O.G. nr. 29/2015 privind gestionarea şi utilizarea fondurilor externe nerambursabile şi a cofinanţării publice naţionale, pentru obiectivul „Cooperare teritorială europeană” – modificare (O.G. nr. 14/2019)

20 aug. 2019
Vizualizari: 686

 

Actul modificat

Actul modificatorSumar
O.G. nr. 29/2015 privind gestionarea și utilizarea fondurilor externe nerambursabile și a cofinanțării publice naționale, pentru obiectivul „Cooperare teritorială europeană”, în perioada 2014-2020, aprobată cu modificări prin Legea nr. 12/2016

(M. Of. nr. 646 din 26 august 2015; cu modif. ult.)

O.G. nr. 14/2019 pentru modificarea și completarea O.G. nr. 29/2015 privind gestionarea și utilizarea fondurilor externe nerambursabile și a cofinanțării publice naționale, pentru obiectivul „Cooperare teritorială europeană”, în perioada 2014-2020

(M. Of. nr. 679 din 14 august 2019)

 

– modifică: art. 2 alin. (2) lit. p), art. 5 alin. (6);

– introduce: art. 5 alin. (5^1), art. 19 alin. (1^1), art. 19 alin. (5).

 

În M. Of. nr. 679 din 14 august 2019, s-a publicat O.G. nr. 14/2019 pentru modificarea și completarea O.G. nr. 29/2015 privind gestionarea și utilizarea fondurilor externe nerambursabile și a cofinanțării publice naționale, pentru obiectivul „Cooperare teritorială europeană”, în perioada 2014-2020.

Astfel, respectivul act normativ aduce unele modificări, dar și completări O.G. nr. 29/2015 privind gestionarea și utilizarea fondurilor externe nerambursabile și a cofinanțării publice naționale, pentru obiectivul „Cooperare teritorială europeană”, în perioada 2014-2020, aprobată cu modificări prin Legea nr. 12/2016 (M. Of. nr. 646 din 26 august 2015; cu modif. ult.).

Vă prezentăm, în continuare, modificările, dar și completările aduse O.G. nr. 29/2015 privind gestionarea și utilizarea fondurilor externe nerambursabile și a cofinanțării publice naționale, pentru obiectivul „Cooperare teritorială europeană”.

 

Art. 2 alin. (2) lit. p) din O.G. nr. 29/2015 privind gestionarea și utilizarea fondurilor externe nerambursabile și a cofinanțării publice naționale, pentru obiectivul „Cooperare teritorială europeană” (modificat prin O.G. nr. 14/2019)

  

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 2 alin. (2), lit. p) prevedea:

„(2) În sensul prezentei ordonanțe, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:

(…)

p) plată în avans – sumele transferate către beneficiarii lideri din statele participante la programele obiectivului „Cooperare teritorială europeană”, precum și către beneficiarii de asistență tehnică, la începutul derulării contractului de finanțare, pentru a asigura resursele financiare necesare începerii derulării proiectelor și/sau pe parcursul implementării acestora, în condițiile prevăzute în contractele/deciziile de finanțare;”.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 2 alin. (2), lit. p) se modifică și va avea următorul conținut:

„(2) În sensul prezentei ordonanțe, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:

(…)

p) plată în avans – sumele transferate din fonduri externe nerambursabile către beneficiarii lideri, către beneficiarii de asistență tehnică, la începutul derulării contractului de finanțare, pentru a asigura resursele financiare necesare începerii derulării proiectelor și/sau pe parcursul implementării acestora, în condițiile prevăzute în contractele/deciziile de finanțare, precum și sumele reprezentând cofinanțarea publică asigurată de la bugetul de stat transferate către beneficiarii lideri/beneficiarii parteneri/beneficiarii de asistență tehnică din România, alții decât cei care sunt finanțați integral din bugetul de stat, din bugetul asigurărilor sociale de stat sau din bugetele fondurilor speciale, pentru a asigura resursele financiare necesare începerii derulării proiectelor și/sau pe parcursul implementării acestora, în condițiile prevăzute în contractele de cofinanțare;”.

 

Art. 5 alin. (5^1) din O.G. nr. 29/2015 privind gestionarea și utilizarea fondurilor externe nerambursabile și a cofinanțării publice naționale, pentru obiectivul „Cooperare teritorială europeană” (introdus prin O.G. nr. 14/2019)

  

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 5, după alin. (5) se introduce un nou alineat, alin. (5^1), cu următorul conținut:

„(5^1) Sumele din fonduri externe nerambursabile cuvenite a fi rambursate beneficiarilor de asistență tehnică din România, finanțați integral din bugetul de stat, din bugetul asigurărilor sociale de stat sau din bugetele fondurilor speciale, se virează în euro de către Unitatea de plată din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în conturile de disponibil deschise de către aceștia la instituții financiar-bancare. Beneficiarii de asistență tehnică au obligația de a vira, în lei, contravaloarea sumelor primite în euro ca rambursare, în conturile corespunzătoare de venituri ale bugetelor din care au fost finanțate proiectele respective”.

 

Art. 5 alin. (6) din O.G. nr. 29/2015 privind gestionarea și utilizarea fondurilor externe nerambursabile și a cofinanțării publice naționale, pentru obiectivul „Cooperare teritorială europeană” (modificat prin O.G. nr. 14/2019)

  

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 5, alin. (6) prevedea:

„(6) Prin excepție de la prevederile alin. (4), sumele din fonduri externe nerambursabile cuvenite a fi rambursate beneficiarilor de asistență tehnică din România, finanțați integral din bugetul de stat, din bugetul asigurărilor sociale de stat sau din bugetele fondurilor speciale, se virează în lei de către Unitatea de plată din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în conturile de venituri ale bugetelor din care au fost finanțate proiectele respective”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 5, alin. (6) se modifică și va avea următorul conținut:

„(6) Prin excepție de la prevederile alin. (5^1), sumele din fonduri externe nerambursabile cuvenite a fi rambursate Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în calitate de beneficiar de asistență tehnică se virează în lei de către Unitatea de plată din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în conturile de venituri ale bugetului din care au fost finanțate proiectele respective”.

 

Art. 19 alin. (1^1) din O.G. nr. 29/2015 privind gestionarea și utilizarea fondurilor externe nerambursabile și a cofinanțării publice naționale, pentru obiectivul „Cooperare teritorială europeană” (introdus prin O.G. nr. 14/2019)

  

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 19, după alin. (1) se introduce un nou alineat, alin. (1^1), cu următorul conținut:

„(1^1) Prin excepție de la prevederile alin. (1), pentru beneficiarii lideri de proiecte din programul prevăzut la art. 4 alin. (1) lit. b) se acordă plăți în avans din fondurile externe nerambursabile în limita disponibilității de fonduri din prefinanțarea la nivel de program, existente în conturile Unității de plată”.

 

Art. 19 alin. (5) din O.G. nr. 29/2015 privind gestionarea și utilizarea fondurilor externe nerambursabile și a cofinanțării publice naționale, pentru obiectivul „Cooperare teritorială europeană” (introdus prin O.G. nr. 14/2019)

  

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 19, după alin. (4) se introduce un nou alineat, alin. (5), cu următorul conținut:

„(5) În cazul programului prevăzut la art. 4 alin. (1) lit. c), pentru care Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice îndeplinește rol de Autoritate națională, se acordă plăți în avans din cofinanțarea asigurată de la bugetul de stat pentru beneficiarii lideri/beneficiarii parteneri din România, în condițiile prevăzute în contractele de cofinanțare”.

O.G. nr. 29/2015 privind gestionarea și utilizarea fondurilor externe nerambursabile și a cofinanțării publice naționale, pentru obiectivul „Cooperare teritorială europeană” – modificare (O.G. nr. 14/2019) was last modified: august 20th, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.