Pentru că lucrurile devin, de la an la an, tot mai tehnice, tot mai procedurale, tot mai mult bazate pe jurisprudență, trebuie să fii cu absolut totul la zi ca să faci față unui concurs

7 mai 2019
Vizualizari: 1703

Mircea Fica: Suntem împreună cu dna profesor Andreea Verteș – domnia sa a antrenat echipa de Drept constituțional, care a câștigat competiția pentru această disciplină la Hexagon. Dacă ne puteți oferi câteva detalii: cam cât timp s-au pregătit studenții, de când a început selecția… și în ultimele două luni a fost mai intensă pregătirea?

Andreea Verteș: Absolut, a fost extrem de intensă pregătirea – nu vreau acum să sperii, neapărat, echipele viitoare. Am făcut preselecția în octombrie, am început mai relaxat pentru lunile octombrie, noiembrie și decembrie, apoi am făcut pauză de sesiune. Și, trebuie să recunosc, anul acesta am avut cea mai muncitoare, cea mai ambițioasă și cea mai pregătită pentru a se sacrifica echipă cu care am lucrat vreodată, în sensul că în ultimele două luni au lucrat… băieții, cel puțin în ultima lună, aproape zilnic. Ne-am văzut de patru ori pe săptămână, au dat foarte multe teste, foarte multe simulări, iar ei și-au rupt total timpul în ultimele două luni de pregătire – deci un pic de efort este, dar…

Mircea Fica: A meritat.

Andreea Verteș: A meritat, absolut, și lacrimile din ochii lor, în momentul aflării rezultatului, cred că au spus totul și cred că nu regretă nicio secundă din cele petrecute studiind la această materie, studiind deciziile Curții, dând refresh mereu să vedem ce-a făcut Curtea Constituțională în ultima lună, și nu putem spune că ne-a făcut viața prea ușoară.

Mircea Fica: Este o materie extrem de volatilă în ultimii ani și destul de dificil de aprofundat.

Andreea Verteș: Ce să spun? Este extrem de actual, chiar dacă prin 2013, cam atunci începeau să meargă lucrurile mult mai intens la Curte. În ultima vreme este foarte mult de citit, enorm de mult, chiar ne uitam câte sute, mii de decizii are Curtea, cât trebuie să parcurgem ca să putem face față la acest concurs, pentru că lucrurile devin, de la an la an – am observat din 2013 până acum – tot mai tehnice, tot mai procedurale, tot mai mult bazate pe jurisprudență, trebuie să fii cu absolut totul la zi ca să faci față unui concurs – cum spuneau domnii decani mai devreme – absolut între elite, un concurs în care se cere tot.

Mircea Fica: Dacă ne puteți spune cum apreciați concurența, celelalte echipe de drept de la celelalte cinci facultăți.

Andreea Verteș: În acest an vreau, absolut, să felicit echipa București, pe care o știam de anul trecut și care știam că vor fi niște rivali absolut deosebiți. Au fost niște lucrări extraordinar de frumoase – așa cum au fost anul acesta, au fost și anul trecut –, extraordinar de bine pregătiți, extraordinar de inteligenți. Sunt niște studenți absolut ieșiți din comun. Nu pot – chiar dacă anul acesta nu a fost cel mai bun rezultat al lor, adică de departe – să nu menționez echipa Craiovei, care trei ani la rând a luat locul I la proba de Drept constituțional și care, atât Craiova, cât și Bucureștiul – de altfel toate echipele din concurs – ne-au făcut pe noi să fim mai buni, ambiționându-ne de la an la an să ne apropiem de rezultatele lor și, iată, să-i egalăm sau să-i întrecem. Și Timișoara, trebuie s-o menționez – pentru că nu pot să nu mă gândesc la studenții din fostele echipe –, a ocupat deja de trei ori locul I la Constituțional și nu pot să nu mă gândesc, în aceste momente, și la echipele anterioare – cele din 2013 și de anul trecut –, care m-au făcut pe mine să privesc altfel Dreptul constituțional și să mă ambiționez eu, în primul rând, mult mai tare, pentru a ajunge la aceleași rezultate.

Mircea Fica: La final, un mesaj pentru echipa care a câștigat, echipa de studenți de la Drept constituțional?

Andreea Verteș: Primul gând: să nu se schimbe niciodată. Pentru că sunt extraordinar de ambițioși, își doresc foarte, foarte mult și sunt cea mai muncitoare echipă pe care am văzut-o vreodată. Dar, pe de altă parte, acum îmi dau seama că mesajul nu e neapărat bun, că ideea, în viață, nu e să rămâi constant, ci să evoluezi. Deci le doresc din tot sufletul să fie un punct de plecare spre niște culmi extraordinare.

Mircea Fica: Vă mulțumim foarte mult și vă dorim succes!

Pentru că lucrurile devin, de la an la an, tot mai tehnice, tot mai procedurale, tot mai mult bazate pe jurisprudență, trebuie să fii cu absolut totul la zi ca să faci față unui concurs was last modified: mai 7th, 2019 by Andreea Verteș-Olteanu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice