Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 6/2002 privind regimul rezervelor minime obligatorii – modificări (Regulament BNR nr. 8/2016)

18 oct. 2016
Vizualizari: 1095

Actul modificatActul modificatorSumar
Regulamentul BNR nr. 6/2002
(M. Of. nr. 566 din 1 august 2002; cu modif. și compl. ult.)
Regulament BNR nr. 8/2016
(M. Of. nr. 807 din 13 octombrie 2016)
modifică: preambulul; termenul „bancă”; art. 27; art. 28; art. 29

În M. Of. nr. 807 din 13 octombrie 2016, a fost publicat Regulamentul BNR nr. 8/2016 pentru modificarea Regulamentului Băncii Naționale a României nr. 6/2002 privind regimul rezervelor minime obligatorii.

În continuare, vom prezenta respectivele modificări.

Preambulul Regulamentului BNR nr. 6/2002 (modificat prin Regulamentul BNR nr. 8/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, preambulul era următorul: „Având în vedere dispozițiile art. 5 și 8 din Legea nr. 101/1998 privind Statutul Băncii Naționale a României, cu modificările și completările ulterioare, prevederile art. 38 din Legea bancară nr. 58/1998, cu modificările și completările ulterioare, și ale art. 164 și 206 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 97/2000 privind organizațiile cooperatiste de credit, aprobată și modificată prin Legea nr. 200/2002, cu modificările și completările ulterioare,

în temeiul art. 50 din Legea nr. 101/1998,

Banca Națională a României emite prezentul regulament”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, preambulul este următorul:

Având în vedere dispozițiile art. 2 alin. (2) lit. a) și ale art. 8 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României,

    în temeiul art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României,

   Banca Națională a Românei emite prezentul regulament”.

 

Termenul „bancă ” din Regulamentul BNR nr. 6/2002 (modificat prin Regulamentul BNR nr. 8/2016)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, termenul „bancă”, în tot cuprinsul regulamentului, cu excepția denumirii Băncii Naționale a României, se înlocuiește cu sintagma „instituție de credit”.

 

Art. 27 din Regulamentul BNR nr. 6/2002 (modificat prin Regulamentul BNR nr. 8/2016)

Vechea reglementare

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

În vechea reglementare, art. 27 dispunea faptul că neraportarea repetată sau raportarea eronată a bazei de calcul și a datelor necesare pentru calcularea ratei medii a dobânzilor la vedere constituie o încălcare a disciplinei bancare.

Modificarea unor operațiuni contabile și/sau a unor raportări statistice, în scopul vădit de a diminua nivelul prevăzut al rezervelor minime obligatorii, dacă faptele nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât să constituie, potrivit legii penale, infracțiuni, constituie o încălcare a disciplinei bancare.

Faptele prevăzute la alin. (1) și (2) se sancționează în conformitate cu prevederile art. 69 din Legea bancară nr. 58/1998, cu modificările și completările ulterioare, și ale art. 189 din O.U.G. nr. 97/2000 privind organizațiile cooperatiste de credit, aprobată și modificată prin Legea nr. 200/2002, cu modificările și completările ulterioare.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 27 stabilește următoarele:

(1) Neraportarea repetată sau raportarea eronată a bazei de calcul și a datelor necesare pentru calcularea ratei medii a dobânzilor la vedere constituie o încălcare a prezentului regulament.

(2) Modificarea unor operațiuni contabile și/sau a unor raportări statistice, în scopul vădit de a diminua nivelul prevăzut al rezervelor minime obligatorii, dacă faptele nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât să constituie, potrivi legii penale, infracțiuni, constituie o încălcare a prezentului regulament.

(3) Faptele prevăzute la alin. (1) și (2) se sancționează în conformitate cu prevederile art. 57 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României”.

 

Art. 28 din Regulamentul BNR nr. 6/2002 (modificat prin Regulamentul BNR nr. 8/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 28 prevedea faptul că în situația în care o bancă/casă centrală a cooperativelor de credit înregistrează deficit de rezerve în două perioade de aplicare consecutive, aceasta poate fi supusă unei supravegheri prudențiale, prin inspecție la sediul băncii/casei centrale a cooperativelor de credit, din partea Băncii Naționale a României.

În situația în care o instituție de credit înregistrează deficite de rezerve mai mult de două ori în decursul ultimelor 12 luni, Banca Națională a României va aplica, în conformitate cu prevederile art. 99 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancară, republicată, și ale art. 189 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 97/2000, aprobată și modificată prin Legea nr. 200/2002, cu modificările și completările ulterioare, una dintre următoarele sancțiuni:

a) avertisment scris dat instituției de credit;
b) amendă aplicabilă instituției de credit, între 0,05% și 1% din capitalul social;
c) amendă aplicabilă administratorilor, conducătorilor instituției de credit ori persoanelor desemnate să asigure conducerea compartimentelor, sucursalelor ori a altor sedii secundare, între 1–6 salarii medii nete/bancă, conform situației salariale existente în luna precedentă datei la care s-a constatat fapta, respectiv între 1–6 salarii ale acestora din luna precedentă, la data constatării faptei. Amenzile încasate se fac venit la bugetul de stat.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 28 dispune următoarele:

(1) În situația în care o instituție de credit înregistrează deficit de rezerve în două perioade de aplicare consecutive, aceasta poate fi supusă unei verificări, prin inspecție la sediul instituției de credit, din partea Băncii Naționale a României.

(2) În situația în care o instituție de credit înregistrează deficite de rezerve mai mult de două ori în decursul ultimelor 12 luni, Banca Națională a României poate aplica sancțiunile prevăzute la art. 57 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României”.

 

Art. 29 din Regulamentul BNR nr. 6/2002 (modificat prin Regulamentul BNR nr. 8/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 29 stabilea faptul că pentru băncile/casele centrale ale cooperativelor de credit aflate în proces de restructurare aprobat de Banca Națională a României sau asupra cărora a fost instituită administrarea specială de către Banca Națională a României, Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României poate aproba, pentru o perioadă determinată, un regim distinct al rezervelor minime obligatorii.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 29 prevede următoarele:

Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României poate aproba un regim distinct al rezervelor minime obligatorii, pentru o perioadă determinată, inclusiv prin exceptarea de la aplicarea dobânzii penalizatoare sau prin exceptări de la includerea în baza de calcul a unor obligații ale instituției de credit, suplimentar celor prevăzute la art. 3 alin. (2) din prezentul regulament, pentru instituțiile de credit ce fac obiectul aplicării măsurilor de prevenire a crizelor sau a celor de gestionare a crizelor, precum și pentru orice alte situații excepționale care justifică, de la caz la caz, o asemenea măsură adoptată din considerații obiective, în care scopul regimului rezervelor minime obligatorii nu ar mai fi îndeplinit”.

 

Alte prevederi relevante

 

Respectivul regulament se publică în Monitorul Oficial și intră în vigoare începând cu perioada de aplicare 24 octombrie – 23 noiembrie 2016.

 

Regulamentul Băncii Naționale a României nr. 6/2002 privind regimul rezervelor minime obligatorii – modificări (Regulament BNR nr. 8/2016) was last modified: octombrie 17th, 2016 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.