[UPDATE: Prelungirea mandatului șefului Statului Major al Apărării] Președintele României. Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării

31 dec. 2018
Vizualizari: 1929
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 31 decembrie 2018: Prelungirea mandatului șefului Statului Major al Apărării

Potrivit unui comunicat din data de 28 decembrie 2018, imediat după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, Decretul Președintelui României nr. 1331/2018, prin care s-a prelungit mandatul șefului Statului Major al Apărării, a fost transmis, în condițiile Legii nr. 202/1998, secretarului general al Camerei Deputaților, în vederea publicării în Monitorul Oficial al României.

Monitorul Oficial al României este publicația oficială a statului român, în care se publică actele prevăzute de Constituție, de Legea nr. 202/1998, precum și de alte acte normative.

Totodată, publicarea decretelor, acte prevăzute de Constituție, nu poate fi blocată sau cenzurată de instituțiile cu atribuții în această procedură.

Astfel, Președintele României atenționează că întârzierea publicării în Monitorul Oficial al României a Decretului nr. 1331/2018 și, implicit, împiedicarea producerii efectelor acestui act are grave consecințe și atrage răspunderea juridică a tuturor persoanelor implicate.

Sursa informației


Update 20 decembrie 2018: Temele dezbătute în cadrul ședințelor Consiliului Suprem de Apărare a Țării din 11 și 19 decembrie a.c.

Potrivit celor publicate pe site-ul oficial (www.presidency.ro), marți, 11 decembrie a.c., și miercuri, 19 decembrie a.c., au avut loc, la Palatul Cotroceni, ședințele Consiliului Suprem de Apărare a Țării, conduse de Președintele României, domnul Klaus Iohannis.

Astfel, în cadrul acestor ședințe au fost analizate și aprobate o serie de teme importante care privesc apărarea țării și securitatea națională.

Prima temă dezbătută a fost Planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2019-2028.

Alocarea, începând cu anul 2017, a 2% din PIB pentru apărare, în baza Acordului politic național privind creșterea finanțării, a permis majorarea alocațiilor bugetare pentru înzestrare și inițierea unui amplu proces de modernizare a structurii de forțe, cu implicarea industriei naționale și protejarea intereselor esențiale de securitate.

Totodată, obiectivul fundamental al procesului de înzestrare a Armatei României constă în dotarea structurii de forțe cu tehnică și echipamente militare performante, compatibile și interoperabile cu cele existente în armatele celorlalte state membre NATO și UE, care să asigure capacitatea de descurajare și apărare și viabilitatea acestora pe durata următoarelor decade, prin nivelul de eficiență și dezvoltare tehnologică.

În acest context, programele de înzestrare esențiale destinate să asigure interesele de securitate ale statului român se referă, în principal, la transportoarele blindate pentru trupe, autoturismele de teren blindate și neblindate de tip ușor, avionul multirol al Forțelor Aeriene, sistemul de rachete sol-aer cu bătaie mare, vânătorul de mine, corveta multifuncțională, elicopterele de transport personal și cele echipate cu sisteme de salvare-evacuare medicală.

Aceste tipuri de tehnică sunt cuprinse în programele multianuale de înzestrare aprobate de Parlamentul României, pentru care au fost angajate fonduri financiare și a căror derulare continuă sau care sunt în curs de fundamentare.

Prin Planul de înzestrare a Armatei României, document care se actualizează anual, etapizat și pe priorități, se planifică sistemele și echipamentele care vor fi achiziționate anual, realizându-se astfel corelarea dintre dotarea structurii de forțe și resursele financiare alocate pentru înzestrare.

De asemenea, un alt subiect inclus pe ordinea de zi a fost analiza și aprobarea Planului de întrebuințare a Forțelor Armate ale României, care vor fi trimise în misiuni și operații în afara teritoriului statului român, în anul 2019.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Astfel, 1.902 militari din Armata României vor participa, anul viitor, la aceste misiuni și operații, în creștere cu 127 militari față de anul 2018.

Forțele Ministerului Afacerilor Interne, care vor participa în anul 2019 la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, vor fi în număr de 759 de militari și polițiști.

Efortul principal rămâne, în continuare, participarea cu forțe și mijloace la operația NATO din Afganistan – Resolute Support Mission (RSM), precum și menținerea contribuției naționale la asigurarea prezenței înaintate consolidate a NATO în cadrul Grupului de Luptă dislocat în Polonia, concomitent cu menținerea participării la operațiile NATO KFOR și EUFOR ALTHEA, din teatrul de operații din Balcanii de Vest.

În plus, în anul 2019, un detașament de elicoptere militare va participa, pentru prima dată, la misiunea multidimensională integrată ONU de stabilizare din Republica Mali, desfășurând operații de evacuare medicală, transport de trupe și echipamente, precum și asigurarea suportului logistic necesar personalului ONU dislocat în această țară.

Participarea forțelor armate ale României la misiuni internaționale de combatere a terorismului, de sprijinire a păcii sau misiuni umanitare sunt expresii ale îndeplinirii angajamentelor pe care țara noastră și le-a asumat ca membru a comunității internaționale.

De asemenea, în cadrul ședinței CSAT, a fost analizat și aprobat Conceptul de constituire pe teritoriul României a Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est.

Inițiativa s-a dezvoltat în contextul în care țările membre NATO au adoptat la Summit-ul NATO de la Bruxelles, din 11-12 iulie 2018, cel mai mare plan de reîntărire a apărării colective, reliefând importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea spațiului euroatlantic și necesitatea creșterii prezenței aliate înaintate în această regiune.

Rolul comandamentului este acela de a asigura o configurație adecvată a lanțului de comandă și control între Divizia multinațională Sud-Est, Comandamentul Întrunit al Forțelor Aliate de la Napoli și forțele de întărire în caz de criză sau conflict.

În același context, membrii Consiliului au analizat și aprobat înființarea Comandamentului Apărării Cibernetice.

Înființarea acestui comandament, în subordinea Statului Major al Apărării, în cadrul procesului de restructurare și modernizare a Armatei României, va permite realizarea unei structuri funcționale de nivel strategic, capabile să gestioneze și să răspundă rapid la amenințările cibernetice, pe timp de pace, în caz de agresiune armată, la instituirea stării de asediu, la declararea stării de mobilizare și a stării de război.

Comandamentul va trebui să asigure conducerea apărării cibernetice într-o manieră coerentă și eficientă, prin sincronizarea și direcționarea dinamică a eforturilor de planificare, organizare, coordonare și executare a acțiunilor specifice desfășurate de structura de forțe într-un mediu cibernetic degradat.

A fost aprobat și Programul de activitate al Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru anul 2019, principalul document de lucru al Consiliului, necesar realizării obiectivului constituțional cu care este învestit, respectiv organizarea și coordonarea unitară a activităților care privesc domeniul apărării țării și securității naționale.

La finalul ședinței, au fost avizate și propunerile de buget pentru anul 2019 ale instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale.

Sursa informației


Update 12 decembrie 2018: Suspendarea ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării din data de 11 decembrie a.c.

Potrivit celor publicate pe site-ul oficial (www.presidency.ro), ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care a avut loc marți, 11 decembrie a.c., a fost suspendată de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, la solicitarea membrilor Consiliului, având în vedere faptul că ordinea de zi a cuprins tematici importante referitoare la apărarea țării și securitatea națională, fapt care a generat discuții prelungite.

Drept urmare, Președintele României a decis reluarea ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării în data de 19 decembrie a.c., pentru continuarea analizei subiectelor aflate pe ordinea de zi.

Sursa informației


Update 5 decembrie 2018: Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării din data de 11 decembrie a.c.

Potrivit celor publicate pe site-ul oficial (www.presidency.ro), în data de 11 decembrie a.c., începând cu ora 13.00, la Palatul Cotroceni, va avea loc ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de către președintele României, domnul Klaus Iohannis.

Pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la:

• Planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2019-2028;

• Planul de întrebuințare a Forțelor Armate ale României care se trimit la misiuni și operații în afara teritoriului statului român în anul 2019;

• Planul Național de Priorități Informative pentru anul 2019;

• Programul de activitate al Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru anul 2019.

