Proiectul de Lege privind respingerea O.U.G. nr. 53/2017 pentru modificarea şi completarea Codul muncii (în procedură de urgență la Camera Deputaților)

1 mart. 2018
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 701

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial (www.cdep.ro), pe ordinea de zi a ședințelor Camerei Deputaților din zilele de 5 și 6 martie 2018 se află Proiectul de Lege privind respingerea O.U.G. nr. 53/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii. Acest proiect s-a aflat și pe ordine de zi a ședințelor din 26 și 28 februarie 2018, însă a fost amânat. Se va dezbate în procedură de urgență, făcând parte din categoria legilor organice. Camera Deputaților este Cameră decizională.

Proiectul a fost adoptat de către Senat, în data de 16 octombrie 2017 și, în prealabil, a primit aviz favorabil, dar cu unele observații și propuneri din partea Consiliului Legislativ, aviz favorabil cu observații de la Consiliul Economic și Social și aviz favorabil cu amendamente din partea Comisiei pentru muncă și protecție socială.

Forumul Național de Drept Bancar, ediția a II-a

Alături de respectivul proiect, Camera Deputaților a publicat și Expunerea de motive.

Printre cele mai importante prevederi ale respectivei ordonanțe de urgență menționăm dispozițiile referitoare la definirea noțiunii de „muncă nedeclarată” și unele norme cu privire la condițiile de încheiere și executare a contractului individual de muncă, inclusiv modificări cu privire la aceste condiții în timpul executării contractului individual de muncă.

De asemenea, o altă modificare ce merită menționată, se referea la faptul că primirea la muncă a unei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă în condițiile stabilite de respectivul act normativ, constituie contravenție și se sancționează cu o amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată.

S-au mai instituit și unele contravenții noi, prin intermediul aceleiași ordonanțe de urgență, după cum urmează: primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității, cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată; primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat, cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată; primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial, cu amendă de 10.000 lei pentru fiecare persoană identificată și încălcarea prevederilor prevederilor ordonanței cu privire la încheierea și executarea contractului de muncă, cu amendă de 10.000 lei.

Se stabilesc și condițiile de achitare a amenzii contravenționale, precum și unele fapte ce sunt declarate infracțiuni, fiind sancționate cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

👍Vezi textul integral al O.U.G. nr. 53/2017

 

Sursa informației

Proiectul de Lege privind respingerea O.U.G. nr. 53/2017 pentru modificarea și completarea Codul muncii (în procedură de urgență la Camera Deputaților) was last modified: martie 2nd, 2018 by Redacția ProLege

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter