O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate – modificări (O.U.G. nr. 99/2017)

4 ian. 2018
Vizualizari: 9927
Art. 47 alin. (1) și (2) din O.U.G. nr. 158/2005 (modificată prin O.U.G. nr. 99/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 47 alin. (1) și (2) prevedeau:

„(1) Constituie contravenții faptele săvârșite prin încălcarea dispozițiilor art. 6 alin. (3) și (4).

(2) Constituie contravenții următoarele fapte, săvârșite prin încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36 alin. (3):

a) refuzul nejustificat de plată a indemnizațiilor;

b) calculul și plata eronată a indemnizațiilor;

c) «abrogat» [eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare]”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 47, alin. (1) și (2) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(1) Constituie contravenții faptele săvârșite prin încălcarea dispozițiilor art. 6 alin. (4). 

(2) Constituie contravenții faptele săvârșite prin încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36 alin. (3), refuzul nejustificat de plată a indemnizațiilor și/sau calculul și plata eronată a indemnizațiilor, precum și încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36^1 lit. b)”.

 

Art. 55 din O.U.G. nr. 158/2005 (modificată prin O.U.G. nr. 99/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 55 prevedea:

„(1) Conținutul și forma formularelor de concedii medicale, ale formularelor cu regim special care conțin elemente de protecție împotriva falsificării sau contrafacerii, precum și ale altor formulare necesare aplicării prezentei ordonanțe de urgență se aprobă prin ordin comun al ministrului sănătății publice și al președintelui CNAS și se publică în Monitorul Oficial al României.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

(2) Costurile generate de tipărirea documentelor și formularelor prevăzute la alin. (1) se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, cu posibilitatea recuperării acestora în condițiile stabilite de CNAS”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 55 se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Certificatele de concediu medical se pot completa atât pe suport hârtie, cât și electronic și pot fi eliberate on-line sau, după caz, off-line, în situații justificate în care nu se poate realiza comunicația cu sistemul informatic. 

(2) Certificatele de concediu medical se pot completa electronic începând cu data implementării acestora, stabilită prin normele de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență. 

(3) Conținutul și forma certificatelor de concediu medical, care reprezintă formulare cu regim special și conțin elemente de protecție împotriva falsificării sau contrafacerii și ale altor formulare necesare aplicării prezentei ordonanțe de urgență, precum și instrucțiunile privind utilizarea și modul de completare a certificatelor de concediu medical se aprobă prin ordin al ministrului sănătății și al președintelui CNAS și se publică în Monitorul Oficial al României. 

(4) Cheltuielile necesare pentru realizarea soluțiilor informatice pentru administrarea sistemului electronic pentru concedii medicale, precum și cheltuielile generate de realizarea aplicației informatice se suportă din fonduri externe nerambursabile, cuprinse în bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate”.

 

Art. 61 din O.U.G. nr. 158/2005 (modificată prin O.U.G. nr. 99/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 61 prevedea:

„Prevederile prezentei ordonanțe de urgență sunt aplicabile și persoanelor care își desfășoară activitatea în ministerele și instituțiile din sectorul de apărare, ordine publică și siguranță națională, cu excepția cadrelor militare în activitate și a funcționarilor publici cu statut special”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 61 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Prevederile prezentei ordonanțe de urgență sunt aplicabile și persoanelor care își desfășoară activitatea în ministerele și instituțiile din sectorul de apărare, ordine publică și securitate națională, cu excepția personalului militar în activitate, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special”.

 

Alte prevederi din O.U.G. nr. 99/2017

 

Art. II din O.U.G. nr. 99/2017 prevede faptul că persoanele fizice care la data de 31 decembrie 2017 sunt asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate pe bază de declarație de asigurare pentru concedii și indemnizații, pentru a beneficia de asigurare în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, începând cu data de 1 ianuarie 2018, sunt obligate să încheie contractul de asigurare prevăzut la art. 1 alin. (2) din O.U.G. nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare.

Debitele privind contribuția pentru concedii și indemnizații, datorată la bugetul Fondului național de asigurări sociale de sănătate și neachitată până la data de 31 ianuarie 2018, de către persoanele fizice asigurate pe bază de declarație de asigurare pentru concedii și indemnizații, se recuperează de casele de asigurări de sănătate în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală.

Conform art. III din O.U.G. nr. 99/2017, prevederile cuprinse la art. I pct. 10 referitor la art. 8, pct. 14 referitor la art. 11^1, pct. 16 referitor la art. 14 alin. (4), pct. 17 referitoare la art. 16 alin. (2), pct. 25 referitor la art. 33, pct. 26 privind art. 36 alin. (3) lit. a) și c), pct. 28 privind art. 37, pct. 29 referitor la art. 38, pct. 30 privind art. 40 alin. (1), pct. 31 referitor la art. 42 alin. (6)-(7) și la art. II se aplică începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2018.

Prevederile cuprinse la art. I pct. 33 intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării respectivei ordonanțe de urgență în Monitorul Oficial al României.

Art. IV din O.U.G. nr. 99/2017 stabilește faptul că O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.074 din 29 noiembrie 2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu cele aduse prin respectiva ordonanță de urgență, se va republica în Monitorul Oficial al României, după aprobarea acesteia prin lege, dându-se textelor o nouă numerotare.

O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate – modificări (O.U.G. nr. 99/2017) was last modified: ianuarie 4th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.