(Republicare) Legea nr. 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă – prezentare generală

11 aug. 2021
Vizualizari: 847
Actul publicat în Monitorul OficialSumar
 

Legea nr. 24/ 2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață – REPUBLICARE

 

(M. Of. nr. 772 din 10 august 2021)

 

 

Prezenta lege stabilește cadrul juridic aplicabil operațiunilor de piață având ca obiect instrumente financiare admise sau care urmează să fie admise la tranzacționare pe o piață reglementată sau tranzacționate pe un sistem multilateral de tranzacționare sau pe un sistem organizat de tranzacționare supravegheat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, denumită în continuare A.S.F., precum și emitenților de astfel de instrumente financiare, ofertelor publice de valori mobiliare și operațiunilor privind abuzul pe piață.

 

 

În M. Of. nr. 772 din 10 august 2021 s-a republicat Legea nr. 24/ 2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață.

Vă prezentăm, în continuare, cele mai importante dispoziții din respectiva lege.

 

Structura

TITLUL I: Dispoziții generale

TITLUL II: Oferta publică

CAPITOLUL I: Dispoziții generale

CAPITOLUL II: Oferta publică de vânzare

CAPITOLUL III: Oferta publică de cumpărare

CAPITOLUL IV: Oferta publică de preluare

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

SECȚIUNEA 1: Dispoziții generale

SECȚIUNEA 2: Oferta publică de preluare voluntară

SECȚIUNEA 3: Oferte publice concurente

SECȚIUNEA 4: Ofertele publice de preluare obligatorii

SECȚIUNEA 5: Eliminarea restricțiilor

SECȚIUNEA 6: Retragerea acționarilor dintr-o societate

TITLUL III: Emitenții ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată

CAPITOLUL I: Dispoziții generale

CAPITOLUL II: Admiterea și retragerea de la tranzacționare pe o piață reglementată

CAPITOLUL III: Informarea periodică

SECȚIUNEA 1: Dispoziții generale

SECȚIUNEA 2: Raportul anual

SECȚIUNEA 3: Raportul semestrial

SECȚIUNEA 4: Raportul trimestrial

CAPITOLUL IV: Informarea continuă

SECȚIUNEA 1: Raportarea deținerilor majore

SECȚIUNEA 2: Informații pentru deținătorii de valori mobiliare admise la tranzacționare pe o piață reglementată

SECȚIUNEA 3: Obligații generale de informare

CAPITOLUL V: Dispoziții speciale privind evenimentele corporative ale emitenților ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată, precum și privind exercitarea anumitor drepturi ale acționarilor și implicarea pe termen lung a acestora în cadrul acestor emitenți

SECȚIUNEA 1: Dispoziții privind evenimente corporative ale emitenților ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată

SECȚIUNEA 2: Dispoziții privind exercitarea anumitor drepturi ale acționarilor, precum și implicarea pe termen lung a acestora în cadrul emitenților ale căror acțiuni sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată

CAPITOLUL VI: Auditorii financiari/firmele de audit

CAPITOLUL VII: Atribuții și competențe ale A.S.F.

TITLUL IV: Emitenții ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacționare sau sunt tranzacționale în cadrul unui sistem multilateral de tranzacționare sau sistem organizat de tranzacționare

CAPITOLUL I: Dispoziții generale

CAPITOLUL II: Admiterea, înscrierea și retragerea valorilor mobiliare de la tranzacționarea pe un sistem multilateral de tranzacționare sau sistem organizat de tranzacționare

CAPITOLUL III: Informarea periodică și continuă

TITLUL V: Abuzul pe piață

CAPITOLUL I: Dispoziții generale

CAPITOLUL II: Informațiile privilegiate

SECȚIUNEA 1: Dispoziții generale

SECȚIUNEA 2: Utilizarea abuzivă a informațiilor privilegiate

SECȚIUNEA 3: Divulgarea ilegală a informațiilor privilegiate

CAPITOLUL III: Manipularea pieței

CAPITOLUL IV: Obligații de informare

CAPITOLUL V: Competențele A.S.F.

TITLUL VI: Răspunderi și sancțiuni

CAPITOLUL I: Răspunderea contravențională

CAPITOLUL II: Răspunderea penală

CAPITOLUL III: Mecanisme de raportare a încălcărilor în conformitate cu prevederile art. 32 din Regulamentul (UE) nr. 596/2014

TITLUL VII: Dispoziții tranzitorii și finale

 

Art. 1

(1) Prezenta lege stabilește cadrul juridic aplicabil operațiunilor de piață având ca obiect instrumente financiare admise sau care urmează să fie admise la tranzacționare pe o piață reglementată sau tranzacționate pe un sistem multilateral de tranzacționare sau pe un sistem organizat de tranzacționare supravegheat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, denumită în continuare A.S.F., precum și emitenților de astfel de instrumente financiare, ofertelor publice de valori mobiliare și operațiunilor privind abuzul pe piață.

(2) Prezenta lege se aplică activităților emitenților și operațiunilor prevăzute la alin. (1), desfășurate pe teritoriul României, precum și unor situații expres prevăzute în cuprinsul prezentei legi și al reglementărilor emise în aplicarea acesteia, în care activitățile și operațiunile prevăzute la alin. (1) se desfășoară pe teritoriul altui stat.

(3) A.S.F. este autoritatea competentă care aplică prevederile prezentei legi, prin exercitarea prerogativelor stabilite în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 93/2012 privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările și completările ulterioare.

(4) Prevederile prezentei legi nu se aplică instrumentelor pieței monetare și valutare care sunt reglementate și supravegheate de Banca Națională a României, denumită în continuare B.N.R., titlurilor de stat care sunt emise de Ministerul Finanțelor, denumit în continuare M.F., precum și instrumentelor financiare derivate având ca activ suport astfel de instrumente, rata dobânzii sau cursul de schimb, cu respectarea prevederilor art. 126-129.

(5) Prevederile prezentei legi nu se aplică în cazul administrării datoriei publice, incluzând operațiunile de contractare a datoriei publice și de administrare a riscurilor aferente portofoliului de datorie, în care sunt implicate M.F., B.N.R., ministerele de finanțe, agențiile de administrare a datoriei publice și băncile centrale ale statelor membre și alte entități naționale din statele membre, cu funcții similare acestora și alte entități naționale din statele membre, precum și alte entități publice.

 

Art. 4

(1) În înțelesul prezentului titlu, în cazul ofertei publice de cumpărare, prin emitent se înțelege entitatea legală care emite valori mobiliare.

(2) În cazul prevederilor aplicabile ofertelor publice de vânzare de valori mobiliare, termenii și expresiile utilizate în prezenta lege au semnificația prevăzută în Regulamentul (UE) 2017/1.129 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 iunie 2017 privind prospectul care trebuie publicat în cazul unei oferte publice de valori mobiliare sau al admiterii de valori mobiliare la tranzacționare pe o piață reglementată și de abrogare a Directivei 2003/71/CE, denumit în continuare Regulamentul (UE) 2017/1.129, precum și în cadrul regulamentelor europene emise în legătură cu Regulamentul (UE) 2017/1.129.

 

Art. 16

(1) A.S.F. este autoritatea competentă în conformitate cu prevederile art. 31 din Regulamentul (UE) 2017/1.129.

(2) Fără a aduce atingere competențelor prevăzute la art. 2 alin. (9), care se aplică în mod corespunzător, A.S.F. are, în vederea îndeplinirii atribuțiilor ce îi revin, competențele de supraveghere și investigare prevăzute la art. 32 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2017/1.129, exercitate în conformitate cu prevederile aceluiași regulament.

(3) Competența prevăzută la art. 32 alin. (1) lit. n) din Regulamentul (UE) 2017/1.129 se exercită de către A.S.F. direct în cazul entităților reglementate sau supravegheate și/sau adresându-se autorității judiciare competente în cazul altor entități care intră sub incidența prevederilor prezentei legi, cu respectarea legislației naționale aplicabile.

(4) A.S.F., în calitate de autoritate competentă, are acces la informații și documente relevante, are toate competențele de supraveghere și de investigare pentru a-și îndeplini atribuțiile și realizează orice operațiune prevăzută a fi realizată în această calitate, potrivit Regulamentului (UE) 2017/1.129, regulamentelor europene emise în legătură cu regulamentul european, precum și de prezentul titlu.

 

Art. 23

(1) Oferta publică de cumpărare reprezintă oferta unei persoane de a cumpăra valori mobiliare, adresată tuturor deținătorilor acestora, difuzată prin mijloace de informare în masă sau comunicată pe alte căi, dar sub condiția posibilității egale de receptare din partea deținătorilor respectivelor valori mobiliare.

(2) Oferta publică de cumpărare este făcută printr-un intermediar autorizat să presteze servicii și activități de investiții.

(3) Prețul oferit în cadrul ofertelor de cumpărare este stabilit în conformitate cu reglementările A.S.F.

 

 

(Republicare) Legea nr. 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață – prezentare generală was last modified: august 11th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.