Regulamentul ASF nr. 13/2018 privind locurile de tranzacţionare – modificări (Regulamentul ASF nr. 2/2024)

11 mart. 2024
Vizualizari: 105

Actul modificat

Actul modificatorSumar
Regulamentul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) nr. 13/2018 privind locurile de tranzacționare

(M. Of. nr. 1040 din 7 decembrie 2018; cu modif. ult.)

Regulamentul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) nr. 2/2024 pentru modificarea și completarea Regulamentului ASF nr. 13/2018 privind locurile de tranzacționare

(M. Of. nr. 185 din 7 martie 2024) 

– modifică: art. 8 alin. (1), art. 13 alin. (1), art. 19 alin. (1), art. 21 alin. (4), art. 23 alin. (1), art. 25 alin. (1), art. 25 alin. (1) și (3), art. 29 alin. (3), art. 30 alin. (2), art. 35 alin. (4), art. 37 alin. (2) lit. d), 37 alin. (3), art. 38 alin. (1) lit. c), art. 38 alin. (2) și (4), art. 86 alin. (4), art. 88 alin. (1) și (2), anexa nr. 2 pct. 8;

– abrogă: art. 37 alin. (2) lit. b) pct. 6, art. 54 alin. (1);

– introduce: art. 87 alin. (2).

 

În M. Of. nr. 185 din data de 7 martie 2024 s-a publicat Regulamentul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) nr. 2/2024 pentru modificarea și completarea Regulamentului ASF nr. 13/2018 privind locurile de tranzacționare.

Redăm, în cele ce urmează, cele mai importante modificări și completări aduse respectivului act normativ.

Art. 8 alin. (1)

Vechea reglementare

„Art. 8

(1) În cazul în care un operator de piață intenționează să administreze și alte tipuri de piețe reglementate decât cea/cele autorizată/autorizate de A.S.F. la momentul acordării autorizației de funcționare, A.S.F. decide cu privire la autorizarea pieței/piețelor reglementate, în termen de maximum 60 de zile de la data depunerii cererii, însoțită de hotărârea organului statutar al operatorului de piață privind înființarea pieței reglementate, precum și de documentele prevăzute la pct. 6 și pct. 17 lit. c) din anexa nr. 1”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la articolul 8, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 8

(1) În cazul în care un operator de piață intenționează să administreze și alte tipuri de piețe reglementate decât cea/cele autorizată/autorizate de A.S.F. la momentul acordării autorizației de funcționare, A.S.F. decide cu privire la autorizarea pieței/piețelor reglementate, în termen de maximum 60 de zile de la data depunerii cererii, însoțită de hotărârea organului statutar al operatorului de piață privind înființarea pieței reglementate, precum și de documentele prevăzute la pct. 6, 7, 9, 13, 14, pct. 17 lit. c) din anexa nr. 1 și dovada plății tarifului de înscriere în Registrul A.S.F.”.

Art. 13 alin. (1)

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Vechea reglementare

„Art. 13

(1) Operatorul de piață își păstrează fondurile bănești și instrumentele financiare la instituții de credit care își au sediul social în România sau în alte state membre și care sunt supuse supravegherii prudențiale efectuate de către autoritățile competente.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la articolul 13, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 13

(1) Operatorul de piață își păstrează fondurile bănești la instituții de credit care își au sediul social în România sau în alte state membre și care sunt supuse supravegherii prudențiale efectuate de către autoritățile competente”.

Art. 19

Vechea reglementare

„Art. 19

(1) Membrii organului de conducere al operatorului de piața, respectiv membrii consiliului de administrație/consiliului de supraveghere și directorii/membrii directoratului trebuie să îndeplinească condițiile prevăzute în Regulamentul Autorității de Supraveghere Financiară nr. 14/2015 privind evaluarea și aprobarea membrilor structurii de conducere și a persoanelor care dețin funcții-cheie în cadrul entităților reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, denumit în continuare Regulamentul A.S.F. nr. 14/2015, cerințele prevăzute în Regulamentul Autorității de Supraveghere Financiară nr. 2/2016 privind aplicarea principiilor de guvernanță corporativă de către entitățile autorizate, reglementate și supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, denumit în continuare Regulamentul A.S.F. nr. 2/2016, reglementările ESMA emise în conformitate cu prevederile art. 16 alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 1.095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe), de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE și de abrogare a Deciziei 2009/77/CE a Comisiei, denumit în continuare Regulamentul (UE) nr. 1.095/2010, precum și, cumulativ, următoarele condiții:

a) să nu facă parte din structura de conducere, să nu fie membri ai consiliului de administrație/consiliului de supraveghere, angajați sau auditori financiari la un alt operator de piață;

b) să nu dețină participații la un alt operator de piață din România;

c) să nu dețină nicio funcție într-o instituție a administrației publice centrale, a administrației publice locale sau într-o autoritate administrativă autonomă”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la articolul 19, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 19

(1) Membrii organului de conducere al operatorului de piață, respectiv membrii consiliului de administrație/consiliului de supraveghere și directorii/membrii directoratului trebuie să îndeplinească condițiile prevăzute în Regulamentul Autorității de Supraveghere Financiară nr. 1/2019 privind evaluarea și aprobarea membrilor structurii de conducere și a persoanelor care dețin funcții-cheie în cadrul entităților reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, cu modificările și completările ulterioare, denumit în continuare Regulamentul A.S.F. nr. 1/2019”.

Art. 26 alin. (1) și (3)

Vechea reglementare

„Art. 26 alin. (1) și (3)

(1) Membrii consiliului de administrație/consiliului de supraveghere, precum și directorii/membrii directoratului operatorului de piață definesc și supraveghează implementarea mecanismelor de guvernanță care asigură gestionarea eficientă și prudentă a operatorului de piață, inclusiv separarea sarcinilor în cadrul acestuia și prevenirea conflictelor de interese, într-un mod care să asigure integritatea pieței, conform prevederilor art. 135 alin. (1)-(3) din Legea nr. 126/2018 și cu respectarea prevederilor Regulamentului A.S.F. nr. 2/2016, ale Regulamentului A.S.F. nr. 14/2015 și ale Regulamentului Delegat (UE) nr. 2017/584.

(3) Atunci când operatorul de piață este parte a unui grup, procedurile sale privind organizarea administrativă trebuie să țină cont de orice circumstanțe de care acesta are sau ar trebui să aibă cunoștință, care pot conduce la apariția unui conflict de interese, ca rezultat al structurii și activităților desfășurate de alte entități din cadrul grupului, cu respectarea prevederilor Regulamentului A.S.F. nr. 14/2015 și a reglementărilor ESMA emise în conformitate cu prevederile art. 16 alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 1.095/2010”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la articolul 26, alineatele (1) și (3) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„Art. 26

(1) Membrii consiliului de administrație/consiliului de supraveghere, precum și directorii/membrii directoratului operatorului de piață definesc și supraveghează implementarea mecanismelor de guvernanță care asigură gestionarea eficientă și prudentă a operatorului de piață, inclusiv separarea sarcinilor în cadrul acestuia și prevenirea conflictelor de interese, într-un mod care să asigure integritatea pieței, conform prevederilor art. 135 alin. (1)-(3) din Legea nr. 126/2018 și cu respectarea prevederilor Regulamentului A.S.F. nr. 2/2016, ale Regulamentului A.S.F. nr. 1/2019 și ale Regulamentului delegat (UE) nr. 2017/584.

(3) Atunci când operatorul de piață este parte a unui grup, procedurile sale privind organizarea administrativă trebuie să țină cont de orice circumstanțe de care acesta are sau ar trebui să aibă cunoștință, care pot conduce la apariția unui conflict de interese, ca rezultat al structurii și activităților desfășurate de alte entități din cadrul grupului, cu respectarea prevederilor Regulamentului A.S.F. nr. 1/2019 și a reglementărilor ESMA emise în conformitate cu prevederile art. 16 alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 1.095/2010”.

Art. 86 alin. (4)

Vechea reglementare

„Art. 86

(4) Înainte de începerea tranzacționării unui instrument financiar derivat înregistrat la A.S.F., administratorul locului de tranzacționare va publica pe website-ul propriu următoarele:

a) elementele caracteristice prevăzute în certificatul de înregistrare menționat la art. 85 alin. (2);

b) data începerii tranzacționării;

c) limita zilnică de variație, dacă este cazul;

d) marja inițială, dacă este cazul”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la articolul 86, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(4) Înainte de începerea tranzacționării unui instrument financiar derivat înregistrat la A.S.F., administratorul locului de tranzacționare va publica pe website-ul propriu următoarele:

a) elementele caracteristice prevăzute în certificatul de înregistrare menționat la art. 85 alin. (2);

b) data începerii tranzacționării;

c) limita zilnică de variație, dacă este cazul;

d) un link care să conțină o trimitere către website-ul contrapărții centrale unde se regăsesc informații cu privire la cerințele de marjă;

e) alte elemente specifice tranzacționării instrumentelor financiare derivate, după caz”.

Art. 88 alin. (1) și (2)

Vechea reglementare

„Art. 88

(1) Modificările elementelor caracteristice ale instrumentelor financiare derivate menționate la art. 87, precum și, dacă este cazul, marja inițială și limita zilnică de variație admisă a unui instrument financiar derivat se notifică A.S.F. anterior publicării pe website-ul administratorului locului de tranzacționare.

(2) Modificările limitei zilnice de oscilație admisă și ale nivelului marjei inițiale intră în vigoare cel mai devreme în 24 de ore după publicarea acestora pe web-site-ul administratorului locului de tranzacționare”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la articolul 88, alineatele (1) și (2) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„Art. 88

(1) Modificările elementelor caracteristice ale instrumentelor financiare derivate, menționate la art. 87, se notifică A.S.F. anterior publicării pe website-ul administratorului locului de tranzacționare.

(2) Modificarea limitei zilnice de oscilație admise intră în vigoare conform datei specificate în notificarea publicată de administratorul locului de tranzacționare pe website-ul acestuia, dată ce nu poate fi anterioară datei publicării”.

 

Regulamentul ASF nr. 13/2018 privind locurile de tranzacționare – modificări (Regulamentul ASF nr. 2/2024) was last modified: martie 11th, 2024 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.