Opera domniei sale este monumentală, atât ca întindere, cât, mai ales, ca profunzime și pertinență

4 sept. 2017
Vizualizari: 2141
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Teodor Bodoaşcă: Când am primit programul de la dl Hurubă știam că urmez după dl Gidro și mi-am asumat toate riscurile, în sensul că sunt sigur că n-o să mă ridic la nivelul prestației dânsului. Oricum, în semn de respect deosebit față de dl profesor Leș, mi-am structurat câteva gânduri, pe care doresc să le exprim cu limpezimea cea mai mare.

Stimate doamne, domnișoare, stimați domni! Am avut șansa să-l cunosc pe dl profesor Ioan Leș încă din anul 1980, cu ocazia unui patrulater al facultăților de Drept, organizat la Sibiu. Ulterior am avut privilegiul să fiu îndrumat la doctorat de domnia sa. De asemenea, în perioada care a urmat studiilor doctorale am beneficiat de îndrumarea și sprijinul generos al dlui profesor, atât pentru promovarea în cariera didactică din mediul universitar din mediul civil, cât și pentru afirmarea mea științifică în același mediu.

De fapt, girul științific al dlui profesor Ioan Leș a fost hotărâtor în obținerea abilitării și în dobândirea statutului de conducător de doctorat. Pentru toate acestea, dle profesor, vă sunt mereu recunoscător și vă asigur de atașamentul meu sincer și necondiționat.

Am afirmat cu mai multe ocazii că modelele, inclusiv cele umane, sunt doar apanajul Divinității. Într-adevăr, creațiile perfecte nu sunt specifice individului uman. Noi, oamenii, realizăm doar diverse variante. Cu toate acestea, există oameni de excepție, binecuvântați de Dumnezeu, a căror viață și realizări, evident, fac excepție de la acest truism. Un astfel de om este dl profesor Ioan Leș. Într-adevăr, pentru toți cei care l-am cunoscut și îi suntem apropiați, domnia sa constituie un adevărat model uman.

Omagierea unei asemenea personalități este un moment de excepție copleșitor și onorant pentru noi toți, cei care îl prețuim și, în general, pentru lumea Dreptului și școala de Drept din România. Complexitatea personalității domniei sale face dificilă orice încercare de selecție a reperelor semnificative din viața și activitatea sa profesională și științifică. Practic, în cazul domniei sale, totul este de excepție. Și dl profesor Gidro a prezentat într-un mod magistral această constatare personală.

Cele peste 60 de tratate, monografii și cursuri universitare, precum și cele peste 160 de studii publicate în edituri sau reviste de prestigiu științific recunoscut sunt grăitoare pentru atașamentul dlui profesor față de cariera didactică și cercetarea științifică din domeniul juridic.

Ca persoană care sunt în contact cu opera domniei sale de aproximativ patru decenii, sunt în măsură să afirm fără ezitare că tratatele, monografiile și studiile publicate de dânsul sunt lucrări științifice de linie, rezultat al îngemănării unei capacități științifice și culturi juridice impresionante cu o pasiune ieșită din comun. Opera domniei sale este monumentală, atât ca întindere, cât, mai ales, ca profunzime și pertinență. Afirm fără riscul de a greși și fără intenția de a minimaliza realizările altora că, prin opera sa, dl profesor Ioan Leș se detașează evident de oricare alt cadru didactic sau cercetător științific din domeniul Dreptului din România ultimelor 3-4 decenii.

Reafirm și cu acest prilej că, pentru Facultatea de Drept Simion Bărnuțiu din Sibiu, prestația didactică și științifică de excepție a dlui profesor Ioan Leș a fost decisivă în plasarea acesteia între primele trei facultăți de Drept din țară. De fapt, pentru această facultate și, evident, pentru toți cei care i-am fost doctoranzi, dl profesor Ioan Leș reprezintă o adevărată marcă de certificare a calității.

Somități intelectuale și profesionale precum dl prof. Ioan Leș nu ar trebui pensionate niciodată. Faptul că după împlinirea vârstei de pensionare domnia sa se află în deplinătatea capacității creative ar trebui să fi o oportunitate pentru societate, în general, și pentru orice universitate, în special.

Dați-mi voie să închei și să afirm încă o dată întreaga gratitudine pentru tot ceea ce a făcut dl profesor Ioan Leș pentru Dreptul și școala de Drept din România și, evident, pentru persoana subsemnatului.

Nu în ultimul rând, dați-mi voie să mulțumesc tuturor celor care s-au alăturat ideii de a-l omagia pe dl profesor Ioan Leș cu prilejul împlinirii vârstei de 70 de ani. Vă mulțumesc.

Opera domniei sale este monumentală, atât ca întindere, cât, mai ales, ca profunzime și pertinență was last modified: septembrie 4th, 2017 by Teodor Bodoașcă
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Teodor Bodoașcă

Teodor Bodoașcă

Este doctor în drept, profesor universitar, vicepreședinte și arbitru al Curții de Arbitraj a Camerei de Comerț și Industrie Târgu Mureș, membru în Consiliul director al Asociației Universităților Particulare din România și expert evaluator ARACIS.
A mai scris: