Ordin al ministrului afacerilor interne privind situația centralizată a clădirilor care sunt necorespunzătoare din punct de vedere al condițiilor de detenție – PROIECT

30 oct. 2017
Vizualizari: 1166

În data de 27 octombrie 2017, pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (www.mai.gov.ro) a fost publicat proiectul de Ordin al ministrului afacerilor interne privind situația centralizată a clădirilor care sunt necorespunzătoare din punct de vedere al condițiilor de detenție.

De asemenea, a mai fost atașat acestui proiect și Referatul de aprobare.

Potrivit Referatului, la data de 18 iulie 2017 a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 571, Legea nr. 169/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Acest act normativ are ca obiect, printre altele, reglementarea situației persoanelor cazate în oricare centru de detenție din România care a avut lipsuri la condițiile impuse de standardele europene.

În acest context, s-a creat cadrul legal ca, persoanelor private de libertate să li se considere executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicată pentru fiecare 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive.

În acest sens, s-au dispus măsuri ca în termen de 5 zile de la intrarea în vigoare a actului normativ, la nivelul fiecărei unități teritoriale de poliție în cadrul căreia sunt organizate și funcționează centre de reținere și arestare preventivă, să fie constituită o Comisie de evaluare a condițiilor de detenție, în conformitate cu prevederile art. II alin. (2) din Legea nr. 169/2017.

Astfel, Ministerul arată faptul că, prin raportare la prevederile art. II alin. (3) din Legea nr. 169/2017, șeful unității (directorul general/inspectorul șef) a dispus măsuri pentru constituirea comisiei și pentru instruirea membrilor acesteia, în raport cu atribuțiile pe care le vor avea, precum și modul de atribuire a criteriilor prevăzute la art. 55′, alin. (3) din Legea nr. 254/2013, cu modificările și completările ulterioare.

Potrivit măsurilor stabilite, comisiile de evaluare a condițiilor de detenție au efectuat un inventar al clădirilor cu destinația spații de cazare pentru persoane private de libertate existente la nivelul unităților, iar în termen de 45 zile de la intrarea în vigoare a Legii nr. 169/2017 au efectuat o analiză a acestor spații pentru a stabili care sunt sub incidența art. 551, alin. (3) din Legea nr. 254/2013, cu modificările și completările ulterioare, care a fost înaintată către Serviciul Coordonare Centre de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, în vederea dispunerii măsurilor din competență pentru punerea în aplicare art. IV alin. (7) din Legea 169/2017.

În urma evaluării efectuate în cadrul grupului de lucru constituit la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române în vederea analizării documentației transmise de către Comisiile de evaluare a condițiilor de detenție, întocmirii Situației centralizate a clădirilor care sunt necorespunzătoare din punctul de vedere al condițiilor de detenție, cât și elaborării proiectului ordinului ministrului afacerilor interne, pe această problematică, s-a constatat faptul că la data de 31 august 2017, dintre cele 51 de centre de reținere și arestare preventivă, un număr de 22 de centre erau corespunzătoare, iar un număr de 29 astfel de centre erau necorespunzătoare.

Dintre cele 29 de centre necorespunzătoare, 10 dintre acestea pot fi declarate corespunzătoare în eventualitatea remedierii unor deficiențe ce pot fi corectate într-un timp relativ scurt, respectiv transferarea folosinței imobilelor actuale către noi imobile cu aceeași destinație de centre de reținere și arestare preventivă. Conform datelor comunicate de unitățile de poliție la nivelul cărora funcționează cele 10 centre, termenele de remediere a deficiențelor pentru care acestea au fost analizate ca necorespunzătoare, respectiv transferul folosinței către noile imobile, sunt între 7 și 60 zile.

De asemenea, pentru cele 51 de centre de reținere, în situația în care se constată că termenii și criteriile care au stat la baza acordării criteriului corespunzător/necorespunzător în urma
evaluării inițiale au suferit modificări, comisia prevăzută la art. II alin. (2) din Legea nr. 169/2017, va proceda la reevaluarea situației acestora și va întocmi un raport de constatare
a modificărilor intervenite și va reclasifica clădirile analizate.

În aceste situații, în baza raportului și a propunerii formulate, Inspectoratul General al Poliției Române va transmite Ministerului Afacerilor Interne propunerea de reactualizare în mod corespunzător a Anexei cu privire la situația centrelor în cauză.

În acest context, MAI semnalează faptul că respectivul proiect instituie inclusiv proceduri pentru șefii unităților teritoriale de poliție în cadrul cărora sunt organizate și funcționează centre de reținere și arestare preventivă, prevederi care interesează în procesul de relaționare intern Inspectoratului General al Poliției Române.

Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate pot fi transmise în termen de 10 de zile calendaristice, calculate de la data publicării anunțului, pe adresa de e-mail dgj_transparenta@mai.gov.ro.

Sursa informației

Ordin al ministrului afacerilor interne privind situația centralizată a clădirilor care sunt necorespunzătoare din punct de vedere al condițiilor de detenție – PROIECT was last modified: noiembrie 6th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.