Registrul român de domenii .ro. Introducerea tarifului și a serviciului de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile „.RO”

5 mart. 2018
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 2194

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial (www.rotld.ro), în data de 26 ianuarie 2017, Registrul român de domenii .ro (RoTLD) a anunțat introducerea tarifului de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile „.ro”.

Astfel,potrivit mențiunilor RoTLD, din acea dată, având în vedere programul legislativ al Guvernului pentru perioada 2017-2020 și lista priorităților legislative ale Guvernului României pentru prima sesiune parlamentară a anului 2017, ce prevede un proiect de lege privind administrarea Domeniului de Nivel Superior „.ro”, Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale a mandatat membrii Consiliului de Administrație ai Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) să anuleze hotărârea Consiliului de Administrație ICI cu privire la implementarea serviciului de înregistrare și mentenanță a domeniilor „.ro”.

Urmare a procesului de consultare publică din data de 18 ianuarie 2017 ministerul a prezentat în forma finală a proiectului de lege în Guvern.

Astfel, pe baza rezultatelor chestionarului „Consultări privind principiile de reglementare a domeniilor .ro” inițiat de MCSI la data de 27 mai 2017, Consiliul de Administrație al ICI-București a aprobat în data de 14 iulie 2017 introducerea serviciului de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile „.ro”, fiind emis și un comunicat în acest sens.

Ca urmare a acestor modificări, RoTLD a anunțat faptul că ștergerea domeniilor .ro se efectuează în două moduri: la solicitarea deținătorului dreptului de utilizare, conform procedurii de ștergere de pe site-ul RoTLD de la secțiunea Domenii.ro / „Stergere Domeniu .ro” sau automat, în urma neachitării contravalorii serviciului anual de mentenanță în termen de 90 de zile de la data expirării.

Achitarea contravalorii serviciului de mentenanță va putea fi efectuată prin intermediul Registrarului (Partenerului RoTLD) la care este afiliat domeniul. Acesta se poate afla prin interogarea bazei WHOIS de pe site-ul www.rotld.ro.

Alpha Bank Oferta Start-up este conceputa pentru activitati liberale si beneficiezi de ZERO cost timp de 12 luni

Tariful serviciului de mentenanță este stabilit de fiecare Registrar. În cazul posesorilor de domenii care sunt administrate de către ICI Registrar, acesta va fi de 12 euro + TVA anual. Acesta nu putea fi achitat înainte de 1 martie 2018.

În data de 14 decembrie 2017, ICI București a început campania de notificare către deținătorii de nume de domenii .RO cu privire la implementarea sistemului de mentenanță anuală, în data de 1 martie 2018.

Potrivit celor mai recente informații publicate de RoTLD, Registrul român de domenii .ro a anunțat faptul că în data de 1 martie 2018, a implementat sistemul de înregistrare și mentenanță anuala pentru domeniile „.ro”. Acestea se vor înregistra sau reînnoi pe o perioadă limitată de timp, minim 1 an și maxim 10 ani. Pentru reînnoirea numelor de domenii, posesorii trebuie să achite contravaloarea serviciului de mentenanță anuală, pentru perioada dorită, prin partenerul RoTLD care administrează domeniul.

Contravaloarea serviciului de mentenanță anuală este stabilită de parteneri (registrari), ținând cont că tariful practicat de registrul RoTLD va fi de 6 EUR/an, fără TVA (tarif oferit partenerilor acreditați ROTLD). Valoarea tarifului a fost stabilită la nivelul pieței europene din domeniu, ajustată la veniturile și la puterea de cumpărare a românilor.

Data de expirare a domeniilor „.ro” se va calcula ținând cont de principiul conform căruia vechea taxă de înregistrare trebuie să acopere minim 5 ani de mentenanță. Domeniile înregistrate înainte de 1 martie 2013 vor primi minim 3 luni perioadă de grație pentru plata serviciului de mentenanță. Astfel, primele domenii vor expira începând cu 1 iunie 2018.

ROTLD a pus la dispoziția Registranților (deținătorilor dreptului de folosința a domeniilor .ro) utilitarul listă domenii disponibil pe site-ul www.rotld.ro în secțiunea „Utile”, care poate fi folosit pentru aflarea domeniilor cu aceeași adresa de email de contact.

Data de expirare a unui domeniu .ro poate fi interogată la secțiunea WHOIS de la www.rotld.ro.

Un domeniu pentru care nu a fost plătită contravaloarea serviciului de mentenanță anuală primește starea de „pendingDelete” și va fi șters automat peste 90 de zile. În această perioadă domeniul respectiv este nefuncțional, singura operație permisă fiind cea de reînnoire.

Sursa informației

Registrul român de domenii .ro. Introducerea tarifului și a serviciului de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile „.RO” was last modified: martie 5th, 2018 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter