[UPDATE: Robert Cazanciuc. Scrisoare de mulțumire privind participarea la şedinţa din data de 19 ianuarie 2018] Ordinea de zi a ședinței Comisiei Permanente a UNBR din zilele de 19-20 ianuarie 2018

2 feb. 2018
Vizualizari: 1361
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 2 februarie 2018: Scrisoarea de mulțumire a domnului Robert Cazanciuc privind participarea la ședința Comisiei permanente a UNBR desfășurată la data de 19 ianuarie 2018

Potrivit unui comunicat din data de 2 februarie 2018, Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității scrisoarea de mulțumire a domnului Robert Marius Cazanciuc, Președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului României, privind participarea la ședința Comisiei permanente a UNBR desfășurată la data de 19 ianuarie 2018.

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare conținutul respectivei scrisori de mulțumire, astfel cum a fost publicat de către UNBR:

[gview file=”https://www.universuljuridic.ro/wp-content/uploads/2018/02/cazanciuc.pdf” height=”800px”]

Sursa informației


Update 23 ianuarie 2018: Informare a Comisiei Permanente a Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) adresată Consiliului UNBR privind ședința Comisiei Permanente din zilele de 19-20 ianuarie 2018

Potrivit unui comunicat din data de 22 ianuarie 2018, Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității o informare a Comisiei Permanente a UNBR adresată Consiliului UNBR privind ședința Comisiei Permanente din zilele de 19-20 ianuarie 2018.

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare conținutul acestei informări, astfel cum a fost publicat de către UNBR:

INFORMARE

Comisiei Permanente a Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR)
adresată Consiliului UNBR privind ședința Comisiei Permanente din 19-20 ianuarie 2018

În ședința Comisiei Permanente din 19-20 ianuarie 2018 s-au examinat, cu prioritate, punctele 2 și 3 ale ordinii de zi, respectiv :

….

2. Conlucrarea instituțională la nivel național și cu celelalte profesii juridice din România în 2018. Stabilirea agendei de lucru (Propuneri de proiecte de conlucrare).

3. Priorități ale profesiei de avocat în anul 2018. Agenda profesiei – Propuneri pe care membrii Comisiei Permanente le-au primit de la barourile pe care le coordonează din punct de vedere teritorial, ale coordonatorilor departamentelor organizate la nivelul UNBR, ale conducerii executive a Casei de Asigurări a Avocaților (CAA), Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților (INPPA), Arhivei Electronice de Garanții Reale Mobiliare (AEGRM), Comisiei Centrale de Disciplină (CCD) și ale Serviciul Contabilitate din cadrul Departamentului Economico-Financiar și Administrativ al UNBR. Acțiuni inițiate în cadrul Proiectului național privind aniversarea Centenarului Marii Uniri de către profesia de avocat din România (analiza informărilor adresate de membrii Grupului de lucru al Consiliului UNBR constituit prin Hotărârea Consiliului UNBR nr. 211/18.02.2017, cu modificările și completările ulterioare).

….

1. Membrii Comisiei Permanente (inclusiv o parte dintre avocații invitați să participe la ședința Comisiei Permanente) au exprimat puncte de vedere privind conlucrarea interprofesională, au făcut aprecieri și propuneri privind activitățile ce urmează a fi inițiate de Uniunea Nationala a Barourilor din România (UNBR) în 2018, activități care implică conlucrarea cu autorități și instituții publice organizate la nivel național.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

S-au examinat următoarele proiecte :

a) Conlucrarea instituțională cu judecătorii. Realități și aparențe (Raport al Inspecției judiciare 2017. Informarea Consiliului UNBR privind Raportul). Documentele Congresului avocaților 2017 „Accesul la justiție”;
b) Implicarea avocaților în procedura de dezbatere publică a proiectelor legislative care vizează apărarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor, apărarea prin avocat în concordanță cu prevederile Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat. Implicarea avocaților în Proiectul Ministerului Justiției privind reglementarea expertizei judiciare;
c) Proiectul UNBR privind celebrarea de către profesia de avocat a Centenarului Marii Uniri. Inițierea și organizarea de acțiuni cu sprijinul UNBR, la propunerea Barourilor Arad, Bihor, București, Sibiu, Timiș.

S-a stabilit că, în concordanță cu Hotărârea Consiliului UNBR din 16 decembrie 2016, UNBR va sprijini și coopera cu barourile, la cererea acestora, în organizarea unor acțiuni integrate Proiectului. În ședințele de Consiliu planificate a se desfășura la Alba-Iulia (22-23 iunie 2018) și Iași (24-25 august 2018) vor fi abordate, cu prioritate, tematici ce vizează și contribuția avocaților la realizarea Marii Uniri, dar și contribuția avocaților la dezvoltarea și consolidarea statutului bazat pe drept în care este indispensabilă profesia de avocat.

