Procedura efectuării transferului, a documentelor necesare, a modului de desfăşurare a evaluării şi de încadrare a cadrelor militare şi poliţiştilor din cadrul altor instituţii publice în sistemul administraţiei penitenciare (OMJ nr. 3718/C/2021)

16 iul. 2021
Vizualizari: 742

Actul publicat în Monitorul Oficial

Sumar
Ordinul ministrului justiției (OMJ) nr. 3718/C/2021 pentru aprobarea Procedurii efectuării transferului, a documentelor necesare, a modului de desfășurare a evaluării și de încadrare a cadrelor militare și polițiștilor din cadrul altor instituții publice de apărare, ordine publică și securitate națională ale statului în sistemul administrației penitenciare

 

(M. Of. nr. 700 din data de 15 iulie 2021)

 

Se aprobă Procedura efectuării transferului, a documentelor necesare, a modului de desfășurare a evaluării și de încadrare a cadrelor militare și polițiștilor din cadrul altor instituții publice de apărare, ordine publică și securitate națională ale statului în sistemul administrației penitenciare

În M. Of. nr. 700 din 15 iulie 2021 s-a publicat Ordinul ministrului justiției (OMJ) nr. 3718/C/2021 pentru aprobarea Procedurii efectuării transferului, a documentelor necesare, a modului de desfășurare a evaluării și de încadrare a cadrelor militare și polițiștilor din cadrul altor instituții publice de apărare, ordine publică și securitate națională ale statului în sistemul administrației penitenciare. 

Redăm, în continuare, dispozițiile regăsite în respectivul ordin.

Art. 1

„Se aprobă Procedura efectuării transferului, a documentelor necesare, a modului de desfășurare a evaluării și de încadrare a cadrelor militare și polițiștilor din cadrul altor instituții publice de apărare, ordine publică și securitate națională ale statului în sistemul administrației penitenciare, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin”.

Art. 2

„La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul ministrului justiției nr. 2.330/C/2008 privind transferul cadrelor militare și funcționarilor publici cu statut special din instituții publice de apărare, ordine publică și siguranță națională ale statului, precum și din Ministerul Justiției în sistemul administrației penitenciare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 685 din 7 octombrie 2008, se abrogă”.

Art. 3

„Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”.

Vă prezentăm, în cele ce urmează, structura anexei ce face parte integrantă din respectivul ordin.

Structura

Capitolul I: Dispoziții generale

Capitolul II: Derularea procedurii de transfer al cadrelor militare și polițiștilor din cadrul altor instituții publice de apărare, ordine publică și securitate națională ale statului în sistemul administrației penitenciare

În ultimul rând, redăm conținutul anexei ce face parte integrantă din respectivul ordin, care conține Procedura efectuării transferului, a documentelor necesare, a modului de desfășurare a evaluării și de încadrare a cadrelor militare și polițiștilor din cadrul altor instituții publice de apărare, ordine publică și securitate națională ale statului în sistemul administrației penitenciare.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Art. 1

„(1) Cadrele militare și polițiștii din cadrul altor instituții de apărare, ordine publică și securitate națională ale statului pot fi încadrați ca polițiști de penitenciare, conform art. 13 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare, cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare Lege, dacă îndeplinesc cumulativ condițiile generale de dobândire a calității de polițist de penitenciare prevăzute la art. 11, condițiile obligatorii cumulative în raport cu funcția pentru care se solicită transferul, condițiile de la art. 14 alin. (1) și condițiile de la art. 97 alin. (6) și art. 98 alin. (5) din Lege.

(2) Condițiile obligatorii cumulative în raport cu funcția pentru care se solicită transferul sunt cele prevăzute la art. 97 alin. (4) lit. a), b) și d)-f) și alin. (5) lit. a), c)-e) și art. 98. alin. (2) lit. b)-e) din Lege”.

Art. 2

„(1) Transferul cadrelor militare și polițiștilor din cadrul altor instituții publice de apărare, ordine publică și securitate națională ale statului se face pe posturi vacante de polițist de penitenciare, pe funcții din aceeași categorie, respectiv categoria ofițerilor de poliție penitenciară sau categoria agenților de poliție penitenciară, și de același fel, respectiv funcții de conducere sau funcții de execuție.

(2) Transferul pe funcții de conducere se poate realiza până la nivelul de șef serviciu sau echivalent, în conformitate cu art. 97 alin. (6) din Lege.

