Regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliului de disciplină din cadrul UNNPR – modificări (Hotărârea nr. 72/2018)

12 iun. 2018
Vizualizari: 1985
Art. 35 alin. (8) din Regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului de disciplină din cadrul UNPPR (introdus prin Hotărârea nr. 72/2018)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 35, după alin. (7), se introduce un nou alineat, alin. (8), cu următorul cuprins:

„(8) Excepțiile ridicate de părți sau de completul de judecată vor fi soluționate în ordinea și conform art. 248 alin. (2) – (5) din Codul de procedură civilă. După soluționareaexcepțiilor se trece, dacă este cazul, la cercetarea în fond a cauzei”.

 

Art. 37 din Regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului de disciplină din cadrul UNPPR (modificat prin Hotărârea nr. 72/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 37 prevedea:

„Art. 37

Notarul cercetat disciplinar va putea cere amânarea cauzei pentru lipsă de apărare doar o singură dată. Amânarea cauzei prin acordul părților se va putea cere doar o singură dată”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 37 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 37

Amânarea cauzei la cererea uneia dintre părți pentru lipsă de apărare sau la cererea ambelor părți se poate acorda o singură dată”.

 

Art. 38 alin. (3) din Regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului de disciplină din cadrul UNPPR (modificat prin Hotărârea nr. 72/2018)

 

Vechea reglementare

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

În vechea reglementare, art. 38 alin. (3) prevedea:

„(3) Termenul poate fi preschimbat prin dispoziția președintelui Consiliului de disciplină, pentru motive temeinice, la cererea părților sau a completului, părțile fiind citate de îndată pentru noul termen”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 38 alin. (3) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(3) Termenul poate fi preschimbat prin dispozițiapreședintelui Consiliului de disciplină, pentru motive temeinice, care nu se referă la fondul cauzei, la cererea părților sau a completului, părțile fiind citate de îndată pentru noul termen”.

 

Art. 38 alin. (4) din Regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului de disciplină din cadrul UNPPR (introdus prin Hotărârea nr. 72/2018)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 38, după alin. (3), se introduce un nou alineat, alin. (4), cu următorul cuprins:

„(4) În cazul în care cauza disciplinară nu se va putea soluționa până la data încetării mandatului membrilor Consiliului de disciplină, completul de judecată va amâna cauza și va acorda termen, urmând ca noul președinte al Consiliului de disciplină (după validarea alegerilor membrilor Consiliului de disciplină și alegerea sa în această funcție) să numească un nou complet format din reprezentanțiiacelorași Camere care au format completul anterior”.

 

Art. 45 alin. (1) din Regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului de disciplină din cadrul UNPPR (modificat prin Hotărârea nr. 72/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 45 alin. (1) prevedea:

„(1) În fața Consiliului de disciplină părțile vor putea propune și se vor putea administra următoarele probe: prezumțiile, interogatoriul, înscrisurile, precum și mijloacele materiale de probă, cum ar fi: fotografii, fotocopii, filme, benzi de înregistrare a sunetului, precum și alte asemenea mijloace tehnice definite în acest sens de Codul de procedură civilă”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 45 alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) În fața Consiliului de disciplină părțile vor putea propune și se vor putea administra următoarele probe: prezumțiile, interogatoriul, înscrisurile, proba cu martori, precum și mijloacele materiale de probă, cum ar fi: fotografii, fotocopii, filme, benzi de înregistrare a sunetului, precum și alte asemenea mijloace tehnice definite în acest sens de Codul de procedură civilă”.

 

Art. 47 din Regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului de disciplină din cadrul UNPPR (modificat prin Hotărârea nr. 72/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 47 prevedea:

„Art. 47

(1) Când completul se consideră lămurit, declară cercetarea cauzei încheiată și dispune dezbaterea acesteia.

(2) Părțile pot depune concluzii scrise și pot cere judecata în lipsă”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 47 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 47

 Când completul consideră că au fost lămurite toate împrejurările de fapt și temeiurile de drept ale cauzei, președintele declară cercetarea cauzei încheiată și acordă părților cuvântul pentru dezbaterea în fond a acesteia. Părțile pot depune concluzii scrise”.

 

Art. 51 lit. c) din Regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului de disciplină din cadrul UNPPR (introdus prin Hotărârea nr. 72/2018)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 51, după lit. b), se introduce o nouă literă, lit. c), cu următorul cuprins:

„c) prin cererea formulată de petent, la care va fi anexată hotărârea definitivă pronunțată de instanța de judecată în cauza penală care a dus la suspendare”.