S-a propus aprobarea de către Consiliul UNBR a organizării unui eveniment național (conferință, sesiune festivă de comunicări, masa rotundă, evocări etc), distinctă de activitatea organelor profesiei de avocat organizate la nivel național, împreună cu Baroul București, Institutul Național de Pregătire și Perfecționare a Avocaților (INPPA), Uniunea Juriștilor din România (UJR), Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (UNNPR), Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești (UNEJ), Uniunea Nationala a Practicienilor în Insolvență (UNPIR).

Comisia Permanentă vă supune spre examinare Consiliului UNBR propunerea de a se realiza o medalie jubiliară dedicată „Contribuției avocaților la realizarea Marii Uniri”, o plachetă tematică corespunzătoare și a rugat pe decanul Baroului Alba să verifice posibilitatea încredințării de către municipalitatea Alba Iulia a unei alei a unui parc din municipiul Alba-Iulia pe care avocații să planteze copaci (stejari, brazi), astfel încât aleea să poarte pe viitor denumire „Avocații și Marea Unire”.

Comisia Permanentă a stabilit ca în toate acțiunile inițiate pentru celebrarea Marii Uniri să se conlucreze cu facultățile de istorie, muzeele și arhivele județene sau arhivele naționale, inclusiv cu Institutul de Cercetări Juridice din cadrul Academiei Române.

UNBR recomandă barourilor ca acțiunile de formare profesională continuă organizate în 2018 să vizeze și teme privind rolul și funcțiile avocatului în apărarea și dezvoltarea statului național unitar român, bazat pe lege.

c) Sprijinirea oricăror demersuri publice pentru realizarea Proiectului privind edificarea „Cartierului Justiției”.

Vezi și EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 55 – Robert Cazanciuc, senator PSD și fost ministru al Justiției: Cartierul justiției

2. Comisia Permanentă a solicitat ca Departamentul de Coordonare a Asistenței Judiciare (DCAJ) să solicite public respectarea Programului de Guvernare adoptat de Parlamentul României privind îmbunătățirea accesului cetățenilor la justiție prin asigurarea pe baza de lege a reașezării taxelor judiciare de timbru potrivit și Apelurilor adresate autorităților de către Congresele avocaților și prin punerea în practică a sistemului de ajutor public extrajudiciar în favoarea cetățenilor defavorizați, inclusiv din punct de vedere material.

3. Reprezentanții instituțiilor organizate la nivel central au comunicat/au manifestat interes pentru realizarea următoarelor Proiecte:

a) Planificarea în săptămâna imediat următoare a reluării negocierilor dintre Ministerul Justiției, Ministerul Public și UNBR privind modificarea și perfecționarea Protocolului nr. 48025/2015/21-DCAJ-2015 privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaților pentru furnizarea serviciilor de asistență judiciară în materie penală, pentru prestarea, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistentă judiciară și/sau reprezentare ori de asistență extrajudiciară, precum și pentru asigurarea serviciilor de asistență judiciară privind accesul internațional la justiție în materie civilă și cooperarea judiciară internațională în materie penală;

b) Disponibilitatea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) de a se constitui un grup de lucru pentru analiza măsurilor ce se impun pentru perfecționarea reglementărilor și îmbunătățirea standardelor de interpretare și aplicare unitară a dispozițiilor legislației fiscale privitoare la avocați (inclusiv cu privire la reorganizarea deductibilităților fiscale prin realizarea unui regim legal egal cu cel asigurat în cazul celorlalte categorii de impozite, organizate prin lege) ;

c) Inițierea unor consultări permanente privind raporturile dintre avocați și Consiliul Superior al Magistraturii prin reprezentantul societății civile în CSM, prezent la ședință;

d) Inițierea de consultări privind corelarea și perfecționarea planurilor de învățământ ale instituțiilor care organizează pregătirea profesională în cadrul profesiilor juridice;

e) UNBR a propus reprezentanților celorlalte profesii juridice prezente la ședința Comisiei Permanente în calitate de invitați, organizarea unei Conferințe Naționale a profesiilor juridice și a profesiilor a căror exercitare impune cunoașterea dreptului românesc (contabili, auditori, consultanți fiscali).

f) Organizarea unei întâlniri de lucru a conducerii executive a profesiei de avocat pe plan național și a reprezentanților barourilor cu conducerea Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție privind relațiile interprofesionale dintre avocați și procurori;

g) Conlucrarea intre revistele de specialitate ale profesiilor juridice.

