Procedura de înscriere/radiere a menţiunilor provizorii în/din Registrul beneficiarilor reali ţinut de ONRC (OMJ nr. 7324/C/2020)

4 ian. 2021
Vizualizari: 521

Actul publicat în Monitorul Oficial

Sumar
OMJ nr. 7324/C/2020 pentru aprobarea Procedurii de înscriere/radiere a mențiunilor provizorii în/din Registrul beneficiarilor reali ținut de Oficiul Național al Registrului Comerțului

(M. Of. nr. 1323 din 31 decembrie 2020)

 

 

 

Se aprobă Procedura de înscriere/radiere a mențiunilor provizorii în/din Registrul beneficiarilor reali ținut de ONRC.

În M. Of. nr. 1323 din 31 decembrie 2020 s-a publicat OMJ nr. 7324/C/2020 pentru aprobarea Procedurii de înscriere/radiere a mențiunilor provizorii în/din Registrul beneficiarilor reali ținut de Oficiul Național al Registrului Comerțului.

Vă prezentăm, în continuare, dispozițiile regăsite în respectivul ordin.

Art. 1

„Se aprobă Procedura de înscriere/radiere a mențiunilor provizorii în/din Registrul beneficiarilor reali ținut de Oficiul Național al Registrului Comerțului, prevăzută în anexă”.

Art. 2

„Modalitatea de transmitere a datelor și documentelor privind înscrierea, respectiv radierea mențiunilor provizorii în/din Registrul beneficiarilor reali va face obiectul unui protocol de colaborare între Oficiul Național al Registrului Comerțului, denumit în continuare ONRC, și Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, denumit în continuare ONPCSB”.

Art. 3

„ONRC și oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin”.

Art. 4

„Anexa face parte integrantă din prezentul ordin”.

Art. 5

„Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Art. 6

Prezentul ordin intră în vigoare în termen de 45 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I”.

 

Redăm, în cele ce urmează, dispozițiile regăsite în Procedura de înscriere/radiere a mențiunilor provizorii în/din Registrul beneficiarilor reali ținut de Oficiul Național al Registrului Comerțului.

Art. 1

„Prezenta procedură privește schimbul de informații și de documente între autoritățile/entitățile la care se referă art. 19 alin. (7)-(72) din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare Legea nr. 129/2019”.

Art. 2

„(1) În vederea asigurării caracterului adecvat, corect și actualizat al informațiilor cuprinse în Registrul beneficiarilor reali, Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) verifică, unde este cazul, concordanța între datele înscrise în registrul comerțului central computerizat și datele privind beneficiarii reali.

(2) În cazul existenței unor neconcordanțe între datele menționate la alin. (1), ONRC actualizează evidențele proprii, în cazul datelor completate anterior din oficiu sau, după caz, sesizează Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB), în cazul unor neconcordanțe existente în declarațiile privind beneficiarii reali”.

Art. 3

„Informarea ONPCSB și a ONRC, în condițiile art. 19 alin. (7) și (71) din Legea nr. 129/2019, privește atât autoritățile care au acces la Registrul beneficiarilor reali prevăzute de art. 19 alin. (8) lit. a) din Legea nr. 129/2019, cât și entitățile raportoare”.

Art. 4

„(1) Autoritățile care au acces la Registrul beneficiarilor reali, în măsura în care această cerință nu interferează nejustificat cu atribuțiile lor legale, informează ONPCSB și ONRC cu privire la orice neconcordanță între informațiile disponibile în Registrul beneficiarilor reali și informațiile privind beneficiarii reali pe care le dețin.

(2) Informarea prevăzută la alin. (1) va fi făcută de îndată, cu semnătură electronică calificată, la o căsuță de e-mail pusă la dispoziție în acest sens de ONRC și va cuprinde datele pe care le dețin privind beneficiarii reali, cu indicarea exactă a neconcordanței sesizate față de datele înregistrate în Registrul beneficiarilor reali”.

Art. 5

„(1) Entitățile raportoare prevăzute la art. 5 din Legea nr. 129/2019, după consultarea Registrului beneficiarilor reali, informează ONPCSB și ONRC cu privire la orice neconcordanță între informațiile disponibile în Registrul beneficiarilor reali și informațiile privind beneficiarii reali pe care le dețin.

(2) Informarea prevăzută la alin. (1) va fi făcută de îndată, cu semnătură electronică calificată, la o căsuță de e-mail pusă la dispoziție în acest sens de ONRC și va cuprinde datele pe care le dețin privind beneficiarii reali, cu indicarea exactă a neconcordanței sesizate față de datele înregistrate în Registrul beneficiarilor reali”.

Art. 6

„Informarea ONRC prevăzută la art. 4, respectiv art. 5 se poate transmite, în original, și prin poștă sau curier”.

Art. 7

„Pe baza informațiilor transmise potrivit art. 4, 5, respectiv art. 6, ONRC va înscrie, din oficiu, în Registrul beneficiarilor reali, o mențiune provizorie cu privire la existența neconcordanței privind datele înregistrate anterior în Registrul beneficiarilor reali”.

Art. 8

„(1) După soluționarea neconcordanței, la solicitarea ONPCSB, ONRC radiază mențiunea și păstrează datele înregistrate anterior înscrierii acesteia.

(2) Pentru transmiterea de către ONPCSB, pe cale electronică, cu semnătură electronică calificată, a adresei prin care solicită, după soluționarea neconcordanței, radierea mențiunii provizorii, ONRC pune la dispoziția ONPCSB o căsuță de e-mail special destinată acestei corespondențe”.

Procedura de înscriere/radiere a mențiunilor provizorii în/din Registrul beneficiarilor reali ținut de ONRC (OMJ nr. 7324/C/2020) was last modified: ianuarie 4th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.