Ordinul BNR nr. 8/2018 privind amortizorul de capital pentru risc sistemic

19 dec. 2018
Vizualizari: 989

Actul publicat în Monitor

Sumar
Ordinul Băncii Naționale a României (BNR) nr. 8/2018 privind amortizorul de capital pentru risc sistemic

 (M. Of. nr. 1031 din 5 decembrie 2018)

 

Se aprobă Metodologia pentru determinarea nivelului amortizorului de capital pentru risc sistemic ce trebuie menținut de fiecare instituție de credit, persoană juridică română.

 

În M. Of. nr. 1031 din 5 decembrie 2018 s-a publicat Ordinul BNR nr. 8/2018 privind amortizorul de capital pentru risc sistemic.

Astfel, prin respectivul ordin se aprobă Metodologia pentru determinarea nivelului amortizorului de capital pentru risc sistemic ce trebuie menținut de fiecare instituție de credit, persoană juridică română.

 

Vă prezentăm, în continuare, cele mai importante dispoziții ale Metodologiei pentru determinarea nivelului amortizorului de capital pentru risc sistemic ce trebuie menținut de fiecare instituție de credit, persoană juridică română..

 

Prezentare generală

 

Potrivit pct. 1, instituțiile de credit, persoane juridice române, au obligația să mențină nivelul amortizorului de capital pentru risc sistemic. Acest nivel se stabilește în funcție de valorile medii pentru indicatorii privind rata creditelor neperformante și gradul de acoperire cu provizioane, astfel:

 

Rata creditelor neperformanteGradul de acoperire cu provizioaneNivelul amortizorului de capital pentru risc sistemic
< 5%> 55%0%
> 5%> 55%1%
< 5%< 55%1%
> 5%< 55%2%

Astfel, prin „rata creditelor neperformante” se înțelege valoarea creditelor și avansurilor neperformante, respectiv valoarea totală a creditelor și avansurilor. De asemenea, sintagma „grad acoperire cu provizionare” se desemnează valoarea deprecierii cumulate, a modificării cumulate a valorii juste datorate riscului de credit și a provizioanelor pentru expuneri neperformante, aferentă creditelor și avansurilor/valoare credite și avansuri neperformante.

Potrivit pct. 3, determinarea amortizorului de risc sistemic se va realiza astfel:

– În vederea menținerii amortizorului de capital pe perioada 1 ianuarie – 30 iunie din fiecare an calendaristic, instituțiile de credit care fac obiectul supravegherii pe bază consolidată exercitate de BNR, vor determina media ratelor creditelor neperformante și gradul mediu de acoperire cu provizioane pe baza datelor înscrise în raportările financiare consolidate, întocmite în scop prudențial, pentru datele de referință 30.09. (N-2), 31.12. (N-2), 31.03. (N-1) și 30.06. (N-1), în formularul 18.00, prevăzut în anexa III la Regulamentul UE nr. 680/2014;

–  În scopul menținerii amortizorului de capital pe perioada 1 iulie – 31 decembrie din fiecare an calendaristic, pentru determinarea mediei ratelor creditelor neperformante și a gradului mediu de acoperire cu provizioane instituțiile de credit vor utiliza datele înscrise în raportările financiare consolidate, întocmite în scop prudențial, pentru datele de referință 31.03. (N-1), 30.06. (N-1), 30.09. (N-1) și 31.12. (N-1), în formularul 18.00, prevăzut în anexa III la Regulamentul UE nr. 680/2014;

– În vederea menținerii amortizorului de capital pe perioada 1 ianuarie – 30 iunie din fiecare an calendaristic , instituțiile de credit care fac obiectul supravegherii doar pe bază individuală exercitate de BNR, determină media ratelor creditelor neperformante și gradul mediu de acoperire cu provizioane pe baza datelor înscrise în raportările financiare lunare, întocmite la nivel individual, în scop prudențial, pentru datele de referință reprezentând sfârșitul fiecărei luni calendaristice din perioada iulie (N-2) – iunie (N-1), în cadrul formularului 18.00, prevăzut de Normele metodologice privind întocmirea situațiilor financiare FINREP la nivel individual;

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

– de asemenea, pentru menținerea amortizorului de capital pe perioada 1 iulie-31 decembrie din fiecare an calendaristic, instituțiile de credit anterior menționate vor determină media ratelor creditelor neperformante și gradul mediu de acoperire cu provizioane pe baza datelor înscrise în raportările financiare lunare, întocmite la nivel individual, în scop prudențial, pentru datele de referință reprezentând sfârșitul fiecărei luni calendaristice din perioada ianuarie (N-1) – decembrie (N-1), în cadrul formularului 18.00, prevăzut de Normele metodologice privind întocmirea situațiilor financiare FINREP la nivel individual.

 

Alte dispoziții

 

Conform art. 1 din Ordinul BNR nr. 8/2018, începând cu 1 ianuarie 2019:

– instituțiile de credit, persoane juridice române, care fac obiectul supravegherii pe bază consolidată exercitate de BNR, sunt obligate să mențină, la nivel consolidat, un amortizor de capital pentru risc sistemic aplicabil tuturor expunerilor, în condițiile prevăzute la art. 276-277 și art. 288-289 din Regulamentul BNR nr. 5/2013 privind cerințe prudențiale pentru instituțiile de credit;

– instituțiile de credit, persoane juridice române, care fac obiectul supravegherii doar pe bază individuală exercitate de BNR mențin, la nivel individual, un amortizor de capital pentru risc sistemic aplicabil tuturor expunerilor, în condițiile prevăzute la art. 277 și art. 288-289 din Regulamentul BNR nr. 5/2013 privind cerințe prudențiale pentru instituțiile de credit.

De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2019 Ordinul BNR nr. 4/2018 privind amortizorul de capital pentru risc sistemic se abrogă.

Ordinul BNR nr. 8/2018 privind amortizorul de capital pentru risc sistemic was last modified: decembrie 19th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.