Procedura de autorizare a caselor de schimb valutar care solicită să desfăşoare activităţi de schimb valutar pentru persoane fizice şi de încasare a cecurilor de călătorie (H.G. nr. 1.096/2022)

7 sept. 2022
Vizualizari: 701

 

Actul publicat în Monitorul Oficial

Sumar
H.G. nr. 1.096/2022 pentru aprobarea procedurii de autorizare a caselor de schimb valutar care solicită să desfășoare activități de schimb valutar pentru persoane fizice și de încasare a cecurilor de călătorie, precum și a entităților care dețin în administrare structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare turistică, ce solicită să desfășoare operațiuni de cumpărare de valute de la persoane fizice și de încasare a cecurilor de călătorie, și pentru aprobarea procedurii de înregistrare a punctelor de schimb valutar

(M. Of. nr. 874 din 6 septembrie 2022)

 

Se aprobă procedura de autorizare a caselor de schimb valutar care solicită să desfășoare activități de schimb valutar pentru persoane fizice și de încasare a cecurilor de călătorie, precum și a entităților care dețin în administrare structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare turistică, ce solicită să desfășoare operațiuni de cumpărare de valute de la persoane fizice și de încasare a cecurilor de călătorie, și pentru aprobarea procedurii de înregistrare a punctelor de schimb valutar.

În M. Of. nr. 874 din 6 septembrie 2022 s-a publicat H.G. nr. 1.096/2022 pentru aprobarea procedurii de autorizare a caselor de schimb valutar care solicită să desfășoare activități de schimb valutar pentru persoane fizice și de încasare a cecurilor de călătorie, precum și a entităților care dețin în administrare structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare turistică, ce solicită să desfășoare operațiuni de cumpărare de valute de la persoane fizice și de încasare a cecurilor de călătorie, și pentru aprobarea procedurii de înregistrare a punctelor de schimb valutar. 

Redăm, în cele ce urmează, cele mai importante prevederi regăsite în respectiva procedură.

Art. 1

„(1) Prezenta hotărâre reprezintă cadrul legal privind modul de organizare și desfășurare a activității de schimb valutar pentru persoane fizice și de încasare a cecurilor de călătorie, pe teritoriul României, de către următoarele entități:

a) casele de schimb valutar, organizate ca persoane juridice conform Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

b) entitățile care dețin în administrare structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare turistică.

(2) Dreptul de organizare și desfășurare a activității de schimb valutar și de încasare a cecurilor de călătorie, pe teritoriul României, se acordă entităților prevăzute la alin. (1), pe bază de autorizație și, respectiv, scrisoare de atribuire a codului statistic, documente care sunt exploatate în mod direct de deținătorul acestora.

(3) Modelul autorizației, respectiv al scrisorii de atribuire a codului statistic se aprobă prin ordin al ministrului finanțelor în termen de 60 de zile calendaristice de la data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(4) Autorizarea entităților prevăzute la alin. (1) și înregistrarea punctelor de schimb valutar se realizează de către Ministerul Finanțelor, prin Comisia de autorizare a activității de schimb valutar, denumită în continuare Comisie. Activitatea curentă a Comisiei se realizează prin intermediul Direcției generale management al domeniilor reglementate specific din cadrul Ministerului Finanțelor, denumită în continuare direcție de specialitate.

(5) Regulamentul de organizare și funcționare, precum și atribuțiile Comisiei se aprobă prin ordin al ministrului finanțelor în termen de 60 de zile calendaristice de la data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(6) Răspunderea pentru desfășurarea activității de schimb valutar și de încasare a cecurilor de călătorie, în condițiile prezentei hotărâri, revine în totalitate entităților care dețin autorizație de organizare a respectivelor activități.

(7) Este interzisă desfășurarea activității de schimb valutar prin intermediul automatelor de schimb valutar de către entitățile prevăzute la alin. (1)”.

Art. 7

„Pentru obținerea codului statistic pentru cel puțin un punct de schimb valutar al unei entități autorizate, administratorul/reprezentantul legal al entității trebuie să depună anterior începerii activității următoarele documente necesare:

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

a) pentru entitățile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a), documentele prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a), d), i) și j) și alin. (2);

b) pentru entitățile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. b), documentele prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a), d), i) și j) și alin. (3)”.

Art. 8

„(1) Documentația necesară pentru obținerea autorizației/scrisorii de atribuire a codului statistic se depune utilizând una dintre următoarele modalități:

a) la registratura Ministerului Finanțelor;

b) prin poștă;

c) prin intermediul poștei electronice, la adresele de e-mail indicate pe site-ul Ministerului Finanțelor, scanată și semnată electronic de către administratorul/reprezentantul legal al entității.

(2) În situația în care este necesară completarea documentației transmise, reprezentanții direcției de specialitate pot coresponda cu entitățile în cauză, utilizând adresele de e-mail indicate de entitate în cererea prevăzută la art. 6 alin. (1) lit. a).

(3) Toate documentele care se depun în copie de către o entitate, în vederea obținerii autorizației sau înregistrării punctelor de schimb valutar, se certifică pentru conformitate cu originalul de către reprezentatul legal al entității”.

Art. 12

„Entitățile prevăzute la art. 1 alin. (1) pot începe desfășurarea activității dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

a) dețin autorizație și, respectiv, scrisoare de atribuire a codului statistic, eliberate de către Comisie;

b) au înscris codul statistic pe ștampila punctului de schimb valutar”.

