordarea unui drept de exclusivitate numai dacă un astfel de drept este necesar pentru desfășurarea unui serviciu public. Validitatea motivului pentru care a fost acordat dreptul exclusiv este reexaminată periodic și, în orice caz, o dată la 3 ani, acordarea acestui drept neputând, prin cumulare, depăși intervalul maxim de 10 ani.

(3) Înțelegerile exclusive, încheiate în condițiile alin. (2), trebuie să fie transparente și făcute publice prin orice mijloc, precum și pe pagina de internet a instituției publice implicate.

(4) Fără a aduce atingere alin. (1), în cazul în care un drept exclusiv privește digitalizarea resurselor culturale din sectorul public, perioada de exclusivitate nu depășește 10 ani. În cazul în care perioada respectivă depășește 10 ani, durata acesteia face obiectul unei revizuiri pe parcursul celui de al 11-lea an și, ulterior, dacă este cazul, o dată la 7 ani.

(5) Acordurile prin care se stabilesc drepturile exclusive prevăzute la alin. (4) sunt transparente și se fac publice.

(6) În cazul în care există un drept exclusiv menționat la alin. (4), instituția publică în cauză primește, în mod gratuit, ca parte a acordurilor respective, o copie a resurselor culturale digitalizate. Copia respectivă este disponibilă în scopul reutilizării la expirarea perioadei de exclusivitate”.

 

Art. 12 Legea nr. 109/2007 (modificată prin Legea nr. 299/2015)

Noua reglementare

După art. 11 se introduce un nou articol, art. 12.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Potrivit noii reglementări, art. 12 prevede: „(1) O dată la 3 ani, Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională prezintă Comisiei Europene un raport privind informațiile din sectorul public disponibile în vederea reutilizării, condițiile în care sunt puse la dispoziție respectivele informații și practicile în materie de căi de atac. Pe baza respectivului raport, care se face public, instituțiile publice întreprind o revizuire, în ceea ce privește aplicarea art. 8, în special în ceea ce privește impunerea de taxe superioare costului marginal; înaintea prezentării la Comisia Europeană, raportul va fi trimis spre informare comisiilor de specialitate ale Senatului și Camerei Deputaților.

(2) În vederea elaborării raportului prevăzut la alin. (1), instituțiile din sectorul public au obligația ca, anual, să transmită Ministerului pentru Societatea Informațională informațiile solicitate”.

 

Alte prevederi ale Legii nr. 299/2015

Potrivit art. II, acordurile de exclusivitate în derulare la data intrării în vigoare a respectivei legi, care nu se încadrează la excepțiile prevăzute în conformitate cu art. 10 alin. (2) și (6) din Legea nr. 109/2007 privind reutilizarea informațiilor din instituțiile publice, cu modificările ulterioare, astfel cum a fost modificată și completată prin prezenta lege, încetează la sfârșitul contractului sau, în orice caz, cel mai târziu la data de 18 iulie 2043.

De asemenea, se menționează faptul că respectiva lege transpune Directiva 2013/37/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 iunie 2013 de modificare a Directivei 2003/98/CE privind reutilizarea informațiilor din sectorul public, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 175 din 27 iunie 2013.

 

ISTORIC

Act modificatActe modificatoare
Legea nr. 109/2007
(M. Of. nr. 898 din 3 decembrie 2015)
Legea nr. 213/2008
(M. Of. nr. 737 din 30 octombrie 2008)
Legea nr. 299/2015
(M. Of. nr. 898 din 3 decembrie 2015)
Reutilizarea informațiilor din instituțiile publice – modificări (Lege nr. 299/2015) was last modified: decembrie 15th, 2015 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.