În cadrul ședinței Consiliului vor fi analizate și alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale.

Sursa informației


Update 6 septembrie 2018: Președintele României condamnă ferm adoptarea proiectului rectificării bugetare de către Guvern, fără avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării

Potrivit celor publicate pe site-ul oficial (www.presidency.ro), Președintele României, domnul Klaus Iohannis, condamnă ferm adoptarea proiectului rectificării bugetare de către Guvernul condus de prim-ministrul Viorica Dăncilă, fără avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Este inadmisibilă această abordare a Executivului, în condițiile în care avizul CSAT este obligatoriu atunci când sunt afectate bugetele instituțiilor din domeniul securității naționale.

Astfel, ignorând cu bună știință necesitatea avizului CSAT, Guvernul se situează de unul singur în afara cadrului legal în vigoare. Demersul inexplicabil de a continua cu adoptarea rectificării bugetare în aceste condiții demonstrează lipsa evidentă a dorinței de dialog a Guvernului în interesul cetățenilor. Este o nouă acțiune care arată agenda paralelă pe care Guvernul Dăncilă o are cu agenda reală a românilor și o încercare de a abate atenția opiniei publice de la problemele grave la care Guvernul nu este capabil să găsească soluții. Pesta porcină africană este cel mai elocvent exemplu de criză generată de lipsa măsurilor pe care Executivul avea datoria să le adopte, astfel încât să fie stopată răspândirea virusului și să fie evitate pagubele imense pe care în prezent vedem că le suportă crescătorii de porcine și populația.

Președintele Klaus Iohannis avertizează încă o dată că lipsa de viziune și de responsabilitate, cât și modul dezastruos în care a fost gestionată activitatea guvernamentală fac previzibilă intrarea României în dificultăți majore. Responsabili pentru situația complicată în care este împinsă țara noastră sunt atât membrii foarte slab pregătiți ai Guvernului, cât și partidele politice care susțin în continuare cel mai incompetent guvern din ultimii 30 de ani.

Președintele României consideră că această rectificare bugetară este una necesară și, tocmai de aceea, și-a manifestat întreaga disponibilitate pentru a discuta cu Guvernul și a găsi soluțiile potrivite.

Ședința CSAT care a avut loc marți, 4 septembrie a.c., s-ar fi putut încheia cu un aviz negativ, însă Președintele Klaus Iohannis a considerat că singura cale de a ieși din acest impas, în beneficiul României, este dialogul instituțional. Acestei invitații la colaborare loială în interesul public, Guvernul îi răspunde prin obtuzitate politică, preferând să întrețină un conflict, care îi afectează direct pe cetățeni.

De asemenea, nu este prima dată când Guvernul și prim-ministrul refuză dialogul instituțional cu Președintele României, preferând ca, în locul atribuțiilor constituționale și al cooperării loiale, să pună indicațiile primite de la conducerea de partid.

Dincolo de vulnerabilitățile de fond ale actualei construcții bugetare, prin adoptarea rectificării bugetare în absența avizului CSAT, fie el pozitiv sau negativ, Guvernul forțează limitele Constituției. Acest demers reprezintă o deraiere gravă de la principiul colaborării loiale pe care ar trebui să se întemeieze funcționarea democratică și eficientă a instituțiilor statului român.

Totodată, decizia prim-ministrului de a refuza dialogul instituțional pe o problemă urgentă și de importanță deosebită conduce astfel la un blocaj instituțional. Un asemenea comportament nu poate rămâne nesancționat. Ca atare, în vederea realizării rolului constituțional de a veghea la buna funcționare a autorităților publice, Președintele României va uza de toate prerogativele pe care Legea fundamentală i le conferă.

În acest sens, Președintele României solicită public Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională pentru a verifica în ce măsură Ordonanța de urgență de rectificare a bugetului de stat pe anul 2018 îndeplinește exigențele constituționale de adoptare.

