Probabil vom fi singura organizație și singura organizație publică care va avea propria poziție asupra președinției Consiliului Uniunii Europene

26 dec. 2018
Vizualizari: 948

Nicolae Cîrstea: 13 decembrie, Sinaia, Hotel Mara – moment de bilanț pentru Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii. Dle președinte Florin Jianu, a fost un an – se vede din afară – extraordinar pentru Consiliu. Este adevărat?

Florin Jianu: A fost un an plin de provocări, pentru că, dacă e să privim strict din punct de vedere instituțional, al Consiliului, sigur că a fost un an plin de realizări – sute de întreprinzători educați, sute de start-up-uri sprijinite, foarte mulți studenți inserați în sfera muncii și a întreprinderilor mici și mijlocii, diverse concepte lansate în spațiul public – dar ne măsurăm și altfel reușitele noastre ca organizație patronală, în sensul în care ne uităm dacă propunerile noastre de îmbunătățire a politicilor publice au avut succes. Și când ne uităm în retrospectiva acestui an, că iarăși am avut sute de modificări ale Codului fiscal, că în continuare în presa de specialitate și astăzi se discută despre modificarea Codului fiscal – am văzut, Ministrul de Finanțe astăzi a declarat că mai are zece modificări ale Codului fiscal, ele nefiind discutate, nefiind lansate în spațiul public – atunci să spunem că acestea nu sunt neapărat reușite. Noi ne-am dori să avem o calitate superioară a ceea ce înseamnă dialogul cu partenerii sociali, Guvernul să preia ceea ce noi susținem, pentru că, atunci când vocea IMM-urilor este auzită, cu siguranță, politicile publice pot fi îmbunătățite. Pentru că noi nu vorbim din punct de vedere personal, ci din punct de vedere al întreprinzătorilor, suntem vocea IMM-urilor, și aceștia au nevoie și de o reprezentare corectă, dar și de politici publice corecte.

Atunci, aș spune că e un an neutru. Pentru că, cumva, realizările noastre sunt contrabalansate de nerealizările din spațiul public. Or, trebuie să luăm și pulsul întreprinzătorilor. Și întreprinzătorii nu sunt atât de fericiți cu ce se întâmplă în spațiul public în aceste momente. Dar noi ne-am obișnuit – e, dacă vreți, ca în povestea românească „Un ochi râde, unul plânge”. Totdeauna trebuie să avem aceste două aspecte, în viața noastră publică.

Nicolae Cîrstea: Care sunt, din constatările și experiența, interacțiunea dumneavoastră cu colegii întreprinzători, nevoile stringente ale lor, așteptările, până la urmă, de la decidenți, de la autorități?

Florin Jianu: Nevoile, în acest an, sunt măsurate, de altfel, de Carta Albă a IMM-urilor. Și pe primul loc întreprinzătorii au pus birocrația – deci încă birocrația ne omoară, este, așa, o infrastructură care blochează economia, dezvoltarea și potențialul economiei românești – lipsa forței de muncă este pe locul doi – și, în opinia noastră, deja suntem într-o criză majoră din acest punct de vedere, care încă nu se vede la nivelul întregii economii, dar lipsa forței de muncă în acest moment a depășit pragul psihologic de un milion de lucrători pe piață, care ne lipsesc – și a treia este această instabilitate și încă o fiscalitate ridicată pe forța de muncă. Pentru că România are o fiscalitate ridicată pe forța de muncă și, dacă vom continua să implementăm aceste politici publice, cum e mărirea salariului minim, dar fără să luăm în considerare impozitarea, înseamnă că, de fapt, nu ne pasă de ce se întâmplă în economie. Ați văzut, Franța a propus o creștere a salariului minim pe economie cu 100 de euro, dar 100 de euro neimpozabili. Adică banii respectivi ajung la oameni. Acest lucru l-am spus și noi, în nenumărate rânduri, că suntem de acord cu mărirea salariului minim, dar cu câteva condiții: 1. să realizăm un mecanism după care vom stabili acest salariu minim pe economie, așa încât întreprinzătorii să știe ce-i așteaptă peste 5 ani, peste 10 ani, să existe predictibilitate în acest sens; să umblăm un pic la fiscalitate, așa încât banii să ajungă la oameni, nu jumătate din ei să ajungă la stat, la Guvern, pentru că, de altfel, dacă e să discutăm sincer, acesta a fost singurul interes din partea Guvernului de a mări salariul minim pe economie, acela că jumătate din bani ajung direct la bugetul de stat. De altfel, ați văzut că au renunțat la o prevedere care nu-i avantajau pe ei, pe guvernanți, pe cei din spațiul public – erau foarte mulți care aveau salariul minim pe economie, dar o experiență de peste 15 ani, și atunci au scos acea reglementare, au lăsat numai salariul minim pe economie în funcție de studii, ceea ce, în opinia noastră și a specialiștilor juriști ai consiliului național, este și neconstituțional, pentru că în Constituția României, la art. 31, dacă nu mă înșel, scrie foarte clar că există obligativitatea instituirii unui salariu minim pe economie; or, în acest moment, noi avem două salarii minime pe economie, ba Guvernul am auzit că a anunțat că vom avea un al treilea, în sfera construcțiilor. Și tot așa. Deci cred că deschidem o cutie a Pandorei și acestea sunt, de fapt, durerile și problemele mediului de afaceri.