 

Art. 60^1-60^3 lit. c) din Regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului de disciplină din cadrul UNPPR (introdus prin Hotărârea nr. 72/2018)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după art. 60, se introduc trei noi articole, art. 60^1-60^3, cu următorul cuprins:

„Art. 60^1

(1) După închiderea dezbaterilor, completul de judecată deliberează în secret asupra hotărârii pe care urmează să o pronunțe. 

(2) La deliberare iau parte numai membrii completului, fiecare având îndatorirea să își exprime opinia. Președintele își exprimă opinia cel din urmă. 

(3) Completul este obligat să se pronunțe asupra tuturor cererilor deduse judecății, neputând acorda mai mult sau altceva decât s-a cerut. 

Art. 60^2

(1) Hotărârea trebuie să fie rezultatul acordului membrilor completului de judecată. 

(2) Când nu este întrunită unanimitatea, hotărârea se ia cu votul majorității membrilor completului de judecată. 

(3) Când nici majoritatea nu poate fi realizată, procesul se judecă în complet de divergență, constituit prin includerea în completul inițialși a președintelui consiliului sau a vicepreședintelui ori a unui membru al Consiliului de disciplină desemnat de președinte. 

(4) Judecarea cauzei în complet de divergență se va face cu respectarea art. 399 din Codul de procedură civilă.

 Art. 60^3

(1) După ce a fost luată hotărârea, se va întocmi de îndată o minută care va cuprinde soluția și în care se va arăta, când este cazul, opinia separată a membrilor completului de judecată aflați în minoritate. 

(2) Sub sancțiunea nulității hotărârii, minuta se va semna de toți membrii completului. 

(3) Hotărârea se va pronunța în ședință publică la locul unde s-au desfășurat dezbaterile, prin citirea minutei de către președintele completului și indicarea căii de atac ce poate fi folosită împotriva hotărârii”.

 

Art. 61 lit. c) din Regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului de disciplină din cadrul UNPPR (modificat prin Hotărârea nr. 72/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 61 lit. c) prevedea:

„c) dispozitivul, în care se vor menționa soluția, mențiunile referitoare la pronunțarea în ședință publică, calea de atac și semnăturile membrilor completului de judecată. În cazul admiterii cererii, se va preciza abaterea disciplinară săvârșită de notarul public, cu indicarea textului legal care o prevede, precum și sancțiunea disciplinară aplicată, cu indicarea textului legal care o reglementează. În cazul în care sancțiunea aplicată va fi amenda, se va face precizarea că aceasta constituie venit la bugetul Uniunii”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 61 lit. c) se modifică și va avea următorul cuprins:

„c) dispozitivul, în care se vor menționa soluția, mențiunile referitoare la pronunțarea în ședință publică, calea de atac și semnăturile membrilor completului de judecată. În cazul admiterii cererii, se vor preciza abaterea disciplinară săvârșită de notarul public, cu indicarea textului legal care o prevede, precum șisancțiunea disciplinară aplicată, cu indicarea textului legal care o reglementează. În cazul în care sancțiunea aplicată va fi amenda, se va face precizarea că aceasta constituie venit la bugetul Uniunii. În cazul în care sancțiunea aplicată va fi avertisment scris, dispozitivul va cuprinde și următoarea precizare: «Prezenta hotărâre constituie avertisment scris conform art. 77 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 36/1995, republicată.»”.

 

Art. 63 alin. (1) din Regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului de disciplină din cadrul UNPPR (modificat prin Hotărârea nr. 72/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 63 alin. (1) prevedea:

„(1) Hotărârea prin care notarul public a fost sancționat disciplinar, rămasă definitivă, se comunică de îndată de către Uniune compartimentului de specialitate din Ministerul Justiției și Camerei în a cărei circumscripție își desfășoară activitatea notarul public”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 63 alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Hotărârea prin care notarul public a fost sancționat disciplinar rămasă definitivă va fi comunicată de secretarul Consiliului de disciplină, de îndată, Consiliului Uniunii pentru a lua măsurile ce se impun și, după caz, Institutului Notarial Român”.

 

Art. 73 din Regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului de disciplină din cadrul UNPPR (modificat prin Hotărârea nr. 72/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 73 prevedea:

„Art. 73

Anexele nr. 1-7 fac parte integrantă din prezentul regulament”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 73 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 73

 Anexele nr. 1-8 fac parte integrantă din prezentul regulament”.

 

Anexa nr. 8 din Regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului de disciplină din cadrul UNPPR (introdus prin Hotărârea nr. 72/2018)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după anexa nr. 7, se introduce o nouă anexă, anexa nr. 8, conținând modelul sigiliului/ștampilei Consiliului de disciplină din cadrul Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România.

Regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului de disciplină din cadrul UNNPR – modificări (Hotărârea nr. 72/2018) was last modified: iunie 12th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.