Sursa informației


Update 5 septembrie 2018: În urma suspendării ședinței CSAT din data de 4 septembrie a.c., Președintele României invită Guvernul, la Palatul Cotroceni, pentru consultări cu privire la aspecte care țin de rectificarea bugetară

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial (www.presidency.ro), în urma suspendării ședinței CSAT din data de 4 septembrie a.c., Președintele României invită Guvernul, la Palatul Cotroceni, pentru consultări cu privire la aspecte care țin de rectificarea bugetară.

În contextul ședinței din data de 4 septembrie, potrivit art. 119 din Constituție, Consiliul Suprem de Apărare a Țării organizează și coordonează unitar activitățile care privesc apărarea țării și securitatea națională, participarea la menținerea securității internaționale și la apărarea colectivă în sistemele de alianță militară, precum și la acțiuni de menținere sau de restabilire a păcii.

Totodată, în aplicarea acestor dispoziții, art. 3 din Legea nr. 415/2002 privind organizarea și funcționarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării instituie caracterul obligatoriu al hotărârilor CSAT pentru autoritățile publice și instituțiile publice la care se referă. De asemenea, în conformitate cu prevederile art. 13 din același act normativ, membrii CSAT sunt răspunzători de respectarea hotărârilor adoptate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Prin urmare, inclusiv în cazul proiectelor de acte normative inițiate sau emise de Guvern cu privire la propunerile de buget ale instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale, membrii Guvernului care au și calitate de membri ai CSAT poartă aceeași responsabilitate cu privire la hotărârile adoptate în cadrul CSAT.

În ceea ce privește bugetele instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale, acestea au fost discutate în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării din data de 28 noiembrie 2017, când s-a emis Hotărârea CSAT nr. 140/2017 privind proiectele de buget pentru anul 2018 ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Protecție și Pază și ale Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Proiectele de buget au fost avizate, conform documentelor înaintate de Ministerul Finanțelor Publice. Alocațiile bugetare pe anul 2018 pentru fiecare dintre aceste instituții sunt cele prevăzute în anexa Hotărârii nr. 140/2017 și au caracter obligatoriu pentru membrii Guvernului până la emiterea unei alte hotărâri.

În consecință, rolul constituțional al Consiliului Suprem de Apărare a Țării, caracterul obligatoriu conferit de lege hotărârilor acestei autorități publice, precum și dezideratele și angajamentele asumate atât de Președintele României, cât și de Parlament, prin Strategia națională de apărare a țării pentru perioada 2015–2019, aprobată prin Hotărârea Parlamentului nr. 33/2015, impun Guvernului responsabilitate în stabilirea resurselor bugetare necesare funcționării instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale.

Având în vedere aceste aspecte, în temeiul dispozițiilor art. 80 și ale art. 86 din Constituție, Președintele României a decis invitarea Guvernului pentru consultări în data de 6 septembrie a.c., ora 11.30, la Palatul Cotroceni. Consultările vizează clarificarea unor aspecte care țin de rectificarea bugetului de stat al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale pentru anul 2018, care constituie probleme urgente și de importanță deosebită.

Ulterior acestor consultări, Președintele României urmează să convoace o nouă ședință a CSAT în vederea reluării discuțiilor referitoare la avizarea rectificării bugetului de stat al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale pentru anul 2018.

Sursa informației


Update 24 august 2018: Președintele României. Analiza propunerilor de rectificare a bugetului de stat al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale pentru anul 2018

Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul oficial (www.presidency.ro), Secretariatul Consiliului Suprem de Apărare a Țării a inițiat procedurile pentru emiterea unei hotărâri a Consiliului referitoare la rectificarea bugetului de stat al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale pentru anul 2018, cu acordul individual al membrilor Consiliului, notificând în acest sens și Ministerul Finanțelor Publice în data de 21 august a.c.

Astfel, conform art. 6 alin. (3) din Legea nr. 415/2002 privind organizarea și funcționarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, pentru emiterea unei hotărâri a Consiliului este nevoie de consensul membrilor acestuia.

Întrucât nu toți membrii Consiliului au fost de acord cu avizarea propunerilor de rectificare, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a decis convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru data de marți, 4 septembrie a.c., ora 13.00, având înscrisă pe Ordinea de zi analiza propunerilor de rectificare a bugetului de stat al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale pentru anul 2018.

Totodată, Secretariatul CSAT a respectat procedurile de lucru ale Consiliului, stabilite prin legea și regulamentul de organizare și funcționare.

Sursa informației


Update 27 iunie 2018: Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării – ordinea de zi

Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul oficial (www.presidency.ro), miercuri, 27 iunie a.c., a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis.

Prima temă de pe ordinea de zi a constituit-o analiza și aprobarea obiectivelor României pentru Summitul NATO de la Bruxelles, care se va desfășura în perioada 11-12 iulie a.c. Reuniunea va reprezenta o oportunitate de exprimare concretă a unității și solidarității aliate, respectiv a relației transatlantice și a determinării aliate în fața amenințărilor globale sporite.

Pentru țara noastră, Summitul prezintă o importanță deosebită din perspectiva avansării proiectelor de consolidare a posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic al NATO, dar și a proiectării stabilității în vecinătatea estică, mai cu seamă în regiunea Mării Negre.

În cadrul ședinței CSAT, membrii Consiliului au analizat și aprobat, totodată, forțele armate ale României care pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, în anul 2019. Comparativ cu anul 2018, acestea sunt mai mari cu 305 militari din Armata României, ceea ce reprezintă o creștere de 11,7%.

Astfel, Armata României va participa cu un efectiv de 2.098 militari și civili la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, iar Ministerul Afacerilor Interne va participa cu 932 militari și polițiști.

În încheierea ședinței, ministrul Culturii și Identității Naționale a informat membrii Consiliului cu privire la stadiul includerii „Peisajului cultural minier de la Roșia Montană” în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Subiectul „Roșia Montană”, ca parte a patrimoniului cultural național și a patrimoniului cultural universal, a fost permanent în atenția Președintelui României, atât din punct de vedere cultural, cât și sub aspect social, cu impact major într-o zonă istorică a României.

Tema supusă atenției are o dimensiune patrimonială, iar în baza cadrului legal existent, Guvernul României dispune de instrumentele și de instituțiile abilitate pentru a gestiona întregul proces de includere a „Peisajului cultural minier de la Roșia Montană” în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

În baza prevederilor constituționale și legale, membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării au luat act de informarea făcută de către ministrul Culturii și Identității Naționale, urmând ca problematica să fie în continuare gestionată de către Guvernul României.

Sursa informației


Update 13 iunie 2018: Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării din data de 27 iunie a.c.

Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul oficial (www.presidency.ro), miercuri – 27 iunie a.c., începând cu ora 12.00, la Palatul Cotroceni, va avea loc ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis.

Pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la:

• Obiectivele României pentru Summitul NATO de la Bruxelles (2018);
• Forțele armate ale României care pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, în anul 2019.

Sursa informației


Update 21 martie 2018: Raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării privind activitatea desfășurată în anul 2017

Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul oficial (www.presidency.ro), marți, 20 martie a.c., a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis.

Primul subiect al reuniunii a vizat analiza și aprobarea activității desfășurate de către instituțiile cu atribuții în domeniul securității naționale în anul 2017 și a principalelor obiective pentru anul 2018. Membrii Consiliului au constatat că Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Protecție și Pază și Serviciul de Telecomunicații Speciale și-au desfășurat activitatea în raport cu misiunile și cu obiectivele instituționale asumate, pe fondul multiplelor evenimente interne și internaționale care au marcat anul 2017.

În continuarea ședinței au fost supuse analizei și aprobării activitatea desfășurată de către Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică în 2017 și prioritățile pentru anul 2018.

Astfel, s-a remarcat că activitatea acestui organism a fost organizată, planificată și desfășurată în conformitate cu prevederile Strategiei de Securitate Cibernetică a României, aprobată prin H.G. nr. 271/2013.

În cursul anului trecut, Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică a analizat tematici de interes în domeniul securității cibernetice a României.

Pentru anul 2018, acest Consiliu Operativ are în vedere priorități precum asigurarea cooperării interinstituționale în cadrul Sistemului Național de Securitate Cibernetică, promovarea și consolidarea măsurilor întreprinse de către instituțiile cu atribuții în domeniu și intensificarea acțiunilor de cooperare cu partenerii internaționali.

