Procedura de aplicare a prevederilor art. 114 alin. (3)-(4) din Legea nr. 145/2019 privind statutul poliţiştilor de penitenciare – aprobare (OMJ nr. 475/C/2021)

12 feb. 2021
Vizualizari: 223

Actul normativ

Sumar
Ordinul ministrului justiției (OMJ) nr. 475/C/2021 pentru aprobarea Procedurii de aplicare a prevederilor art. 114 alin. (3) și (4) din Legea nr. 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare, cu modificările și completările ulterioare, privind măsurile de sprijin acordate copiilor, precum și soțului/soției polițistului de penitenciare decedat sau încadrat într-un grad de invaliditate ca urmare a rănirii acestuia în timpul ori în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu

(M. Of. nr. 143 din 11 februarie 2021)

Se aprobă Procedura de aplicare a prevederilor art. 114 alin. (3) și (4) din Legea nr. 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare, și se stabilesc măsurile de sprijin acordate copiilor, precum și soțului/soției polițistului de penitenciare decedat sau încadrat într-un grad de invaliditate ca urmare a rănirii acestuia în timpul ori în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu.

 

În M. Of. nr. 143 din 11 februarie 2021 s-a publicat Ordinul ministrului justiției (OMJ) nr. 475/C/2021 pentru aprobarea Procedurii de aplicare a prevederilor art. 114 alin. (3) și (4) din Legea nr. 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare, cu modificările și completările ulterioare, privind măsurile de sprijin acordate copiilor, precum și soțului/soției polițistului de penitenciare decedat sau încadrat într-un grad de invaliditate ca urmare a rănirii acestuia în timpul ori în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu.

Prin respectivul act normativ se aprobă Procedura de aplicare a prevederilor art. 114 alin. (3) și (4) din Legea nr. 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare, și se stabilesc măsurile de sprijin acordate copiilor, precum și soțului/soției polițistului de penitenciare decedat sau încadrat într-un grad de invaliditate ca urmare a rănirii acestuia în timpul ori în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu.

Vă prezentăm, în continuare, cele mai importante dispoziții ale Procedurii de aplicare a prevederilor art. 114 alin. (3) și (4) din Legea nr. 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare.

 

Structura

 

Cap. I („Dispoziții generale”);

Cap. II („Înmatricularea în instituțiile de învățământ ale poliției penitenciare a copiilor polițistului de penitenciare”);

Cap. III („Încadrarea ca polițist de penitenciare sau angajarea ca personal contractual în sistemul administrației penitenciare a copiilor, precum și a soțului polițistului de penitenciare”).

 

Prezentare generală

 

Conform art. 2, măsurile de sprijin prevăzute de art. 114 alin. (3) și (4) din Legea nr. 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare, se acordă la cerere, conform prezentei proceduri, după caz, copiilor aflați în întreținerea polițistului de penitenciare decedat sau încadrat într-un grad de invaliditate ca urmare a rănirii acestuia în timpul ori în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, denumiți în continuare copiii polițistului de penitenciare, și/sau soțului/soției polițistului de penitenciare decedat sau încadrat într-un grad de invaliditate ca urmare a rănirii acestuia în timpul ori în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, denumit în continuare soțul polițistului de penitenciare.

Astfel, copiii polițistului de penitenciare pot fi înmatriculați într-o instituție de învățământ a poliției penitenciare, la cererea acestora, adresată directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor și depusă la cea mai apropiată unitate din sistemul administrației penitenciare din raza de domiciliu sau reședință. Mai mult, înmatricularea într-o instituție de învățământ a poliției penitenciare se realizează, fără examen ori concurs, în situația în care, cumulativ, copilul polițistului de penitenciare:

– îndeplinește condițiile stabilite prin reglementările specifice privind admiterea în instituțiile de învățământ ale poliției penitenciare;

– după caz, este declarat apt în urma contravizitei medicale.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Potrivit art. 6, dosarul de înscriere conține, pe lângă documentele prevăzute de actele normative în vigoare pentru admiterea în instituțiile de învățământ ale poliției penitenciare, și următoarele documente, depuse în fotocopie:

– procesul-verbal de cercetare a evenimentului și formularul pentru înregistrarea accidentelor de muncă (FIAM);

– decizia medicală, emisă pe numele polițistului de penitenciare încadrat într-un grad de invaliditate sau al polițistului de penitenciare decedat;

– certificatul de deces al polițistului de penitenciare, dacă este cazul;

– documente din care să reiasă obligația de întreținere, după caz;

– documente din care să reiasă gradul de rudenie cu polițistul de penitenciare decedat sau cu polițistul de penitenciare încadrat într-un grad de invaliditate.

Pe de altă parte, cererea privind încadrarea în funcții de polițist de penitenciare sau angajarea ca personal contractual, formulată de copiii sau de soțul polițistului de penitenciare, se depune la cea mai apropiată unitate penitenciară din raza de domiciliu sau reședință. Această cerere trebuie însoțită de următoarele documente:

– actul de identitate al solicitantului;

– decizia medicală emisă pe numele polițistului de penitenciare încadrat într-un grad de invaliditate sau al polițistului decedat, după caz;

– certificatul de deces al polițistului de penitenciare, dacă este cazul;

– procesul-verbal de cercetare a evenimentului și formularul pentru înregistrarea accidentelor de muncă (FIAM);

– documente din care să reiasă gradul de rudenie cu polițistul de penitenciare decedat sau cu polițistul de penitenciare încadrat într-un grad de invaliditate, precum: certificat de naștere al copilului, certificat de căsătorie etc.;

– documente din care să reiasă obligația de întreținere, după caz;

– curriculum vitae, însoțit de documentele care atestă studiile sau formarea profesională;

– certificat de cazier judiciar;

– alte documente prevăzute de legislația specifică.

Procedura de aplicare a prevederilor art. 114 alin. (3)-(4) din Legea nr. 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare – aprobare (OMJ nr. 475/C/2021) was last modified: februarie 12th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.