Nicolae Cîrstea: Care sunt așteptările pentru 2019?

Florin Jianu: Așteptările, dacă e să ne gândim din punct de vedere public, instituțional sau al politicilor publice, sunt acelea de stabilitate și predictibilitate, să nu mai venim cu propuneri care să impacteze mediul de afaceri fără analize de impact, fără test IMM; să ne pregătim și să lucrăm împreună pentru ceea ce înseamnă președinția Consiliului Uniunii Europene, pentru că este o președinție a țării, a noastră, a tuturor. Și ați văzut și în evenimentul nostru de astăzi că noi, probabil, vom fi singura organizație și singura organizație publică care va avea propria poziție asupra președinției Consiliului Uniunii Europene. Noi vom propune chestiuni extrem de pragmatice pentru anul următor, dacă e să dau câteva exemple, ne propunem și propunem, la nivel european, instituirea unui portofoliu pentru întreprinderile mici și mijlocii, dar și pentru start-up-uri, pentru că ele au o problematică specifică și Europa ar da un semnal puternic în acest sens, de susținere a tinerilor antreprenori la nivel european. În egală măsură, ne propunem susținerea antreprenorialului tânăr, pentru că, pentru noi să știți că e un pic neserios să vedem că la nivel european sunt niște programe care își propun să susțină 100-200 de tineri, în condițiile în care Europa are nevoie ca de aer de noi start-up-uri, de noi oameni în economie, și atunci, propunerea noastră la nivel european este aceea de susținere a unui milion de start-up-uri. Și vom mai avea foarte multe alte lucruri, de revizuire a Small Business Act și, poate, împreună cu președinția României, să reușim să impunem pe agendă acest lucru. Sigur, e un an plin de provocări, ne dorim mai puțin scandal public și ne dorim mai mult profesionalism, ne dorim ca politicile publice să aibă în vedere nevoile oamenilor și nu nevoile politicienilor.

Chiar citeam un studiu foarte interesant – peste 91% dintre oameni, care au votat actuala coaliție de guvernare, nu-și doresc amnistia și grațierea. Deci cred că e un semnal mai mult decât puternic, acesta, și de altfel cred că întotdeauna vocea oamenilor este cea care contează.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc mult, vă doresc succes și putere de muncă alături de colegi, pentru a implementa aceste idei, inițiative, proiecte, în perioada următoare.

Florin Jianu: Mulțumesc frumos și succes și inițiativei dumneavoastră, parteneriatul nostru să continue cu și mai mult succes anul viitor și succes tuturor antreprenorilor din România!

Nicolae Cîrstea: Mulțumim.

Probabil vom fi singura organizație și singura organizație publică care va avea propria poziție asupra președinției Consiliului Uniunii Europene was last modified: decembrie 25th, 2018 by Florin Jianu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice