Procedura de anulare a obligaţiilor de plată accesorii – modificări (Ordinul nr. 92/2022)

23 feb. 2022
2.339 views

Actul modificat

Actul modificatorSumar
Procedura de anulare a obligațiilor de plată accesorii, aprobată prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice nr. 322/2020
(M. Of. nr. 744 din 17 august 2020)
 

Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice nr. 92/2022 privind modificarea Procedurii de anulare a obligațiilor de plată accesorii, aprobată prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice nr. 322/2020

 

(M. Of. nr. 173 din 22 februarie 2022)

 

modifică: art. 2 alin. (1) lit. a), art. 3 alin. (7) lit. b), art. 3 alin. (9), art. 4 alin. (1).

 

 

În M. Of. nr. 173 din 22 februarie 2022 s-a publicat Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice nr. 92/2022 privind modificarea Procedurii de anulare a obligațiilor de plată accesorii, aprobată prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice nr. 322/2020.

Vă prezentăm, în continuare, cele mai importante modificări aduse respectivului act normativ.

 

Art. 2 alin. (1) lit. a)

Vechea reglementare

„Art. 2: Obiectul facilităților bugetare

(1) În baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 69/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum și pentru instituirea unor măsuri fiscale, denumită în continuare ordonanța de urgență, A.N.R.S.C. acordă următoarele facilități bugetare:

a) amânarea la plată a obligațiilor de plată accesorii reprezentate de dobânzi/majorări de întârziere și penalități de întârziere, rămase nestinse la data emiterii „Situației privind declarațiile/facturile și încasările”, până la data soluționării cererii de anulare a accesoriilor sau până la data de 31 ianuarie 2022 inclusiv, în cazul nedepunerii acestei cereri, pentru debitorii care notifică A.N.R.S.C. conform art. XIII alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 69/2020, cu modificările ulterioare;”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, lit. a) se modifică și va avea următorul conținut:

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

a) amânarea la plată a obligațiilor de plată accesorii reprezentate de dobânzi/majorări de întârziere și penalități de întârziere, rămase nestinse la data emiterii «Situației privind declarațiile/facturile și încasările», până la data soluționării cererii de anulare a accesoriilor sau până la data de 30 iunie 2022 inclusiv, în cazul nedepunerii acestei cereri, pentru debitorii care notifică A.N.R.S.C. conform art. XIII alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 69/2020, cu modificările ulterioare;

 

 

Art. 3 alin. (7) lit. b)

Vechea reglementare

„(7) De la data emiterii deciziei de amânare la plată a obligațiilor de plată accesorii, pentru obligațiile de plată accesorii care fac obiectul amânării la plată:

(…)

b) nu se efectuează stingerea până la data soluționării cererii de anulare a accesoriilor sau până la data de 31 ianuarie 2022 inclusiv, în cazul în care debitorul nu depune cerere de anulare a accesoriilor.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, lit. b) se modifică și va avea următorul conținut:

b) nu se efectuează stingerea până la data soluționării cererii de anulare a accesoriilor sau până la data de 30 iunie 2022 inclusiv, în cazul în care debitorul nu depune cerere de anulare a accesoriilor.

 

 

Art. 3 alin. (9)

Vechea reglementare

„(9) În situația în care debitorul nu depune cererea de anulare a accesoriilor până la data de 31 ianuarie 2022 inclusiv, A.N.R.S.C. emite și comunică decizia de pierdere a valabilității amânării la plată a obligațiilor de plată accesorii, prevăzută în anexa nr. 5 la prezenta procedură.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 3 alin. (9) se modifică și va avea următorul conținut:

(9) În situația în care debitorul nu depune cererea de anulare a accesoriilor până la data de 30 iunie 2022 inclusiv, A.N.R.S.C. emite și comunică decizia de pierdere a valabilității amânării la plată a obligațiilor de plată accesorii, prevăzută în anexa nr. 5 la prezenta procedură.

 

 

Art. 4 alin. (1)

Vechea reglementare

„Art. 4: Procedura de acordare a anulării obligațiilor de plată accesorii

(1)Anularea obligațiilor de plată accesorii se solicită de către debitori, inclusiv de către cei care au notificat A.N.R.S.C. conform art. 3 alin. (1), în baza unei cereri de anulare a obligațiilor de plată accesorii, conform modelului prevăzut în anexa nr. 6 la prezenta procedură, depusă la registratura A.N.R.S.C. sau comunicată prin poștă, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire. Cererea poate fi depusă după îndeplinirea condițiilor de acordare a anulării, în perioada 14 mai 2020-15 decembrie 2020 sau în perioada 1 ianuarie 2021-31 ianuarie 2022 inclusiv, sub sancțiunea decăderii.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 4 alin. (1) se modifică și va avea următorul conținut:

(1) Anularea obligațiilor de plată accesorii se solicită de către debitori, inclusiv de către cei care au notificat A.N.R.S.C. conform art. 3 alin. (1), în baza unei cereri de anulare a obligațiilor de plată accesorii, conform modelului prevăzut în anexa nr. 6 la prezenta procedură, depusă la registratura A.N.R.S.C. sau comunicată prin poștă, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire. Cererea poate fi depusă după îndeplinirea condițiilor de acordare a anulării, în perioada 14 mai 2020-15 decembrie 2020 sau în perioada 1 ianuarie 2021-30 iunie 2022 inclusiv, sub sancțiunea decăderii.

Procedura de anulare a obligațiilor de plată accesorii – modificări (Ordinul nr. 92/2022) was last modified: februarie 23rd, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.