4. S-a aprobat propunerea către Consiliul UNBR a adoptării următoarelor proiecte:

a) Ghid de aplicare a Regulamentului European privind protecția datelor personale în cadrul cabinetelor și societăților de avocatură;

b) Proiect de promovare prin mass-media a profesiei de avocat la nivel național;

c) Finalizarea condițiilor tehnice de punere în aplicare a Regulamentului de organizare și funcționare a Registrelor naționale ale avocaților prevăzute de art. 3 alin. (3) si art. 5 alin. (10) din Legea nr. 51/1995;

d) Punerea în funcțiune a Platformei de comunicare on-line în sistemul instituțiilor din avocatura română (UNBR, Barouri, Casa de Asigurări a Avocaților-CAA, Filialele CAA, INPPA);

e) Comisia Permanentă a solicitat Consiliului de administrație al CAA prezentarea spre aprobare în primul Consiliu al UNBR a unui proiect privind îmbunătățirea comunicării și a transparenței în sistemul CAA.

5. Comisia Permanentă a analizat propunerile de organizare a INPPA și de perfecționarea a curriculei de formare profesională inițială, pe care le va supune analizei Consiliului UNBR.

6. Comisia Permanentă a parcurs celelalte proiecte de pe ordinea de zi, urmând ca aspectele decise cu privire la acestea să fie comunicate ulterior. Pentru prima oară după intrarea în vigoare a Legii nr. 25/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 s-a analizat și s-a admis cererea de apărare a reputației profesionale a unui avocat.

COMISIA PERMANENTĂ

 

Sursa informației


Ordinea de zi a ședinței Comisiei Permanente a UNBR din zilele de 19-20 ianuarie 2018

Potrivit unui comunicat din data de 19 ianuarie 2018, Uniunea Națională a Barourilor din România anunță ședința Comisiei Permanente a UNBR, care va avea loc în perioada 19-20 ianuarie 2018, cu următoarea ordine de zi:

– aprobarea procesului-verbal al ședinței Comisiei Permanente a UNBR din data de 8 decembrie 2017;

– conlucrarea instituțională la nivel național și cu celelalte profesii juridice din România în anul 2018; stabilirea agendei de lucru (propuneri de proiecte de conlucrare);

– priorități ale profesiei de avocat în anul 2018.

Agenda profesiei – Propuneri pe care membrii Comisiei Permanente le-au primit de la barourile pe care le coordonează din punct de vedere teritorial, ale coordonatorilor departamentelor organizate la nivelul UNBR, ale conducerii executive a Casei de Asigurări a Avocaților (CAA), Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților (INPPA), Arhivei Electronice de Garanții Reale Mobiliare (AEGRM), Comisiei Centrale de Disciplină (CCD) și ale Serviciul Contabilitate din cadrul Departamentului Economico-Financiar și Administrativ al UNBR. Acțiuni inițiate în cadrul Proiectului național privind aniversarea Centenarului Marii Uniri de către profesia de avocat din România (analiza informărilor adresate de membrii Grupului de lucru al Consiliului UNBR constituit prin Hotărârea Consiliului UNBR nr. 211/18.02.2017, cu modificările și completările ulterioare).

– măsuri organizatorice privind pregătirea Congresului avocaților – aprilie 2018;

– măsuri organizatorice privind Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților – INPPA – (materialele de lucru vor fi transmise prin grija vicepreședintelui UNBR, av. Traian Briciu, director INPPA);

– priorități privind îmbunătățirea activității în sistemul Casei de Asigurări a Avocaților – CAA – (materiale de lucru vor fi comunicate prin grija Președintelui CAA, av. Florin Petroșel);

– organizarea examenului privind verificarea cunoștințelor de drept românesc și de limbă română potrivit art. 100 alin. (3) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările și completările ulterioare și pct. B din Anexa nr. XXXI la Statutul profesiei de avocat (sesiunea mai 2018);

– stadiul punerii în aplicare a Anexei 2 la Hotărârea Consiliului UNBR nr. 262/17.06.2017 (examinarea realizării obiectivelor ce revin fiecărui departament al UNBR, atașată);

– lucrări curente;

– diverse.

Pentru prima parte a ședinței, au confirmat participarea reprezentanții următoarelor instituții și autorități din lumea juridică românească:

– Consiliul Superior al Magistraturii;
– Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului României;
– Comisia juridică, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților;
– Ministerul Justiției;
– Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție;
– Institutul Național al Magistraturii;
– Agenția Națională de Administrare Fiscală;
– Uniunea Națională a Notarilor Publici din România;
– Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești din România;
– Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România.

Sursa informației

[UPDATE: Robert Cazanciuc. Scrisoare de mulțumire privind participarea la ședința din data de 19 ianuarie 2018] Ordinea de zi a ședinței Comisiei Permanente a UNBR din zilele de 19-20 ianuarie 2018 was last modified: februarie 2nd, 2018 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: