OMAI nr. 1259/2006 privind Normele de organizare şi asigurare a activităţii de înştiinţare, avertizare, prealarmare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă – modificări (OMAI nr. 2/2020)

16 ian. 2020
Vizualizari: 1841

Actul modificat

Actul modificatorSumar
OMAI nr. 1259/2006 privind Normele de organizare și asigurare a activității de înștiințare, avertizare, prealarmare și alarmare în situații de protecție civilă

 

(M. Of. nr. 349 din 18 aprilie 2006)

 OMAI nr. 2/2020 pentru modificarea și completarea Normelor privind organizarea și asigurarea activității de înștiințare, avertizare, prealarmare și alarmare în situații de protecție civilă, aprobate prin OMAI nr. 1259/2006

 

(M. Of. nr. 23 din 14 ianuarie 2020)

– modifică: art. 21 alin. (1), art. 22, art. 46, art. 49;

– introduce: art. 21 alin. (11), art. 46 alin. (11), anexa nr. 21. 

În M. Of. nr. 23 din 14 ianuarie 2020 s-a publicat OMAI nr. 2/2020 pentru modificarea și completarea Normelor privind organizarea și asigurarea activității de înștiințare, avertizare, prealarmare și alarmare în situații de protecție civilă, aprobate prin OMAI nr. 1259/2006.

Vă prezentăm, în continuare, modificările și completările aduse respectivului ordin.

Art. 21

Vechea reglementare 

„(1) Pentru alarmarea populației se asigură din timp de pace, în localități, instituții publice și la operatori economici, sisteme și mijloace de alarmare”.

Noua reglementare

La art. 21 alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Pentru alarmarea populației se asigură din timp de pace, în localități, instituții publice și la operatori economici, mijloace de avertizare și alarmare”.

 

Art. 21 alin. (11)

Noua reglementare

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

La art.21, după alin. (1) se introduce un nou alineat, alin. (11), cu următorul cuprins:

„(11) Autoritățile administrației publice și operatorii economici sursă de risc asigură mijloacele de avertizare și alarmare necesare pentru prevenirea, protecția și pregătirea populației în situații de urgență/protecție civilă”.

 

Art. 22

Vechea reglementare

„Numărul, tipul mijloacelor de alarmare și locurile de instalare a acestora pentru asigurarea alarmării localităților și operatorilor economici se stabilesc de către Inspectoratul General în baza studiilor de audibilitate”.

Noua reglementare

Art. 2 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Numărul, tipul mijloacelor de avertizare și alarmare, precum și locurile de instalare a acestora pentru asigurarea alarmării localităților și operatorilor economici se stabilesc în studiile de audibilitate”.

 

Art. 46

Vechea reglementare

„(1) Pentru lucrări de dezvoltare și/sau completare a sistemului de înștiințare-alarmare pe teritoriul de competență vor fi întocmite studii de audibilitate, fezabilitate și proiecte tehnice de către instituțiile abilitate să execute astfel de lucrări. (2) Documentația necesară contractării acestor lucrări va fi prezentată în mod obligatoriu spre avizare Inspectoratului General – Serviciul înștiințare, alarmare și evacuare, cu 30 de zile anterior lansării formalităților legale de contractare (achiziționare), atât pentru lucrările de proiectare, cât și pentru achiziția directă de echipamente”.

Noua reglementare

Art. 46 se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Pentru lucrări de dezvoltare și/sau completare a sistemului de avertizare-alarmare pe teritoriul de competență se întocmesc studii de audibilitate prin grija autorităților administrației publice și a operatorilor economici sursă de risc, cu acordarea asistenței tehnice de specialitate de către inspectoratele pentru situații de urgență județene.

(2) Studiul de audibilitate este documentul tehnic de specialitate elaborat, potrivit structurii-cadru prezentate în anexa nr. 21, de către instituții, persoane fizice sau juridice abilitate.

(3) Autoritățile administrației publice și operatorii economici sursă de risc asigură resursele necesare pentru elaborarea și finanțarea studiilor de audibilitate, precum și pentru realizarea cerințelor stabilite prin acestea”.

 

Art. 461

Noua reglementare

După art. 46 se introduce un nou articol, art. 461, cu următorul cuprins:

„(1) Studiile de audibilitate prevăzute la art. 46 alin. (1) se transmit la Inspectoratul General în vederea obținerii avizului de specialitate, cu 30 de zile anterior lansării formalităților legale de achiziționare a mijloacelor de avertizare și alarmare stabilite în documentație, de către autoritatea/operatorul economic beneficiar sau de către emitentul documentației tehnice.

(2) Avizul de specialitate al Inspectoratului General constituie acordul asupra criteriilor tehnice și cerințelor de dimensionare a sistemului de avertizare și alarmare, de dezvoltare, modernizare și completare a sistemului existent și se eliberează în termen de 30 de zile de la data înregistrării documentației transmise în condițiile stabilite la alin. (1).

(3) Pentru emiterea avizului de specialitate, Inspectoratul General, prin inspectoratele pentru situații de urgență județene, verifică sustenabilitatea și veridicitatea datelor înscrise în studiul de audibilitate.

(4) În situația transmiterii documentului incomplet, acesta se restituie autorității administrației publice/operatorului economic sau emitentului documentației tehnice care a solicitat avizul de specialitate, în vederea completării.

(5) Pentru verificarea stadiului de realizare a sistemului de avertizare și alarmare stabilit prin studiul de audibilitate, a realității și respectării cerințelor stipulate în documentație, reprezentanții inspectoratelor pentru situații de urgență județene execută verificări în teren cel puțin o dată pe an, timp de 3 ani începând cu anul următor acordării avizului”.

 

Anexele nr. 1, 2, 21 și 3

Vechea reglementare

„Anexele nr. 1 – 3 fac parte integrantă din prezentele norme”.

Noua reglementare

Art. 49 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Anexele nr. 1, 2, 21 și 3 fac parte integrantă din prezentele norme”.

 

Anexa nr. 21

Noua reglementare

După anexa nr. 2 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 21, având cuprinsul prevăzut în anexa la prezentul ordin.

OMAI nr. 1259/2006 privind Normele de organizare și asigurare a activității de înștiințare, avertizare, prealarmare și alarmare în situații de protecție civilă – modificări (OMAI nr. 2/2020) was last modified: ianuarie 16th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.