Recurs împotriva încheierii de suspendare a judecăţii. Respingerea recursului ca tardiv formulat

22 sept. 2022
Vizualizari: 313
  • NCPC: art. 411 alin. (1) pct. 2
  • NCPC: art. 414 alin. (1)
  • NCPC: art. 493 alin. (4)

La data de 5 martie 2018, A., în contradictoriu cu intimata B., a formulat cerere de revizuire a Deciziei nr. 77 din 25 ianuarie 2018, pronunțată de Tribunalul Arad, secția I civilă, în dosarul nr. x/2017.

Tribunalul Arad, secția I civilă, prin Încheierea din 24 aprilie 2018 pronunțată în dosarul nr. x/2018, a dispus suspendarea judecății cererii în temeiul art. 411 alin. (1) pct. 2 C. proc. civ.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 1479 din 24 septembrie 2019)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

La data de 5 martie 2018 A., în contradictoriu cu intimata B., a formulat cerere de revizuire a Deciziei nr. 77 din 25 ianuarie 2018, pronunțată de Tribunalul Arad, secția I civilă, în dosarul nr. x/2017.

Tribunalul Arad, secția I civilă, prin Încheierea din 24 aprilie 2018 pronunțată în dosarul nr. x/2018, a dispus suspendarea judecății cererii în temeiul art. 411 alin. (1) pct. 2 C. proc. civ.

Conferința națională de insolvență

Revizuentul A. a formulat recurs împotriva Încheierii din 24 aprilie 2018.

Prin Încheierea din 7 iunie 2018, pronunțată în dosarul nr. x/2018, Curtea de a Apel Timișoara, secția I civilă, a dispus, în baza art. 411 alin. (1) pct. 2 C. proc. civ. suspendarea judecării recursului declarat de recurentul A. împotriva încheierii de suspendare din 24 aprilie 2018, pronunțată de Tribunalului Arad în dosar nr. x/2018.

Împotriva acestei încheieri de suspendare a judecății recursului, la data de 19 februarie 2019, a formulat recurs revizuentul A..

Înalta Curte, înregistrând dosarul, a procedat, la data de 14 mai 2019, la întocmirea raportului asupra admisibilității în principiu a recursului, în cuprinsul acestuia reținându-se, printre altele, chestiunea formulării în termen a căii de atac.

Prin Rezoluția din data de 16 mai 2019, completul de filtru nr. 9 a luat act de conținutul raportului și a dispus comunicarea acestuia către părți, pentru ca acestea să depună punct de vedere la raport, conform dispozițiilor art. 493 alin. (4) C. proc. civ.

Recurentul-revizuent și intimata nu au transmis punctul lor de vedere cu privire la raportul asupra admisibilității în principiu a recursului.

Analizând cauza, Înalta Curte constată următoarele:

Căile de atac și termenele în care acestea pot fi exercitate sunt reglementate prin norme de ordine publică, deoarece se întemeiază pe interesul general de a înlătura orice împrejurări ce ar putea tergiversa, în mod nejustificat, judecata unei cauze.

Conform art. 414 alin. (1) C. proc. civ., „asupra suspendării judecării procesului instanța se va pronunța prin încheiere, care poate fi atacată cu recurs, în mod separat, la instanța ierarhic superioară”.

În ceea ce privește termenul în care poate fi formulat recursul, acesta este cel care rezultă din aplicarea dispozițiilor art. 414 alin. (2) C. proc. civ., text care prevede că „recursul se poate declara cât timp durează suspendarea cursului judecării procesului…”.

Revizuentul a declarat recurs la data de 19 februarie 2019, astfel cum reiese din ștampila aplicată de Curtea de Apel Timișoara pe corespondența e-mail aflată la dosar.

Or, la acea dată, dosarul nr. x/2018 nu mai era suspendat, fiind pronunțată Decizia nr. 67 din 31 ianuarie 2019 de către Curtea de Apel Timișoara, secția I civilă, prin care s-a constatat perimat recursul formulat de revizuent împotriva Încheierii din 24 aprilie 2018 a Tribunalului Arad.

Bibliolex Biblioteca juridica virtuala

Pentru aceste considerente, Înalta Curte va respinge, ca tardiv formulat, recursul declarat de revizuentul A. împotriva Încheierii din data de 7 iunie 2018, pronunțată de Curtea de Apel Timișoara, secția I civilă, în dosarul nr. x/2018.

Sursa informației: www.scj.ro.

Recurs împotriva încheierii de suspendare a judecății. Respingerea recursului ca tardiv formulat was last modified: septembrie 22nd, 2022 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.