(3) Transferul pe funcții de execuție se poate realiza în conformitate cu art. 98 alin. (5) din Lege.

(4) Transferul persoanelor care ocupă funcții de conducere se poate realiza pe funcții de conducere de nivel minim, conform domeniului de activitate, sau pe funcții de execuție”.

Art. 3

„(1) Procedura de transfer al cadrelor militare și polițiștilor din cadrul altor instituții de apărare, ordine publică și securitate națională ale statului se desfășoară în perioadele stabilite prin decizie a directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

(2) La nivelul fiecărei unități se analizează, în cadrul consiliului de conducere, situația tuturor posturilor vacante, conform art. 97 alin. (6) și art. 98 alin. (5) din Lege. În funcție de oportunitatea și posibilitățile efective de ocupare a acestora, directorul unității sau, după caz, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor aprobă lista posturilor vacante destinate ocupării prin transfer. Datele privind posturile vacante destinate ocupării prin transfer se centralizează prin grija Administrației Naționale a Penitenciarelor, care le aduce la cunoștința unităților poliției penitenciare.

(3) Posturile vacante pentru care s-a dispus demararea procedurii de transfer nu mai pot fi supuse simultan unei alte modalități de încadrare.

(4) Verificarea îndeplinirii condițiilor obligatorii cumulative se realizează prin raportare la data-limită de depunere a cererilor de transfer.

(5) Anunțul privind sesiunea de transfer se afișează pe pagina de internet a Administrației Naționale a Penitenciarelor și la sediul unităților penitenciare care au posturi aprobate pentru transfer, cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de data fixată pentru susținerea primei probe de evaluare.

(6) Modificările intervenite din motive obiective se vor afișa în timp util”.

Art. 4

„(1) Cererile de transfer se depun la unitatea care scoate postul pentru ocupare prin transfer, în termen de 15 zile lucrătoare de la data publicării anunțului. Cererile vor fi însoțite de următoarele documente justificative:

a) copia actului de identitate;

b) copia certificatului de căsătorie, după caz;

c) copia livretului militar, după caz;

d) copia oricărui tip de document care atestă îndeplinirea condițiilor de studii și vechime prevăzute de lege;

e) copia fișei postului ocupat de solicitant în instituția în care își desfășoară activitatea;

f) orice tip de document din care să rezulte:

(i) calificativele din ultimii 2 ani cu ocazia evaluărilor anuale ale performanțelor activității profesionale a solicitantului;

(ii) faptul că solicitantul nu este sub efectul unei sancțiuni disciplinare;

(iii) după caz, faptul că solicitantul nu este pus la dispoziție sau faptul că solicitantul este pus la dispoziție din motive neimputabile;

(iv) nivelul de acces la informații clasificate;

(v) vechimea în specialitatea postului pentru care se solicită transferul, precum și vechimea în sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională;

g) declarații pe propria răspundere din care să rezulte:

(i) faptul că solicitantul nu are antecedente penale sau nu este în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârșirea de infracțiuni;

(ii) faptul că solicitantului nu i-au încetat raporturile de serviciu dintr-o funcție publică din motive disciplinare în ultimii 5 ani;

(iii) faptul că solicitantul nu a fost agent sau colaborator al organelor de securitate și nici al vreunui serviciu de informații;

h) acordul solicitantului cu privire la:

(i) prelucrarea datelor cu caracter personal;

(ii) efectuarea de verificări specifice, cunoscând că, în situația în care vor rezulta incompatibilități, determinate de neîndeplinirea cumulativă a condițiilor de selecționare, solicitantul nu va fi încadrat;

(iii) posibilitatea efectuării de înregistrări audiovideo ale modalității de evaluare a cunoștințelor profesionale;

(iv) plata taxelor în vederea susținerii evaluărilor specifice;

(v) faptul că numirea în funcție este condiționată de obținerea unei autorizații pentru lucrul cu informații clasificate, după caz.

(2) La depunerea cererii de transfer și a documentelor justificative, copiile de pe actele prevăzute la alin. (1) se prezintă însoțite de documentele originale și se certifică pentru conformitate cu originalul de către structura de resurse umane.

(3) Procedura de evaluare se declanșează doar în situația existenței avizului pozitiv de principiu acordat de structura/ministerul unde este încadrat solicitantul, ținând cont de reglementările specifice acestor instituții, obținut până la susținerea primei probe de evaluare”.