Art. 16

„Listele cursurilor de schimb valutar de vânzare/cumpărare, pentru valutele cotate și necotate, semnate și ștampilate de persoanele împuternicite de conducerea entităților care desfășoară activități de schimb valutar și de încasare a cecurilor de călătorie, după caz, precum și comisionul practicat sunt afișate la loc vizibil, pe perioada programului zilnic de lucru, iar la sfârșitul zilei de lucru listele cursurilor de schimb valutar sunt anexate la registrul tranzacțiilor”.

Art. 22

„Dispozițiile prezentei hotărâri se completează cu dispozițiile legale incidente privind afișarea cursurilor de schimb valutar și a programului de funcționare, precum și cu cele privind condițiile de siguranță”.

Art. 29

„(1) Controlul funcționării entităților care desfășoară activități de schimb valutar și de încasare a cecurilor de călătorie, după caz, se face de către structurile cu atribuții de control din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală și de către ofițerii și agenții de poliție din cadrul Poliței Române.

(2) Structurile cu atribuții de control din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală și din cadrul Poliției Române comunică Comisiei constatările privind fapte care reprezintă încălcări ale prevederilor prezentei hotărâri, ori de câte ori constată astfel de situații în cadrul controalelor efectuate, conform competențelor, la entitățile prevăzute la art. 1 alin. (1).

(3) Organele cu atribuții în ceea ce privește controlul funcționării și utilizării aparatelor de marcat electronice fiscale, constatarea contravențiilor, precum și aplicarea sancțiunilor, potrivit legii, au obligația de a înștiința Comisia cu privire la suspendarea activității în punctele de lucru ale entităților autorizate să desfășoare activități de schimb valutar și de încasare a cecurilor de călătorie, după caz, dispusă în baza prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

(4) Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor este sesizat cu privire la suspiciuni legate de tranzacții sau operațiuni de spălare a banilor sau finanțare a terorismului sau asupra oricăror nerespectări ale prevederilor Legii nr. 129/2019, cu modificările și completările ulterioare, identificate în cursul acțiunilor de control efectuate, conform competențelor, de către organele de control prevăzute de prezenta hotărâre”.

Art. 30

„(1) Constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate potrivit legii infracțiuni, următoarele fapte:

a) încălcarea de către entitățile prevăzute la art. 1 alin. (1) a dispozițiilor art. 1 alin. (7);

b) încălcarea de către entitățile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a) a dispozițiilor art. 10 alin. (3);

c) încălcarea de către entitățile prevăzute la art. 1 alin. (1) a dispozițiilor prevăzute la art. 13;

d) încălcarea de către entitățile prevăzute la art. 1 alin. (1) a dispozițiilor prevăzute la art. 15;

e) nerespectarea prevederilor art. 18 lit. f);

f) nerespectarea prevederilor art. 18 lit. l);

g) nerespectarea prevederilor art. 16, art. 17 alin. (7), art. 18 lit. g);

h) nerespectarea prevederilor art. 17 alin. (1) și (2), art. 18 lit. a)-e), lit. i)-k), art. 21;

i) neanunțarea întreruperii temporare a activității și neanunțarea reluării activității conform prevederilor art. 19;

j) nerespectarea prevederilor art. 11 alin. (1);

k) efectuarea de operațiuni de schimb valutar și de încasare a cecurilor de călătorie în intervalul notificat de entitatea în cauză, în condițiile art. 19 alin. (1) ca fiind un interval de întrerupere temporară a activității în cadrul punctului de schimb valutar respectiv;

l) nerespectarea prevederilor art. 6 alin. (4).

(2) Contravențiile prevăzute la alin. (1) se sancționează cu amendă, după cum urmează:

a) de la 2.000 de lei la 4.000 de lei, faptele prevăzute la lit. d), e), f), g), i), k);

b) de la 4.000 de lei la 6.000 de lei, faptele prevăzute la lit. a), b), c), h), j), l).

(3) Constatarea contravențiilor prevăzute la alin. (1) și aplicarea sancțiunilor contravenționale se fac de către persoanele desemnate din cadrul structurilor cu atribuții de control ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală și de către ofițerii și agenții de poliție din cadrul Poliției Române”.

Art. 31

„Contravențiilor prevăzute în prezenta hotărâre le sunt aplicabile dispozițiile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare”.

Art. 35

„(1) Prezenta hotărâre intră în vigoare la 60 de zile calendaristice de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepția dispozițiilor art. 1 alin. (3) și (5) și art. 34, care intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(2) Dispozițiile art. 30 și 31 intră în vigoare la 10 zile calendaristice de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

(3) La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă Ordinul viceprim-ministrului, ministrul finanțelor publice, nr. 664/2012 privind autorizarea și/sau înregistrarea entităților care desfășoară activități de schimb valutar pe teritoriul României, altele decât cele care fac obiectul supravegherii Băncii Naționale a României, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 341 din 19 mai 2012, cu modificările și completările ulterioare”.

Procedura de autorizare a caselor de schimb valutar care solicită să desfășoare activități de schimb valutar pentru persoane fizice și de încasare a cecurilor de călătorie (H.G. nr. 1.096/2022) was last modified: septembrie 7th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.