O.G. nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului – modificări (O.U.G. nr. 87/2022)

27 iun. 2022
Vizualizari: 679

Actul modificat

Actul modificatorSumar
 

O.G. nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului

(M. Of. nr. 601 din 31 august 2009; cu modif. și compl. ult.)

 

 

O.U.G. nr. 87/2022 pentru modificarea și completarea O.G. nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative privind unele măsuri din domeniul sănătății

(M. Of. nr. 622 din 24 iunie 2022)


– modifică:
art. 2 alin. (3), art. 3 alin. (1), art. 4 alin. (4), art. 9 alin. (1), art. 20 alin. (2), art. 29;

– introduce:
art. 4 alin. (5), art. 6 alin. (7), art. 8 alin. (3) și (4), art. 18^3, art. 22^2.

 

În M. Of. nr. 622 din 24 iunie 2022 s-a publicat O.U.G. nr. 87/2022 pentru modificarea și completarea O.G. nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative privind unele măsuri din domeniul sănătății, care modifică, printre alte acte normative, și O.G. nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului.

Vă prezentăm, în cele ce urmează, modificările și completările aduse respectivului act normativ.

 

Art. 2 alin. (3)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 2 alin. (3) se modifică și va avea următorul conținut:

(3) Cifra de școlarizare pentru rezidențiat este stabilită anual prin ordin al ministrului sănătății. La stabilirea cifrei de școlarizare se are în vedere capacitatea de pregătire disponibilă comunicată de instituțiile de învățământ superior cu profil medical acreditate, până cel târziu la data de 1 august a fiecărui an. Pentru domeniul medicină, cifra de școlarizare este cel puțin egală cu numărul absolvenților cu diplomă de licență din promoția anului în curs.

 

Art. 3 alin. (1)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 3 alin. (1) se modifică și va avea următorul conținut:

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Art. 3

(1) Ministerul Sănătății organizează admiterea în rezidențiatul pe locuri și pe posturi, prin concurs național, cu tematică și bibliografie unice, în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului educației.

 

Art. 4 alin. (4)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 4 alin. (4) se modifică și va avea următorul conținut:

(4) Pentru organizarea și desfășurarea concursului național de rezidențiat, Ministerul Sănătății poate încheia contracte cu instituțiile de învățământ superior publice acreditate care au facultăți de medicină, medicină dentară și farmacie în baza cărora se stabilesc atât obligațiile, cât și responsabilitățile părților.

 

Art. 9 alin. (1)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 9 alin. (1) se modifică și va avea următorul conținut:

Art. 9

(1) Pregătirea în rezidențiat se desfășoară în mod descentralizat, regional, la nivelul centrelor universitare cu facultăți de medicină, medicină dentară și farmacie acreditate, prin departamentele de învățământ postuniversitar medical, medico-dentar și farmaceutic în unități sanitare publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, autorităților administrației publice locale, ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie, inclusiv în unități medico-militare sau aflate în administrarea universităților de medicină și farmacie, precum și în cabinete medicale individuale de medicină de familie.

 

Art. 20 alin. (2)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 20 alin. (2) se modifică și va avea următorul conținut:

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), stagiile de pregătire efectuate în prima specialitate, similare ca durată și conținut, care se regăsesc în curriculumul de pregătire al celei de-a doua specialități, se echivalează de către Ministerul Sănătății în limita a maximum jumătate din durata totală a noii specialități, la recomandarea coordonatorului de rezidențiat sau directorului de program de rezidențiat, după caz, și cu avizul instituției de învățământ superior cu profil medical acreditate unde se derulează programul de pregătire.

 

Art. 4 alin. (4)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 4, după alin. (4) se introduce un nou alineat, alin. (5), cu următorul cuprins:

(5) Necesarul de bunuri și servicii aferente activităților ocazionate de organizarea concursului de rezidențiat, precum și categoriile de cheltuieli ce pot fi decontate se stabilesc prin ordin al ministrului sănătății anterior semnării contractelor prevăzute la alin. (4).

 

Art. 6 alin. (7)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 6, după alin. (6) se introduce un nou alineat, alin. (7), cu următorul cuprins:

(7) În situația în care un medic specialist, un medic dentist specialist sau un farmacist specialist înscris la programul de pregătire într-o altă specialitate în regim cu taxă într-una din sesiunile bianuale organizate de Ministerul Sănătății se înscrie la un nou program de pregătire într-o altă specialitate, acesta se află în stare de incompatibilitate și are obligația de a opta, în scris, în maximum 15 zile de la data începerii unui nou program de pregătire pentru una dintre cele două specialități; în caz contrar se consideră că a renunțat la primul program de pregătire.

 

Art. 8 alin. (3) și (4)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 8, după alin. (2) se introduc două noi alineate, alin. (3) și (4), cu următorul cuprins:

(3) Începând cu data de 1 ianuarie 2024, gestionarea la nivel național a activității de pregătire în rezidențiat, prin Registrul matricol național al rezidenților, se va face de către Ministerul Sănătății prin structura de specialitate, respectiv de Ministerul Educației și departamentele de învățământ postuniversitar medical, medico-dentar și farmaceutic din structura instituțiilor de învățământ superior cu profil medical acreditate.

(4) Normele de gestionare a Registrului matricol național al rezidenților se aprobă prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului educației.

 

Art. 18^3

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după art. 18^2 se introduce un nou articol, art. 18^3, cu următorul cuprins:

Art. 18^3

În unitățile sanitare publice, posturile devenite vacante ca urmare a încetării contractelor individuale de muncă încheiate cu rezidenții pe post pot fi ocupate prin concurs de către rezidenții aflați în anul 3-6 de pregătire, cu avizul Ministerului Sănătății.

 

Art. 22^2

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după art. 22^1 se introduce un nou articol, art. 22^2, cu următorul cuprins:

Art. 22^2

(1) Medicii rezidenți pe loc pot solicita schimbarea specialității alese în urma concursului de rezidențiat în termen de maximum 36 de luni de la data începerii pregătirii, cu condiția ca punctajul obținut la concursul de rezidențiat promovat să fie cel puțin egal cu cel mai mic punctaj de la specialitatea solicitată în centrul universitar respectiv și numai cu avizul de primire al instituției de învățământ superior cu profil medical acreditate și al unui coordonator acreditat din centrul universitar de pregătire. Avizul coordonatorului/directorului de program va conține obligatoriu și recomandarea privind stagiile ce pot fi echivalate ca urmare a schimbării specialității. Schimbarea specialității se aprobă prin ordin al ministrului sănătății, o singură dată pentru același concurs de rezidențiat promovat.

(2) În cazul medicilor stomatologi rezidenți și respectiv al farmaciștilor rezidenți, termenul prevăzut la alin. (1) este de maximum 18 luni.

(3) Rezidenții care schimbă specialitatea în condițiile prevăzute la alin. (1), respectiv alin. (2) au obligația de a comunica Ministerului Sănătății dovada încheierii noului contract individual de muncă sau a actului adițional la contractul individual de muncă, după caz, în termen de 45 de zile de la data emiterii ordinului ministrului sănătății.

O.G. nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului – modificări (O.U.G. nr. 87/2022) was last modified: iunie 27th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.