O.U.G. nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023 – modificări (O.U.G. nr. 191/2022)

2 sept. 2022
Vizualizari: 284

Actul modificat

Actul modificatorSumar
O.U.G. nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei

(M. Of. nr. 274 din 22 martie 2022)

O.U.G. nr. 191 din 1 septembrie 2022 pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei

(M. Of. nr. 864 din 1 septembrie 2022)

 

– modifică: art. 1, art. 3 alin. (2) lit. a), art. 3 alin. (3) lit. a), art. 4 alin. (1), art. 5 alin. (1), art. 8 alin. (1), art. 9 alin. (5), art. 11 alin. (1), art. 11 alin. (2) lit. b), art. 12, art. 14, art. 15, art. 16 alin. (7), anexele nr. 5 și 6;

– introduce: art. 7^1, art. 16 alin. (7^4), anexa nr. 6.1.

În M. Of. nr. 864 din 1 septembrie 2022 s-a publicat O.U.G. nr. 191/2022 pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei. 

Redăm, în cele ce urmează, cele mai importante modificări aduse respectivei ordonanțe.

Art. 3 alin. (3) lit. a)

Vechea reglementare

„a) contravaloarea energiei electrice/gazelor naturale achiziționate, prin contracte la termen și din piața de ziua următoare/piața intrazilnică, inclusiv contravaloarea gazelor naturale din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale, precum și valoarea de transfer între activitatea de producție și activitatea de furnizare în cazul producătorilor care furnizează energie electrică/gaze naturale, pentru asigurarea consumului clienților preluați în regim de ultimă instanță”.

Noua reglementare

La articolul 3 alineatul (3), litera a) se modifică și va avea următorul cuprins:

„a) contravaloarea energiei electrice/gazelor naturale achiziționate, prin contracte la termen și din piața de ziua următoare/piața intrazilnică, inclusiv contravaloarea gazelor naturale extrase din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale – excluzând contravaloarea cantităților achiziționate în luna de analiză și destinate înmagazinării în depozitele de înmagazinare subterană, precum și valoarea de transfer între activitatea de producție și activitatea de furnizare în cazul producătorilor care furnizează energie electrică/gaze naturale, pentru asigurarea consumului clienților preluați în regim de ultimă instanță”.

 

Art. 4 alin. (1)

Vechea reglementare

„(1) Componenta de furnizare a energiei electrice și/sau a gazelor naturale este de 73 lei/MWh pentru activitatea de furnizare a energiei electrice, respectiv 12 lei/MWh pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale”.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Noua reglementare

La articolul 4, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Componenta de furnizare a energiei electrice, respectiv a gazelor naturale este de 73 lei/MWh pentru activitatea de furnizare a energiei electrice, respectiv 12 lei/MWh pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale”.

 

Art. 11 alin. (1)

Vechea reglementare

„(1) În perioada 1 aprilie 2022-31 octombrie 2022, furnizorii de gaze naturale/producătorii de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice pentru consumul destinat populației în calitate de clienți direcți ai producătorilor de gaze naturale, denumiți în continuare PET client direct, au obligația de a constitui în depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale un stoc minim de gaze naturale pentru asigurarea continuității și siguranței în alimentarea clienților săi finali/asigurarea consumului propriu și suportabilității prețului de către aceștia; cantitățile de gaze naturale reprezentând stocurile minime ce urmează a fi înmagazinate de fiecare furnizor/PET vor reprezenta minimum 30% din cantitatea de gaze naturale necesară consumului clienților finali din portofoliul propriu/consumului propriu”.

Noua reglementare

La articolul 11, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) În perioada 1 aprilie 2022 – 31 octombrie 2023, furnizorii de gaze naturale/producătorii de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice pentru consumul destinat populației în calitate de clienți direcți ai producătorilor de gaze naturale, denumiți în continuare PET client direct, au obligația de a constitui în depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale un stoc minim de gaze naturale pentru asigurarea continuității și siguranței în alimentarea clienților săi finali/asigurarea consumului propriu și suportabilității prețului de către aceștia; cantitățile de gaze naturale reprezentând stocurile minime ce urmează a fi înmagazinate de fiecare furnizor/PET vor reprezenta minimum 30% din cantitatea de gaze naturale necesară consumului clienților finali din portofoliul propriu/consumului propriu”.

 

Art. 16 alin. (7)

Vechea reglementare

„(7) Nerespectarea obligațiilor prevăzute la art. 15 alin. (3) de către producătorii de energie electrică se constată și se sancționează de către Agenția Națională de Administrare Fiscală”.

Noua reglementare

La articolul 16, alineatul (7) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(7) Nerespectarea obligațiilor prevăzute la art. 15 alin. (4) de către producătorii de energie electrică se constată și se sancționează de către Agenția Națională de Administrare Fiscală”.

 

Art. 16 alin. (7^4)

Noua reglementare

La articolul 16, după alineatul (73) se introduce un nou alineat, alin. (74), cu următorul cuprins:

„(74) Vânzarea succesivă a unor cantități de energie electrică sau gaze naturale de către traderi și/sau furnizori cu activități de trading, în scopul vădit de a creste prețul, se sancționează de către ANRE, cu amenda de 5% din cifra de afaceri”.

 

Anexele nr. 5 și 6

Noua reglementare

Anexele nr. 5 și 6 se modifică și se înlocuiesc cu anexele nr. 1 și 2 la prezenta ordonanță de urgență, care conțin modul de calcul al cantităților de gaze baturale destinate consumului CC și PET, respectiv modul de calcul al contribuției la Fondul de Tranziție Energetică datorate de producătorii de energie electrică.

 

Anexa nr. 6.1

Noua reglementare

După anexa nr. 6 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 6.1, având cuprinsul prevăzut în anexa nr. 3 la prezenta ordonanță de urgență, care cuprinde modul de calcul a contribuției la Fondul de Tranziție Energetică datorate de entitățile producătoare de energie electrică și gaze naturale, entitățile agregate de producere a energiei electrice, traderii de energie electrică și gaze naturale, furnizorii de energie electrică și gaze naturale și agregatorii independenți de energie electrică.

 

O.U.G. nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023 – modificări (O.U.G. nr. 191/2022) was last modified: septembrie 2nd, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.