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării au analizat și aprobat și activitatea desfășurată în 2017 de către Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO, precum și Planul de activitate pentru 2018.

Pe parcursul anului trecut, activitatea CERT-RO s-a desfășurat pe coordonatele dezvoltării capabilităților naționale în domeniul securității cibernetice, stimulării parteneriatului public-privat și cooperării la nivel național și internațional, precum și actualizării cadrului de reglementare în domeniu.

Prioritățile CERT-RO pentru anul 2018 vizează atât dezvoltarea capabilităților tehnice și umane pentru îndeplinirea atribuțiilor specifice, cât și adoptarea cadrului instituțional la noile cerințe impuse prin transpunerea în legislația națională, până în luna mai a acestui an, a Directivei Europene NIS, privind măsuri de asigurare a unui nivel comun de securitate a rețelelor și a sistemelor informatice în Uniune. În acest sens, a fost elaborat un proiect de lege, care se află pe circuitul interministerial de avizare.

Un alt punct pe ordinea de zi a ședinței CSAT l-a reprezentat solicitarea Președintelui Comisiei parlamentare de anchetă a Camerei Deputaților și Senatului de a se clarifica aspecte care țin de desființarea Direcției Generale de Protecție și Anticorupție (DGPA). Membrii Consiliului au decis să pună la dispoziția Comisiei toate documentele și înscrisurile aflate în arhiva CSAT în legătură cu această instituție.

Vezi și Președintele României. CSAT nu a emis hotărâri prin care să impună încheierea unor protocoale între SRI și alte entități

În finalul ședinței, membrii Consiliului au analizat și aprobat Raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării privind activitatea desfășurată în anul 2017.

Conform Constituției și Legii nr. 415/2002 privind organizarea și funcționarea CSAT, Consiliul a analizat problematicile din domeniul apărării țării și securității naționale. Totodată, a emis hotărâri conținând măsuri cu caracter obligatoriu pentru autoritățile administrației publice și pentru instituțiile cu atribuții în domeniu, fără să stabilească acestor instituții și autorități atribuții suplimentare față de cele prevăzute în actele normative în baza cărora li se asigură organizarea și funcționarea.

Activitatea Consiliului a fost adaptată în funcție de realitățile și prioritățile anului 2017, de nevoile și complexitatea intereselor naționale și internaționale de securitate și de urgențele impuse de specificul fiecărei instituții și a fost orientată spre realizarea obiectivului constituțional al CSAT de organizare și coordonare unitară a activităților privind securitatea națională.

De asemenea, Raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării a cuprins un capitol referitor la Evaluarea anuală privind implementarea Strategiei Naționale de Apărare a Țării pentru perioada 2015-2019.

În anul 2018, instituțiile cu atribuții pe această linie vor continua eforturile pentru implementarea obiectivelor și direcțiilor stabilite prin Strategie, în concordanță cu provocările mediului regional și internațional de securitate, precum și cu persistența unor vulnerabilități și riscuri interne.

Potrivit prevederilor Legii nr. 415/2002 privind organizarea și funcționarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, Raportul va fi trimis, spre aprobare, către Parlamentul României.

Sursa informației


Președintele României. Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării

Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul oficial (www.presidency.ro), în data de 20 martie a.c., începând cu ora 12.00, la Palatul Cotroceni, va avea loc ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de către președintele României, domnul Klaus Iohannis.

Pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la:

– Activitatea desfășurată de către instituțiile cu atribuții în domeniul securității naționale în anul 2017 și principalele obiective pentru anul 2018;

– Activitatea desfășurată de către Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică în anul 2017 și principalele obiective pentru anul 2018;

– Activitatea desfășurată de Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) în anul 2017 și Planul de activitate pentru anul 2018;

– Activitatea desfășurată de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării în anul 2017.

În cadrul ședinței, vor fi abordate și alte subiecte de interes pentru securitatea națională.

Sursa informației

[UPDATE: Prelungirea mandatului șefului Statului Major al Apărării] Președintele României. Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării was last modified: decembrie 31st, 2018 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: