O.G. nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA – aprobată cu modificări (Legea nr. 275/2017)

4 ian. 2018
Vizualizari: 7062
Art. 5 alin. (5)-(7) din O.G. nr. 23/2017 (modificată prin Legea nr. 275/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 5 alin. (5)-(7) prevedeau:

„(5) Conturile de TVA pot fi deschise, în condițiile prevăzute de prezentul articol, automat de către instituțiile de credit pentru clienții acestora care sunt înregistrați în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, fără a fi necesară o cerere din partea acestora, cu obligativitatea comunicării imediate a contului, a condițiilor de utilizare și a costurilor aferente. Clienții au dreptul ca, ulterior primirii comunicării de la instituția de credit, să opteze pentru păstrarea contului sau renunțarea unilaterală la acesta în termen de cel mult 90 de zile de la comunicare. Deschiderea conturilor se realizează cu respectarea condițiilor prevăzute în prezentul articol.

(6) Instituțiile de credit care optează pentru deschiderea automată a conturilor de TVA potrivit alin. (5) nu pot percepe niciun cost clienților care nu își exprimă opțiunea în perioada de 90 de zile de la comunicare sau celor care au denunțat unilateral deschiderea contului, cu condiția ca aceștia să nu fi efectuat operațiuni de încasări și plăți prin contul respectiv.

(7) Pentru clienții prevăzuți la alin. (6), instituțiile de credit închid automat conturile de TVA care au fost deschise potrivit alin. (5), la expirarea celor 90 de zile de la comunicare”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 5, alin. (5)-(7) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(5) Conturile de TVA pot fi deschise, în condițiile prevăzute de prezentul articol, automat de către instituțiile de credit pentru clienții acestora care sunt înregistrați în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, fără a fi necesară o cerere din partea acestora, cu obligativitatea comunicării imediate a contului, a condițiilor de utilizare și a costurilor aferente. Clienții au dreptul ca, ulterior primirii comunicării de la instituția de credit, să opteze pentru păstrarea contului sau renunțarea unilaterală la acesta în termen de cel mult 90 de zile lucrătoare de la comunicare. Deschiderea conturilor se realizează cu respectarea condițiilor prevăzute în prezentul articol. 

(6) Instituțiile de credit care optează pentru deschiderea automată a conturilor de TVA potrivit alin. (5) nu pot percepe niciun cost clienților care nu își exprimă opțiunea în perioada de 90 de zile lucrătoare de la comunicare sau celor care au denunțat unilateral deschiderea contului, cu condiția ca aceștia să nu fi efectuat operațiuni de încasări și plăți prin contul respectiv. 

(7) Pentru clienții prevăzuți la alin. (6), instituțiile de credit închid automat conturile de TVA care au fost deschise potrivit alin. (5), la expirarea celor 90 de zile lucrătoare de la comunicare”.

 

Art. 6 alin. (2) și (3) din O.G. nr. 23/2017 (modificată prin Legea nr. 275/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 6 alin. (2) și (3) prevedeau:

„(2) Începând cu data de 1 ianuarie 2018, pentru debitarea și creditarea contului de TVA, Trezoreria Statului asigură, suplimentar față de condițiile prevăzute la alin. (1), un mecanism automat/manual care să verifice că tranzacțiile cu instrumente bancare se realizează doar între aceste conturi, după cum urmează:

a) la debitarea contului de TVA, existența unui IBAN beneficiar care să conțină în structura sa șirul de caractere „TVA”;

b) permiterea debitării contului în situațiile prevăzute la art. 9 alin. (1) lit. e), g), h), j), k) și l) doar cu aprobarea ANAF și doar prin creditarea unui cont curent distinct deschis la Trezoreria Statului. Pentru încasarea sumelor aprobate de ANAF, persoanele impozabile solicită unității Trezoreriei Statului deschiderea unui cont de disponibil distinct, nepurtător de dobândă și pentru care nu se percep comisioane, prin care se pot derula orice operațiuni de încasări și plăți în lei.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

(3) În cazul în care nu se respectă condițiile prevăzute la alin. (2), Trezoreria Statului nu procesează tranzacțiile respective”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 6, alin. (2) și (3) se abrogă.

 

Art. 7 alin. (1) din O.G. nr. 23/2017 (modificată prin Legea nr. 275/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 7 alin. (1) prevedea:

„(1) Instituțiile de credit și unitățile Trezoreriei Statului care primesc prin sistemul electronic de plăți instrumente de plată eronate, care au un IBAN plătitor ce conține șirul de caractere „TVA” și pentru care codul IBAN beneficiar indicat în mesajul electronic nu este deschis în evidența proprie în structura primită, au obligația de a returna sumele respective”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 7, alin. (1) se abrogă.

 

Art. 8 lit. h) din O.G. nr. 23/2017 (modificată prin Legea nr. 275/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 8 lit. h) prevedea:

„Conturile de TVA se creditează cu:

(…)

h) sume reprezentând TVA decontate între membrii grupului fiscal unic;”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 8, lit. h) se abrogă.

 

Art. 9 alin. (1) lit. a), b), j) și l) din O.G. nr. 23/2017 (modificată prin Legea nr. 275/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 9 alin. (1), lit. a), b), j) și l) prevedeau:

„(1) Conturile de TVA se debitează cu:

a) TVA achitată în contul de TVA al furnizorului/prestatorului, aferentă achizițiilor de bunuri/servicii, inclusiv taxa aferentă avansurilor;

b) TVA achitată la bugetul de stat;

(…)

j) sume transferate în contul curent, în cazul persoanelor care nu mai au obligația de a avea un cont conform art. 2 alin. (1) și nu mai au obligații de plată privind TVA;

(…)

l) alte sume rezultate din operațiuni care dau dreptul la debitarea contului, stabilite prin ordin al președintelui ANAF, cu acordul organului fiscal;”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 9 alin. (1), lit. a), b), j) și l) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„a) TVA achitată furnizorului/prestatorului, aferentă achizițiilor de bunuri/servicii, inclusiv taxa aferentă avansurilor; 

b) TVA achitată la bugetul de stat;

(…)

j) sume transferate în contul curent, în cazul persoanelor care nu mai au obligația de a avea un cont conform art. 2 alin. (1) și (2) și nu mai au obligații de plată privind TVA;

(…)

l) alte sume rezultate din operațiuni care dau dreptul la debitarea contului, stabilite prin ordin al președintelui ANAF;”.

 

Art. 9 alin. (1) lit. m) din O.G. nr. 23/2017 (modificată prin Legea nr. 275/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 9 alin. (1) lit. m) prevedea:

„m) sume reprezentând TVA decontate între membrii grupului fiscal unic;”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 9 alin. (1), lit. m) se abrogă.

 

Art. 10 alin. (1) din O.G. nr. 23/2017 (modificată prin Legea nr. 275/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 10 alin. (1) prevedea:

„(1) Instituțiile publice, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA, au obligația să efectueze plata TVA aferente achizițiilor de bunuri și servicii, direct din conturile corespunzătoare de cheltuieli bugetare sau de disponibilități, după caz, în conturile de TVA ale furnizorilor de bunuri/prestatorilor de servicii, cu respectarea prevederilor art. 4. Instituțiile publice înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal au obligația de a transfera integral sumele încasate în contul de TVA, aferente livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii, inclusiv TVA aferentă avansurilor, în conturile de venituri bugetare la care se evidențiază sumele aferente bunurilor/serviciilor facturate”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 10, alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Instituțiile publice au obligația să efectueze plata TVA aferente achizițiilor de bunuri și servicii, direct din conturile corespunzătoare de cheltuieli bugetare sau de disponibilități, după caz. Instituțiile publice prevăzute la art. 2 alin. (1) și (2) au obligația de a transfera integral sumele încasate în contul de TVA, aferente livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii, inclusiv TVA aferentă avansurilor, în conturile de venituri bugetare la care se evidențiază sumele aferente bunurilor/serviciilor facturate”. 

 

Art. 12 din O.G. nr. 23/2017 (modificată prin Legea nr. 275/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 12 prevedea:

„Transferurile prevăzute la art. 9 alin. (1) lit. e), g), h), j), k) și l) se efectuează în urma verificării efectuate de organul fiscal. Structura competentă, procedura și condițiile de aprobare a transferului se aprobă prin ordin al președintelui ANAF. Transferul se aprobă de către ANAF în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la depunerea cererii”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 12 se abrogă. 

 

Art. 13 din O.G. nr. 23/2017 (modificată prin Legea nr. 275/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 13 prevedea:

„Persoanele impozabile și instituțiile publice, înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, au obligația să comunice contul de TVA furnizorilor/prestatorilor și beneficiarilor”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 13 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Persoanele impozabile și instituțiile publice, înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, prevăzute la art. (2) alin. (1) și (2) au obligația să comunice contul de TVA beneficiarilor prevăzuți la art. 3 alin. (1)”.

 

Art. 14 alin. (2) din O.G. nr. 23/2017 (modificată prin Legea nr. 275/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 14 alin. (2) prevedea:

„(2) În cazul instrumentelor de plată, emise după 1 ianuarie 2018, trebuie să se asigure respectarea prevederilor art. 3, respectiv plata TVA în contul de TVA”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 14, alin. (2) se abrogă.

O.G. nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA – aprobată cu modificări (Legea nr. 275/2017) was last modified: ianuarie 5th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.