Art. 5

„(1) În termen de 3 zile lucrătoare de la expirarea termenului prevăzut la art. 4 alin. (1), structura de resurse umane a unității la care a fost înregistrată cererea verifică documentația depusă și îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege de către solicitant pentru ocuparea postului, cu excepția condițiilor „apt” psihologic și „apt” medical, precum și a comportamentului corespunzător principiilor care guvernează profesia de polițist de penitenciare. Rezultatul verificării se afișează pe site-ul Administrației Naționale a Penitenciarelor și la sediul unităților implicate.

(2) În cazul neîndeplinirii condițiilor de ocupare a postului sau nedepunerii, în termenul stabilit, a cererii de transfer și a documentelor care atestă îndeplinirea condițiilor de ocupare a postului, cererea de transfer se respinge. Respingerea cererii se face de directorul unității unde se solicită transferul, la propunerea motivată a structurii de resurse umane.

(3) Respingerea motivată a solicitării de transfer se comunică solicitantului; cererile respinse conform alin. (2) se clasează la structura de resurse umane.

(4) Solicitanții care îndeplinesc condițiile de ocupare a postului prevăzute la alin. (1) sunt planificați în vederea susținerii testării psihologice, conform programărilor stabilite de structura de specialitate din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor.

(5) Testarea psihologică se susține prin Serviciul psihologia personalului din Administrația Națională a Penitenciarelor, conform criteriilor stabilite în Regulamentul privind activitățile de psihologia personalului în sistemul administrației penitenciare, aprobat prin decizie a directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

(6) Comunicarea programărilor și a rezultatelor la testarea psihologică se face de către structura de resurse umane din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor prin afișare pe site-ul Administrației Naționale a Penitenciarelor.

(7) Rezultatele la testarea psihologică nu pot fi contestate.

(8) În termen de 5 zile lucrătoare de la data afișării rezultatelor finale la testarea psihologică, candidații declarați „apt” depun la structura de resurse umane din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor adeverința medicală, eliberată de medicul de medicina muncii, din care să rezulte aptitudinea din punct de vedere medical de ocupare a funcției pentru care candidează.

(9) Structura de resurse umane din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor introduce avizul psihologic și adeverința medicală în dosarul de concurs al candidatului.

(10) În termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la expirarea termenului prevăzut la alin. (8) ori de la depunerea documentelor solicitate, structura de resurse umane din cadrul unității care are posturi aprobate pentru transfer verifică dosarele candidaților înscriși din punctul de vedere al îndeplinirii condițiilor „apt” psihologic și „apt” medical, precum și comportamentul corespunzător principiilor care guvernează profesia de polițist de penitenciare, potrivit procedurii și criteriilor de apreciere a comportamentului aprobate prin ordin al ministrului justiției, și întocmește un proces-verbal cu solicitanții declarați «admis»/«respins», cu menționarea motivului respingerii. Rezultatul verificării se afișează pe site-ul Administrației Naționale a Penitenciarelor și nu poate fi contestat”.

Art. 6

„(1) În cazul solicitanților care îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 5 alin. (10) și pentru care s-au primit avizele pozitive de principiu ale structurii/ministerului din care fac parte, sunt necesare susținerea și promovarea uneia sau, după caz, a mai multor probe, cu relevanță directă în ceea ce privește specificul funcției pe care se solicită transferul, după cum urmează:

a) probă sportivă;

b) probă practică;

c) interviu profesional, cu caracter obligatoriu în toate cazurile.

(2) Probele se susțin în ordinea prevăzută la alin. (1) și au caracter eliminatoriu.

(3) Probele prevăzute la alin. (1) se susțin în fața unei comisii formate din directorul unității unde se solicită transferul sau persoana desemnată de acesta, în calitate de președinte, precum și din șeful sectorului de activitate unde se solicită transferul și șeful/coordonatorul structurii de resurse umane sau un polițist de penitenciare din cadrul acestei structuri, în calitate de membri.

(4) Pentru funcțiile pentru care nu se poate constitui comisie la nivelul unității, comisia și locul de desfășurare a probei sportive, probei practice și a interviului profesional se stabilesc prin grija structurii de resurse umane din Administrația Națională a Penitenciarelor, cu respectarea regulilor menționate la alin. (3), dintre polițiștii de penitenciare din orice unitate din poliția penitenciară.

