Regulamentul nr. 4/2019 privind instituţiile de plată şi furnizorii specializaţi în servicii de informare cu privire la conturi – prezentare generală

23 dec. 2019
Vizualizari: 842

În M. Of. nr. 1020 din data de 19 decembrie 2019 a fost publicat Regulamentul nr. 4/2019 privind la instituțiile de plată și furnizorii specializați în servicii de informare cu privire la conturi. În cele ce urmează ne vom axa asupra dispozițiilor relevante din cadrul acestui act normativ.

Astfel, potrivit art. 1 prezentul regulament se aplică instituțiilor de plată, persoane juridice române cu sediul real în România, denumite în continuare instituții de plată, și furnizorilor specializați în servicii de informare cu privire la conturi, persoane juridice române cu sediul real în România ori persoane fizice cu sediul profesional în România, denumiți în continuare furnizori specializați în servicii de informare cu privire la conturi.

Totodată, este important de precizat faptul că persoana juridică română sau, după caz, persoana fizică cu sediul profesional în România care intenționează să presteze servicii de plată în calitate de instituție de plată sau furnizor specializat în servicii de informare cu privire la conturi trebuie să solicite Băncii Naționale a României autorizarea sau, după caz, înregistrarea și să furnizeze, în susținerea cererii, informații conforme cu realitatea, actualizate, complete, clare și relevante pentru serviciile de plată pe care intenționează să le presteze.

În aceeași ordine de idei, art. 5 menționează expres faptul că „Banca Națională a României evaluează în procedura de autorizare sau, după caz, înregistrare și, ulterior, în exercitarea competențelor de supraveghere dacă solicitantul îndeplinește cerințele aplicabile prevăzute în Legea nr. 209/2019, cu luarea în considerare a elementelor prevăzute în prezentul capitol.

Un alt aspect important este prevăzut de art. 8 care aduce în prim-plan următoarele idei: „Banca Națională a României evaluează în ce măsură calitatea persoanelor care dețin participații calificate este adecvată, potrivit următoarelor criterii cumulative:

a) reputația;

b) capacitatea instituției de plată de a respecta cerințele legale;

c) suspiciuni privind spălarea banilor sau finanțarea terorismului.

Mai mult decât atât, „solicitantul trebuie să demonstreze că persoanele responsabile pentru conducerea și administrarea activității de prestare de servicii de plată dispun de cunoștințe teoretice și practice adecvate pentru prestarea de servicii de plată”, iar „instituția de plată trebuie să țină evidența fondurilor protejate potrivit metodei prevăzute la art. 38 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 209/2019, defalcat pe:

a) fondurile păstrate într-un cont bancar potrivit art. 19 din prezentul regulament;

b) fondurile investite în active lichide și de foarte bună calitate potrivit art. 20 din prezentul regulament.

Un alt articol relevant din conținutul acestui act normativ prevede faptul că „instituțiile de plată pot presta servicii de plată numai ulterior obținerii autorizației de funcționare emise de Banca Națională a României, începând cu data înscrierii în registrul prevăzut la art. 68 din Legea nr. 209/2019.

Cu privire la procesul pentru evidența, monitorizarea, urmărirea și restricționarea accesului la datele sensibile privind plățile precizăm următoarele aspecte: „Descrierea procesului pentru evidența, monitorizarea, urmărirea și restricționarea accesului la datele sensibile privind plățile prevăzută la art. 29 alin. (1) lit. j) include următoarele:

a) identificarea datelor clasificate ca date sensibile privind plățile în contextul modelului de afaceri propus și prezentarea fluxului acestora;

b) procedurile de autorizare a accesului la date sensibile privind plățile;

c) instrumentele de monitorizare a accesului la astfel de date;

d) politica privind drepturile de acces la toate componentele infrastructurii și la sistemele relevante, inclusiv la baze de date și infrastructurile de rezervă;

e) modul în care instituțiile de plată care prestează și alte servicii decât cele de la art. 7 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 209/2019 înregistrează datele colectate și scopul în care vor fi utilizate la nivel intern și extern, inclusiv de către contrapărți;

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

f) descrierea sistemului informatic și a măsurilor tehnice de securitate implementate, inclusiv a procedurilor de criptare a datelor și utilizare a dispozitivelor pentru autentificarea electronică;

g) identificarea structurilor care au acces la datele sensibile privind plățile;

h) modul în care vor fi detectate și rezolvate breșele de securitate;

i) programul anual de control intern al securității sistemului informatic.

În final, în cazul nerespectării dispozițiilor prezentului regulament sunt incidente dispozițiile secțiunii a 9-a din cap. I și cele ale cap. II ale titlului II din Legea nr. 209/2019.

 

Regulamentul nr. 4/2019 privind instituțiile de plată și furnizorii specializați în servicii de informare cu privire la conturi – prezentare generală was last modified: decembrie 23rd, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.