Regulamentul BNR nr. 4/2005 privind regimul valutar – modificări (Regulament BNR nr. 6/2023)

8 aug. 2023
Vizualizari: 172
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Actul modificat

Actul modificatorSumar
Regulamentul Băncii Naționale a României (BNR) nr. 4/2005 privind regimul valutar

(M. Of. nr. 616 din 6 septembrie 2007)

Regulamentul BNR nr. 6/2023 pentru modificarea și completarea Regulamentului BNR nr. 4/2005 privind regimul valutar

(M. Of. nr. 724 din 7 august 2023)

– modifică: art. 7 alin. (3);

– introduce: art. 7^1.

 

În M. Of. nr. 724 din data de 7 august 2023 s-a publicat Regulamentul Băncii Naționale a României nr. 6/2023 pentru modificarea și completarea Regulamentului BNR nr. 4/2005 privind regimul valutar.

Vă prezentăm, în cele ce urmează, cele mai importante modificări aduse respectivului regulament.

Art. 7 alin. (3)

 Vechea reglementare

„(3) Nerespectarea prevederilor prezentului regulament, precum și ale normelor emise în aplicarea acestuia de către Banca Națională a României va fi sancționată conform prevederilor Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României sau ale Legii nr. 58/1998 privind activitatea bancară, republicată, cu modificările ulterioare, după caz”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la articolul 7, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(3) Nerespectarea prevederilor art. 3, art. 5^2 și ale art. 7^1 alin. (2)-(4) din prezentul regulament se sancționează conform prevederilor art. 57 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României”.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Art. 7^1

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după articolul 7 se introduce un nou articol, articolul 7^1, cu următorul cuprins:

„Art. 7^1

(1) Rezidenții, astfel cum sunt definiți la art. 4 pct. 4.2 din anexa nr. 1, răspund pentru aplicarea prevederilor prezentului regulament pentru operațiunile valutare efectuate.

(2) Următoarele instituții au obligația verificării respectării prevederilor art. 3 pentru operațiunile valutare dispuse de clienții acestora:

a) instituțiile de credit pentru care Banca Națională a României este autoritate competentă potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările și completările ulterioare;

b) instituțiile emitente de monedă electronică pentru care Banca Națională a României este autoritatea responsabilă cu supravegherea respectării dispozițiilor în sensul Legii nr. 210/2019 privind activitatea de emitere de monedă electronică;

c) instituțiile de plată pentru care Banca Națională a României este autoritatea responsabilă cu supravegherea respectării dispozițiilor în sensul Legii nr. 209/2019 privind serviciile de plată și pentru modificarea unor acte normative;

d) instituțiile financiare nebancare în sensul Legii nr. 93/2009 privind instituțiile financiare nebancare, cu modificările și completările ulterioare, înscrise în Registrul general;

e) sucursalele din România ale instituțiilor străine menționate la lit. a)-d).

(3) Operațiunile valutare se efectuează de către instituțiile prevăzute la alin. (2) în conformitate cu normele proprii emise în acest scop și cu celelalte dispoziții legale în vigoare.

(4) Normele prevăzute la alin. (3) vor conține prevederi cel puțin cu privire la documentele și informațiile necesare pentru încadrarea operațiunilor în categoria celor care se pot efectua și în valută, conform prevederilor art. 2, art. 3 alin. (2) și anexei nr. 2 la prezentul regulament.

(5) În scopul asigurării respectării prevederilor prezentului regulament, suplimentar documentelor și informațiilor menționate la alin. (4), instituțiile prevăzute la alin. (2) pot solicita clienților orice alte informații și documente justificative prevăzute de normele proprii de la alin. (3), considerate necesare pentru efectuarea operațiunilor în valută dispuse de aceștia.

(6) Constatarea faptelor prevăzute la art. 7 alin. (3) se face de către personalul Băncii Naționale a României, împuternicit în acest sens, pe baza sesizărilor primite ori din oficiu”.

 

Regulamentul BNR nr. 4/2005 privind regimul valutar – modificări (Regulament BNR nr. 6/2023) was last modified: august 8th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.