(5) Proba sportivă, proba practică și interviul profesional se evaluează cu calificativul «admis»/«respins» și împotriva lor nu poate fi formulată contestație. Rezultatele fiecărei probe se consemnează într-un proces-verbal care se înaintează structurii de resurse umane.

(6) Organizarea, desfășurarea și evaluarea probei sportive și a probei practice se realizează potrivit normelor și baremelor specifice acestor probe, aprobate prin decizia directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor prevăzută la art. 985 alin. (3) din Legea nr. 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 21 alin. (1) din anexa nr. 1 la Ordinul ministrului justiției nr. 3.065/C/2020 pentru aprobarea Regulamentului privind modul de organizare și desfășurare a concursurilor/examenelor de ocupare a posturilor vacante de polițist de penitenciare și a Procedurii privind desfășurarea verificărilor specifice și criteriile de apreciere a comportamentului corespunzător principiilor care guvernează profesia de polițist de penitenciare.

(7) Organizarea, desfășurarea și evaluarea interviului profesional se realizează conform metodologiei prevăzute la art. 4 alin. (4) din Metodologia privind condițiile în care polițiștii de penitenciare definitivi din sistemul administrației penitenciare pot fi mutați în alte unități ale sistemului administrației penitenciare, aprobată prin Ordinul ministrului justiției nr. 1.551/C/2020.

(8) În cadrul interviului comisia verifică însușirea de către solicitant a cunoștințelor minime dobândite, care să fie în concordanță cu activitățile care urmează a fi desfășurate de solicitantul transferului, în urma parcurgerii tematicii și bibliografiei specifice funcției vizate, stabilite de către comisie conform metodologiei prevăzute la alin. (7)”.

Art. 7

„În cazul în care există mai multe cereri de transfer pentru aceeași funcție sau pentru același tip de funcții dintr-un sector de activitate și care îndeplinesc toate condițiile de ocupare stabilite pentru respectivele funcții, inclusiv promovarea probelor eliminatorii, departajarea cererilor în cauză se realizează de comisia prevăzută la art. 6 alin. (3) sau, după caz, de comisia prevăzută la art. 6 alin. (4), declarând «admis» solicitantul a cărui vechime în specialitatea postului este mai mare. În cazul în care egalitatea se menține, este declarat «admis» candidatul a cărui vechime în sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională este mai mare”.

Art. 8

„(1) În situația candidatului declarat admis în urma evaluării prevăzute la art. 6, structura de resurse umane a unității în care a fost înregistrată cererea de transfer completează dosarul de transfer și formulează directorului unității propunere motivată în vederea inițierii demersurilor pentru realizarea transferului.

(2) Directorul unității unde s-a înregistrat cererea de transfer transmite Administrației Naționale a Penitenciarelor acordul unității sale, precum și avizul prevăzut la art. 4 alin. (3), în vederea inițierii demersurilor necesare către structura/ministerul în cauză.

(3) Administrația Națională a Penitenciarelor verifică documentația transmisă din punctul de vedere al respectării procedurii și solicită transferul structurii/ministerului de resort.

(4) Obținerea acordului pentru transfer din partea instituției de la care se transferă solicitantul se supune reglementărilor proprii structurii/ministerului în care este încadrat acesta.

(5) În situația aprobării transferului de către structura/ministerul de resort, numirea în funcție se realizează de către structura de resurse umane din cadrul unității unde s-a aprobat ocuparea postului vacant prin transfer”.

Art. 9

„(1) Încadrarea și numirea ca polițist de penitenciare se realizează conform competențelor de gestiune a resurselor umane stabilite la art. 20 din Lege.

(2) Încadrarea și numirea ca polițist de penitenciare în funcții corespunzătoare ofițerilor de poliție penitenciară se realizează în condițiile stabilite la art. 21 din Lege.

(3) Numirea într-o funcție care necesită acces pentru un anumit nivel de clasificare a informațiilor se va realiza doar după obținerea autorizației de acces la informații clasificate”.

Art. 10

„Dispozițiile prezentei proceduri se aplică în mod corespunzător și în cazul transferului cadrelor militare și polițiștilor din cadrul altor instituții de apărare, ordine publică și securitate națională ale statului în cadrul Ministerului Justiției”.

Procedura efectuării transferului, a documentelor necesare, a modului de desfășurare a evaluării și de încadrare a cadrelor militare și polițiștilor din cadrul altor instituții publice în sistemul administrației penitenciare (OMJ nr. 3718/C/2021) was last modified: iulie 16th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.